anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nowy powód do wyboru podczas dodawania komentarza

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

Cześć,

od dziś podczas wystawiania komentarza kupujący będą mieli do wyboru nowe uzasadnienie -  „otrzymany produkt nie był nowy”.

Dlaczego dodaliśmy nowy powód? 

Dzięki temu będziemy w stanie monitorować zadowolenie kupujących i eliminować transakcje niezgodne z naszym regulaminem takie jak sprzedaż używanych, odświeżonych lub przepakowanych produktów, które są oferowane jako nowe. 

Co jeżeli sprzedajemy produkty ze stanem innym niż “nowy”? 

Jeśli sprzedajecie produkty z parametrem innym niż nowy, np. używane i otrzymacie negatywną ocenę z uzasadnieniem „otrzymany produkt nie był nowy” (wybranym z listy), to taką ocenę po zgłoszeniu usuniemy zarówno z jakości Waszej sprzedaży jak i z widoku dla kupującego. Ocenę usuniemy wtedy, kiedy będzie zawierała wyłącznie uzasadnienie „otrzymany produkt nie był nowy”.

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

_Likos_
#21 Demiurg#

@_HolaOla_  a jak będziecie weryfikować rzetelność oceny ?

Obecnie już przy zwrocie klienci jako przyczyne podają cokolwiek bo dla nich to żadna różnica. A co jesli przy ocenach bedzie podobna sytuacja ????

Albo "wrażenia" kupującego będą niezgodne z rzeczywistością ??????

Prosty przykład. Jesteśmy włascicielem marki , produkt jest robiony tylko dla nas, tylko my go oferujemy - kupujacy taguje komentarz " podejrzewam że produkt jest nieoryginalny" . Póki co na szczescie tylko my mamy ten produkt w ofercie. Czyli co ? podrabiamy sami siebie?????

Jeśli w komentarzach bedzie podobnie ( a myśe że będzie) to sprzedawcy znów oberwą zupełnie bez powodu. . Smutne to co sie dzieje z allegro :((((

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@_Likos_ jeśli chodzi o kafelek Podejrzewam, że produkt jest nieoryginalny” to sytuacja jest inna o czym informowałam Was tutaj

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ nie , nie chodzi o kafelek.

Chodzi o to że kupujący mogą zaznaczyć cokolwiek. Nikt tego nie zweryfikuje a sprzedawca poniesie wymierny skutek . Np w postaci usunięcia oferty, punktów jakości sprzedaży czy wręcz blokady konta.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@_Likos_ w takiej sytuacji zawsze możesz wysłać prośbę do kupującego o usunięcie tej oceny lub skontaktować się z nami. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@_HolaOla_  OK jasne. Przynajmniej warto wiedzieć w którą strone zmierza allegro.

Ciekawe tylko jak długo sprzedawcy to wytrzymają........ 😞

NIedługo bedziemy musieli pytać kupujących czy mozemy spać bo ..... możemy otrzymac np "subiektywną ocene" o tym że " otrzymany produkt nie był nowy"

Naprawde smutne to........

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ Olu, to pytanie nie do Was moderatorów ale to gościa który wsadził Was na minę. Po co? Kreujecie problem ( Wy jako Allegro) a potem piszecie drogi sprzedawco myśmy problem wygenerowali rozwiąż to z kupującym.... cos mi nie pasuje...

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@pinsplash a mi tam wszystko pasuje. Nie wiesz kto jest największą konkurencją allegro ?? T...mu . Wiec biorąć przykład allegro zaczyna traktować nas jak Chinczyków . Z tym że Chinczyków jest 1,4 milirda a nas tylko 36 milionów. wiec prawdopodobnie zapas polskich sprzedawców wyczerpie sie szybciej

Do tego my mamy ograniczenia w postaci przepisów konumenckich, cła vatów. Oni nie.

Jak myślisz którzy sprzedawcy dłuzej wytrzymają???? 

Niestety pod tym względem allegro nie jest w stanie sprostać chinskim portalom.

Mimo to allegro próbuje to naszym kosztem robic

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@_Likos_ ja wiem że rosną, ale coraz wiecej sprzedawców rozwija swoje sklepy. Nie muszę dodawać iż konkurencyjne cenowo. O wyszukiwarce nie wspomnę.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@pinsplash odpowiedź na Twoje pytanie jest już w mojej pierwszej wypowiedzi 🙂 Wprowadzenie tego rozwiązania ma przede wszystkim wyeliminować niedozwolone praktyki polegające na sprzedaży produktów używanych jako nowe oraz sprawić by Allegro było jeszcze bezpieczniejszym i zaufanym miejscem do zakupów. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ To musicie też wprowadzić narzędzie weryfikacji problemu. Kupuję dostaję nowe, odsyłam z opisem "używane, nieoryginalne" - i co?

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@_HolaOla_  No i dobrze, ale co z tego wynika?  Kupujący może sobie ot tak zaznaczyć "nie nowy"  bo mu sie tak  wydaje czy powinien  przedstawić  jakikolwiek  argument?

Wydaje się że nowe pole do nadużyć i oszczerstw  otwieracie, nawet nie wiem które już z kolei?

oznacz moderatorów

misiaczekmr
#10 Popularyzator#

wszystko fajnie, ale dlaczego taka ocena ma nie być widoczna dla kupujących?
Jako kupujący chcę wiedzieć, czy sprzedawca u którego mam zamiar dokonać zakupu wysyła produkty calkowicie nowe, czy po zwrotowe.

W takiej sytuacji osobiście nie będę używał tego okienka, żeby uniknąc sytuacji że inny kupujący nie mógłby zostać ostrzeżony moim komentarzem

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@misiaczekmr nigdzie nic takiego nie napisałam. Ta ocena będzie widoczna dla innych kupujących na Liście ocen danego sprzedawcy. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

misiaczekmr
#10 Popularyzator#

"taką ocenę po zgłoszeniu usuniemy zarówno z jakości Waszej sprzedaży jak i z widoku dla kupującego"

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@misiaczekmr to zdanie ma jeszcze początek: "Jeśli sprzedajecie produkty z parametrem innym niż nowy, np. używane i otrzymacie negatywną ocenę z uzasadnieniem „otrzymany produkt nie był nowy” (wybranym z listy), to taką ocenę po zgłoszeniu usuniemy zarówno z jakości Waszej sprzedaży jak i z widoku dla kupującego". 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

misiaczekmr
#10 Popularyzator#

racja, wszystko jasne, dzięki za sprostowanie. Skupiłem sie na drugiej części, która ewidentnie mi nie grała, mój błąd.

oznacz moderatorów

chmielna12
#11 Animator#

A wszystko to dlatego że część sprzedawców używanych towarów nie mogąc promować ofert wystawia z parametrem nowy. Stworzono problem który bohatersko się rozwiązuje. 

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#14 Krzewiciel#

@_HolaOla_ Raz na kilka lat wprowadzacie jakąś pozytywną zmianę dla sprzedających.Ostatnio zauważyłem, że można teraz udzielić odpowiedzi na każdy komentarz, nawet pozytywny, tak jak było to postulowane już kilka lat temu..Wracamy do tego co było przed kilkunastoma laty, czyli dobrego? Chyba raczej nie. Obowiązkowy parametr "zawiera baterie" dodany przez Was automatycznie do wszystkich ofert robi tylko zamieszanie. Aukcje nie wznawiają się automatycznie. Trzeba to zrobić ręcznie uzupełniając parametr. Najśmieszniejsze jest to, że muszę to robić przy aparatach mieszkowych sprzed kilkudziesięciu lat.Nie wiedziałem że mogą one zawierać baterie 😁.

Z drugiej strony to chyba nie takie dziwne, skoro widziałem ten parametr przy skarpetkach, czy przy kosmetykach.Zdecydowanie kogoś w "odpowiednim zespole" poniosło.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

Kolejny cel biznesowy allegro realizowany pod płaszczykiem zmian lepszych dla użytkowników serwisu

cyt:

Dzięki temu będziemy w stanie monitorować zadowolenie kupujących i eliminować transakcje niezgodne z naszym regulaminem

Widać jak serwis traktuje komentarze kupujących

cyt:

otrzymacie negatywną ocenę z uzasadnieniem „otrzymany produkt nie był nowy” (wybranym z listy), to taką ocenę po zgłoszeniu usuniemy zarówno z jakości Waszej sprzedaży jak i z widoku dla kupującego.

Kupujący kłamie w komentarzu odnośnie dostawy, obraża sprzedawce - taki komentarz zostawiamy, ale jak napisze w serwisie, że używany nie był nowy to go usuniemy

Jak skłamie, że nowy towar jest używany to go zostawimy

Rozumie ktoś coś z tego?

oznacz moderatorów