anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

O co chodzi z tym, że nie można już nadać zagranicznych przesyłek orlen packeta w boxie ?

mikeza
#21 Demiurg#

Czy ktoś z allegro może wytłumaczyć tą zmianę ?

Przed chwilą dostałem maila z allegro, że nie ma możliwości nadania orlen packeta w boxach, tylko kurier musi odbierać te paczki.

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

WeebAll_pl
#11 Animator#

Jak rozumiem to Allegro dorzuciło nowe opcje wysyłki „Allegro Packeta” z Polski do Czech, Słowacji i Węgier. Obsługuje to ORLEN Paczka, ale jest jeden haczyk:

Nie zaniesiesz tego nigdzie sam – tylko kurier może to od Ciebie odebrać.

Musisz zamówić podjazd kuriera ORLEN – albo od razu przy nadawaniu paczki, albo później w „Zamówionych przesyłkach”. Możesz też sobie ustawić taki stały podjazd, żeby nie klikać za każdym razem. Podobno podjazd jest darmowy.

I ważne – ten kurier może zabrać też inne paczki (np. Allegro Delivery), ale nie zabierze Packeta z Pocztą Polską, więc trzeba ogarniać, co gdzie leci.

oznacz moderatorów

Muszkowo
#8 Zapaleniec#

Czyli nie musimy zamawiać osobno kurierów np dpd/ dhl z allegro delivery ? Wszystkie zabierze kurier orlen ?

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

@Muszkowo w życiu, do każdej paczki musisz zamówić osobnego kuriera. To takie ekologiczne podejście allegro. Dziesięć podjazdów dziennie, każdy kurier zabiera swoje przesyłki.

kosmeteusz
#9 Pomysłodawca#

Jeszcze dzisiaj nadałem taką przesyłkę w automacie 😄

oznacz moderatorów

ChainSaw
#9 Pomysłodawca#

Ja rezygnuję z Orlen packeta gdyż nie chcę żadnych podjazdów ,kurier by musiał 25 km specjalnie jechać po moją paczkę ,do punktu nadawczego sam woziłem bo jeżdżę codziennie.

oznacz moderatorów

TECHNACHEM
#8 Zapaleniec#

Też to dla mnie będzie nienormalne. Nie ma mnie na miejscu, mam napięty czas pracy i nie będę czekał na kuriera. Nie każdy dzień mam taki sam. Automaty paczkowe mam niedaleko i póki co będę próbował nadawać po staremu. Jak się nie uda to rezygnuję i odznaczam ORLEN i zaznaczam tylko Pocztę Polską. 

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

w info od allegro nie ma żadnego terminu od kiedy nie można nadać tych paczek w boxach, czy ktoś mógłby to doprecyzować. Od kiedy wchodzi to obligatoryjne zamawianie kuriera ?

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

matt_rose
Moderator
Moderator

@mikeza Od 11.03.2025 stopniowo jest wprowadzana ta zmiana dla kolejnych grup sprzedawców.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

@matt_rose mało precyzyjna jest ta informacja, pierwsze słyszę o czymś takim. Nie ma żadnych terminów, nic , tylko takie wróżenie z fusów. Pełna profeska jednym słowem.

matt_rose
Moderator
Moderator

@mikeza Już rozwijam, od wprowadzenia tej metody dostawy, jedynym poprawnym sposobem nadania tych przesyłek jest zamówienie podjazdu kuriera. Nie powinny być one nadawane w automatach lub punktach, nawet jeśli technicznie taka możliwość jest jeszcze dostępna. W e-mailu nie została podana konkretna data, ponieważ już teraz przesyłki powinny być nadane poprzez zamówienie podjazdu.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

@matt_rose nie rozumiem tylko jednego, jak wprowadzono tą metodę nikt nie wspominał, że nie będzie można nadawać tych paczek w boxach. Ja nawet dzisiaj wysyłałem takie przesyłki do Czech, więc tym bardziej jestem zdziwiony, że musi po nie podjeżdżać kurier. Faktycznie trzeba będzie zrezygnować z tej opcji, bo niezrozumiałe jest dla mnie piętrzenie problemów z tą formą dostawy zagranicznej.

Muszkowo
#8 Zapaleniec#

Czy kurier Orlen faktycznie odbierze tak jak było podane w mailu wszystkie przesyłki allegro delivery ( te polskie i zagraniczne) od dhl, dpd, ups ? 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @Muszkowo. Kurier ORLEN odbierze tylko przesyłki ORLEN Paczka (Allegro Delivery) oraz przesyłki Packeta obsługiwane przez ORLEN. 
Do przesyłek Allegro Delivery z etykietę UPS musisz zamówić podjazd kuriera UPS - analogicznie w przypadku przesyłek z etykietą DPD. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

shock-R
#7 Wielbiciel#

Dostałem też dziś maila w tej sprawie. Jednak nadalem przesyłki Packeta/Orlen w automacie, godzinę temu bez problemów. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@mikeza @TECHNACHEM może by tak zmienić regulamin swoich sklepów i pobierać opłaty za wydawanie paczek kurierom?

Bo faktycznie robi się powoli burdel z podjazdami - jeden kurier o 9tej, a inny po 13, 17tej.

Każde wejście do lokalu, prywatnej firmy, przez kuriera powinno być płatne.

oznacz moderatorów

shock-R
#7 Wielbiciel#

10.04.2025 16:00 Nadalem kilka Orlen Packeta w automacie 🙂

oznacz moderatorów

ChainSaw
#9 Pomysłodawca#

Oby tylko nie wróciły

oznacz moderatorów