Kupujący odesłał towar, a zwrot środków został przez nas wykonany w terminie przewidzianym przez regulamin Allegro, tj. w ciągu 14 dni od otrzymania przesyłki zwrotnej. W tym konkretnym przypadku środki zostały zwrócone po 6 dniach, co mieści się w obowiązującym terminie, przy czym w tym okresie występowały również dni wolne (weekend), które naturalnie wpływają na realizację przelewów bankowych. Kupujący wystawił komentarz już po 5 dniach oczekiwania, a więc przed upływem regulaminowego terminu na zwrot, zarzucając „przeciąganie zwrotu” oraz brak realizacji przelewu. Takie stwierdzenia są nieprawdziwe i nieuzasadnione, ponieważ sprzedający nie miał obowiązku dokonywać zwrotu wcześniej niż przewidują to zasady Allegro. Dodatkowo treść komentarza sugeruje celowe działanie sprzedającego, brak chęci zwrotu środków oraz konieczność „ciągłego upominania się”, co nie odpowiada rzeczywistości, gdyż zwrot został wykonany prawidłowo i terminowo, bez naruszenia jakichkolwiek zasad.
Napisaliśmy do allegro pomoc mailowo ale rozkładają ręce i twierdzą że jest to jak najbardziej zasłużony komentarz Dlatego mam pytanie po co jest ten wasz regulamin który wprowadza w błąd sprzedawców?
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Official_Polska Oczywiście że zasłużony. Ja jeżeli nie otrzymam zwrotu w 6h od doręczenia do sprzedającego to wystawiam negatywa. Jak dla mnie 6h to mocno opóźniony zwrot.
BO ? 🙂
Mam nadzieję że żartujesz 😅
@TechartGSM potraktuję to jako kiepski żart, a na marginesie mogę podesłać zdjęcia moich zwrotów i stanu odsyłanych produktów. Nawet nie wiesz ile czasu zajmuje ogarnięcie tego syfu jaki odsyłają do nas klienci, bo niekiedy inaczej nie da się tego nazwać. Dostawaliśmy paczki, gdzie wypełnieniem były brudne ścierki z warsztatu, albo zużyte podkłady/pampersy. Norma to odsyłanie delikatnych produktów w przeźroczystych woreczkach spożywczych. pomysłowość klientów nie ma tutaj żadnych granic. Powinni nam dopłacać za to, że ktokolwiek jest w stanie przyjąć i ogarnąć te zwroty.
@mikeza To nie kiepski żart, i wierz mi że jestem na końcu kolejki osób do żartów ze zwrotów konsumenckich. To SARKAZM - moja rekacja na zdziwienie@Official_Polska , który otrzymał negatyw za zwrot wpłaty po pięciu dniach od dostarczenia zwrotu. Obsługuję x-set zwrotów miesięcznie i wiem co piszę. Oczywiście jako kupujący nie wystawiam negatywów jak nie mam zwrotu środków w 6h. Jeżeli chodzi o negatywy w tej kwestii, to TAK, wystawiam, jak najbardziej - średnio w 17 dniu od zgłoszenia zwrotu jeżeli zwrotu środków nie otrzymałem.
Jeżeli chodzi o czas obsługi zwrotu z mojej strony, jako sprzedawcy - jeżeli nie ma żadnych wątpliwości co do zwracanego towaru i innych zawirowań - na przykład natłoku zamówień - zwrot realizuję w mniej niż 3h. W praktyce - wszyscy przewoźnicy dostarczają zwroty (jeżeli nie ma opóźnień) w godzinach 10:00 - 13:00. Wtedy zaczynam obsługę zwrotów i tego samego dnia proces z mojej strony jest zakończony.
@TechartGSM to musisz mieć masę wolnego czasu, skoro obsługujesz zwroty chwilę po ich odebraniu. Bo ja prawdę mówiąc musiałbym zatrudnić dodatkowego pracownika, który zajmowałby się tylko tym, żeby ogarnąć to zaraz po ich otrzymaniu. Nie mam na to ani ochoty, ani pieniędzy. Większość zwrotów to albo brak czytania opisu, albo zakup kompletnie oderwany od potrzeb, a najczęściej dobieranie do smarta. Nie widzę podstaw, żeby takim klientom iść aż nadto na rękę i obsługiwać ich paczki szybciej niż te, które mają być wysłane zaraz po zakupie.
@mikeza To nie te pobudki o których piszesz... Ja po prostu lubię wiedzieć ile faktycznie mam pieniędzy na daną chwilę, a nie ile mi się wydaje że mam. Nie odwlekam tego co nie uciecze i mam poprawne słupki w Excelu.
jakoś z twoich opinii wynika, ze masz i opinie za opóźniony zwrot smrodków :))) wiec zacznij traktować tych klientów tak jak ty chcesz być traktowany serio !! myślałam ze jesteś normalny ale niestety się pomyliłam
serio ? az żal sie to czyta ....
@AlleMakijazPL napisał(a):
serio ? az żal sie to czyta ....
Słońce, zaznaczaj proszę do czego konkretnie się odnosisz, ciężko mi zgadywać i również się do tego odnieść...
@Official_Polska Na zwrot środków masz 14 dni od momentu złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy.
Możesz się wstrzymać ze zwrotem do momentu otrzymania towaru.
Nie wiem skąd wziąłeś te "14 dni od otrzymania przesyłki zwrotnej".
Mimo wszystko minęło 7 dni od daty zgłoszenia zwrotu. Wszystko terminowo.
zwrot zgłoszony 28 stycznia
zwrot zrobiony 4 luty
@Official_Polska jakbyś się zainteresował informacją jaką klient otrzymuje w temacie od allegro to nie zakładałbyś tego wątku.......2 dni od otrzymania.... \
Jeżeli Allegro informuje kupujących o terminie 2 dni, a jednocześnie regulamin obowiązujący sprzedawców przewiduje do 14 dni na zwrot środków, to mamy do czynienia z rozbieżnością komunikacyjną po stronie Allegro.
@Official_Polska Mylisz trochę pojęcia czasowe.
Sprzedawca ma obowiązek zwrócić wpłatę za zwrócony produkt niezwłocznie, jednak nie później niż w terminie 14 dni kalendarzowych od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy. Przedsiębiorca może jednak wstrzymać się ze zwrotem pieniędzy do chwili otrzymania towaru z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu jego odesłania.
Czyli zwrot wpłaty powinieneś zrobić niezwłocznie po otrzymaniu zwrotu lub otrzymaniu dowodu jego odesłania.
Nie jest to równoznaczne z tym co sądzisz, że zwrot wpłaty możesz dokonać do 14 dni od odebrania zwrotu.
Tak jak wspomniałem powyżej:
-zwrot zgłoszony 28 stycznia
-zwrot zrobiony 4 luty
"Termin na zwrot pieniędzy: 14 dni od momentu otrzymania informacji o zwrocie (wypełnionego formularza)." - zgodnie z regulaminem allegro termin zwrotu pieniędzy mija w dniu 11.02.2026 dlatego upieram się że nie był to opóźniony zwrot pieniędzy tylko był zrealizowany zgodnie z regulaminem...
@Official_Polska oj..tam , nie Masz obowiązku stosować się do ,,zaleceń allegro ,, ale w takim wypadku trzeba będzie nadstawiać klatę na negatywy ,, bo allegro narracji nie zmieni
@Official_Polska Mam wrażenie że nie rozumiesz tego co Allegro podkreśla na każdym kroku: ocena kupującego jest SUBIEKTYWNA, i do subiektywnej oceny klient ma prawo.
Tyle w temacie.
Kupujący nie napisał, że złamałeś prawo, tylko że w jego odczuciu trwa to zbyt długo - a m.in. do tego właśnie służy system ocen sprzedających na allegro - do wyrażania swoich odczuć (zadowolenia lub nie) z obsługi.