anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Od końca maja nie zmienisz opisu ani tytułu?

Pulse
#11 Animator#

Allegro od końca maja zaczyna swój projekt wprowadzania ofert tylko na podstawie katalogu, który przedtem sami im zbudowaliśmy.

Docelowo wszyscy będą mieli
- taki sam opis
- takie same zdjęcia
- taką samą miniaturkę

i mają się bić ceną i wysyłką.
Czyli oddać za darmo i nadać o północy w sobotę.

Allegro co wy wyprawiacie? Naprawdę chcecie się tak mocno upodabniać do marketplace'u na A...?
Tylko, że jak będziecie już jak oni to Was pozamiatają.

oznacz moderatorów
29 ODPOWIEDZI 29

Pulse
#11 Animator#

Oczywiście dział PR Allegro bawi się przednio to dla naszego dobra i dla szybszego wystawiania aukcji 🙂

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Pulse mam https://help.allegro.com/pl/sell/a/od-26-maja-dla-czesci-nowych-ofert-bedziemy-wymagac-korzystania-z...

Co zmienimy od 26 maja

Gdy wystawiasz ofertę przez formularz i połączysz ją z produktem z zaufanego źródła, wtedy automatycznie uzupełnimy:

• nazwę produktu – pokażemy ją nad zdjęciem i opisem na stronie produktu
  • parametry oznaczone jako zaufane – takie jak numer GTIN (kod EAN) czy Marka
  • opis oferty
  • zdjęcia.

Możesz zmienić te dane tylko wtedy, gdy będziesz edytować ofertę w zakładce Mój asortyment.

________
Κώστας
oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  No to ja zadam takie pytanie.... Ostatnio szukałem wkładów to elektrofumigatorów (sezon na latające paskudztwo idzie). Sporo ofert. Ten sam kod. Stan nowy, te same zdjęcia itp... czyli niby tylko cena i wysyłka, ALE... część wkładów była znacznie tańsza. Jak się okazało z powodu daty przydatności : koniec maja. I to było w opisie. I to było istotne. Jak rozumiem w waszym nowym "usprawnieniu" na to nie będzie miejsca? (uprzedzam wkłady nie mają parametru data wazności do uzupełnienia) I co wtedy ???? To biorę popcorn i czekam na info....

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

No Panowie i Panie, czekamy kiedy będą ustalać za nas cenę!

oznacz moderatorów

GaleriaObrazu
#9 Pomysłodawca#

Dokładnie o tym samym rozmawialiśmy dziś w firmie. Myślę, że wtedy już nas nie będzie. Allegro zajmie się już wszystkim 😁

oznacz moderatorów

GaleriaObrazu
#9 Pomysłodawca#

Zmiana proponowana przez Allegro jest po prostu tragiczna! Na bazę kilkudziesięciu tysięcy opisów, tytułów i zdjęć pracowaliśmy latami. Nasz zespół grafików, fotografów i copywriterów seo każdego dnia wprowadza poprawki i tworzy nowe treści. I teraz Allegro proponuje to zastąpić na siłę **piiip**em znajdującym się w katalogu tworzonym przez setki dropshippingowóc i amatorów pobierających pliki z baz danych i wrzucających wszystko do katalogu na huraaaa!!?? Bo niestety Allegro musi sobie uzmysłowić, że większość producentów o stronie wizualnej i treści nie ma żadnego pojęcia. To, że coś wyprodukowali nie znaczy że potrafią to dobrze  zaprezentować w sieci i sprzedać. 

oznacz moderatorów

Pulse
#11 Animator#

Dokładnie zgadzam się i rozumiem, rozgoryczenie, pytanie czy tego nie można gdzieś zaskarżyć?

Allegro garściami korzysta z efektów takiej pracy jaką wykonał @GaleriaObrazu i wielu innych

Potem wszyscy będą mieli tak samo i będą się groszować i wysyłać o północy, nie ludźmy się że tu chodzi o coś więcej niż tylko kolejny raz tylko interes Allegro

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@Pulse rozumiem emocje, temat jest ważny. 

Chcemy, żeby oferty były spójne i łatwiejsze do porównania dla kupujących — stąd większy nacisk na dane katalogowe. Dzięki temu wystawianie będzie też szybsze, szczególnie dla dużych sprzedawców.

Wiemy, że katalog nie zawsze jest idealny — dlatego nadal pracujemy nad jego jakością i dodajemy możliwości uzupełniania istotnych informacji.

Pozwolę sobie przekazać Wasze opinię dalej:)

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@gdvorek  przekaż, przekaż bo to jest coraz mniej śmieszne, w regulaminie jest napisane, że sprzedający odpowiada za aukcję, a wy chcecie wciskać swoje zdjęcia, opisy itd..., to ja się zapytam dlaczego sprzedający, ma za to odpowiadać🤔, chyba ,że ma to być tak samo jak z przesyłkami za które już teraz odpowiadają sprzedający

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@gdvorek  cóż tu nie chodzi o emocje sprzedawców. 

Tu chodzi o to że allegro już nie będzie marketlace'em. Allegro stanie sie po prostu kolejnym zwykłym sklepem internetowym, gdzie konkurencja miedzy sprzedawcami zostanie wyeliminowana.

De facto z każdym produktem zostanie 1-2 sprzedawców bo reszta nie bedzie miala po co siedzieć. Obstawiam że w 50-80% ofert pozostanie OSA . I co ? Mamy sklep inetrnetowy "Allegro PL"

Generalnie zostaje systematycznie niszczone wszystko na co allegro pracowało przez 25 lat

Allegro idzie w dokładnie odwrotnym kierunku niż inne sklepy które otwieraja sie na zewnętrznych sprzedawców. Natomiast allegro de facto usuwa konkurencyjnośc ze swojej platformy

Być moze zostaną własciciele mniejszych marek bo na sprzedaż mocniejszych marek to allegro podpisze umowy z producentami i bedzie je samo sprzedawac.

Szkoda mi Was ( moderatorów) bo obstawiam ze widzicie co sie dziaje a musicie świecić oczami i tłumaczyc sie za zupełnie niezrozumiałe decyzje korpo.

P.S. Mysle że już czytałeś opinie użytkowników i artykuły w necie po decyzji o rozpoczeciu sprzedaży alkoholu  przez allegro . 

To naprawde smutne co sie tutaj ostatnimi czasy dzieje.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@KOGIEL_T @_Likos_ dzięki za wiadomość i przede wszystkim zrozumienie.

Ja staram się wyjaśnić wyłącznie Wam z czego wynika ta zmiana i jakie Allegro ma stanowisko. Nie chcę Was do niczego przekonywać, to Wy macie największe doświadczenie w sprzedaży.

Wiem, że zmiany nie mają na celu eliminowania konkurencji, tylko uporządkowanie katalogu i ułatwienie kupującym porównywania ofert. Nadal kluczowe znaczenie będzie mieć m.in. cena, czas wysyłki, jakość obsługi, oceny, a także dostępność. To nie znika.

Sprzedawca nadal odpowiada za ofertę — ale przy zaufanych produktach część danych (jak opis, zdjęcia) będzie pobierana z katalogu. To prawda, że działa już to w innych marketplace'ach i wiem, że się dobrze sprawdza — chodzi tylko i wyłącznie o ujednolicenie.

A co do alkoholu (tak, czytałem opinię) – temat krąży, mówimy tu o zamkniętym pilotażu, dla wybranych, z konkretnymi ograniczeniami (wyłączone są małe pojemności alkoholu tzw. "małpki", piwa. Kurier z weryfikacją wieku itd.). To nie jest masowe otwarcie kategorii, tylko test pod pełną kontrolą.

Tak jak już pisałem to co mogę zrobić czyli przekazać Wasze opinię, uwagi, sugestię to robię i chętnie wysłucham Waszego stanowiska:)

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@gdvorek  cóz mi w zasadzie tylko jedno przychodzi do głowy odnośnie tej  zmiany i  unifikacji ofert.

W Korei Północnej też wszyscy chodzą w prawie identycznych mundurkach i obowiązują bodajże dwie lub trzy zatwierdzone przez panstwo  fryzury

No ale to przeciez tylko dla ich dobra 

Nieprawdaż????

Chociaż Kim chyba na biede nie narzeka? Być może taki jest cel strategów allegro. 

"Uczyńmy z portalu drugą Koree północną- przecież to najszcześliwszy kraj na świecie"

Ehhh . Naprawde to smutne

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@gdvorek numer oferty 7224311354 ot pierwszy lepszy z ostatniej transakcji , zapoznaj się z treścią  ,wszystko czego oczekuje klient zawarte jest w kilkunastu słowach , nie potrzeba więcej , pytania klientów to wyjątek , teraz podam Ci EAN żebyś szybko znalazł produkt w katalogu

5900330336013

...zobacz co tam piszecie  ,to się nie trzyma kupy , zwróć uwagę na tytuł .... i teraz bez emocji napisz w jaki sposób klient ma odnaleźć to czego szuka .

Ukradliście nam tożsamość , ukradliście nam naszą ciężką długoletnią pracę , teraz kradniecie nam opisy , zdjęcia , nad którymi ślęczeliśmy po nocach 

a teraz ,żeby Ci ulżyło zbanuj mnie tylko na stałe ...permanentnie , bo jak tego nie zrobisz wrócę , a po co wrócę - doskonale Wiesz .

oznacz moderatorów

niceWall
#8 Zapaleniec#

@_Likos_ ma wiele racji w tym co pisze. Każdego dnia nasz nie mały zespół pracuje na karty oferowe z zdjęciami, treściami i tytułami wysokiej jakości. Na platformie Allegro jesteśmy obecni od samego początku jej istnienia i obserwujemy jak efekty naszej pracy są przywłaszczane, rozdawane konkurencji a teraz będą jeszcze w wielu przypadkach niszczone. 

Blokowanie możliwości edycji kart produktowych ma sens i sami byliśmy za takim rozwiązaniem. Jednak zmiany jakie proponujecie są zbyt daleko idące. To co w katalogu powinno być rzeczywiście blokowane jednak to co znajduje się w ofercie, szczególnie nazwy, zdjęcia i opisy już zdecydowanie nie. Rozwinę to w dalszej części i dokładnie uzasadnię swoje obawy. 

• Blokada tytułów ofert i konieczność korzystania z nazw katalogu Allegro

Doskonale zdajemy sobie sprawę z faktu jak ważne są słowa kluczowe zawarte w tytułach oferty. To od nich zależy jak dużo ruchu z wyszukiwarki złapie nasza oferta. Jeśli produkt może być opublikowany w obrębie jednej firmy dwukrotnie w jednej kategorii daje nam to możliwość utworzenia dwóch różnych tytułów zawierających różne słowa/frazy kluczowe. Jeśli produkt może być opublikowany w wielu kategoriach ilość tworzonych tytułów i słów kluczowych może być jeszcze większy. To oczywiście wpływa na ilość wyświetleń danej oferty a także jej pozycjonowanie na różne frazy/słowa w wyszukiwarkach.

Przykładowe tytuły tej samej oferty dające możliwość łapania większego ruchu:
Ramka na zdjęcia 30x45 cm Złote Ramki 45x30 Złota
Ramki do zdjęć 30x45 cm Ramka do zdjeć dla dzieci 45x30 cm

Często w tytułach dodajemy frazy związane z zbliżającymi się świętami i okazjami, tego nie będziemy mogli już robić. Proszę spojrzeć w planerze jaką moc w wyszukiwarce mają te frazy. Na prawdę chcecie je "uwalić"? 

Przykładowe tytuły modyfikowane na specjalne, czasowo ograniczone okazje:
Ramka na zdjęcia 30x45 cm Złote ramki dla babci i dziacka 
Ramka na zdjęcia 30x45 cm Złote ramki prezent na dzień mamy

Tytuły produktów w katalogu Allegro często są bardzo ubogie, słowa i frazy kluczowe użyte w tytułach są niskiej jakości z punktu widzenia seo. Ponadto często zawierają automatyczne odniesienia do nieistotnych z punktu widzenia wyszukującego parametry. 

Opis produktu EAN 5050574349710 z katalogu
Plakat gry 61 x 91,5 cm

Nasz opis tego samego produktu:
Plakat na ścianę The Last Of Us Plakaty filmowe do salonu 61x91,5 cm

Opis produktu EAN 8435497284725 z katalogu:
Plakat film 61 x 91,5 cm

Nasz opis tego samego produktu:
Plakat na ścianę Gwiezdne Wojny Star Wars Plakaty filmowe 61x91,5 cm

Przykłady możemy mnożyć tysiącami. Tworzenie bogatych w wartościowe frazy kluczowe tytułów zajęło nam setki jeśli nie tysiące godzin w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Jeśli ktoś myśli, że tą samą pracę możemy wykonać w katalogu jest w błędzie. Dalczego? Bo efekty pracy włożonej w optymalizację naszych tytułów zbieraliśmy sami. Tak byliśmy o krok przed konkurencją. Po drugie wprowadzanie zmian w katalogu wiąże się z ogromem pracy i żebraniem o akceptację zaproponowanych zmian. Ciągłe odrzucanie zmian, odwołania, pisanie wiadomości do zespołu Allegro, na czacie itp wydłuża pracę przy tytułach nie 2 krotnie ale o 100 krotnie. Nie muszę wspominać jakie koszty to generuje. Po trzecie co z tego, że zmiany wprowadzimy jeśli ktoś inny może zgłosić swoje i nadpisać naszą pracę? A to dzieje się nagminnie. W naszych ofertach na szczęście do tej pory niekt nie mógł dłubać przy tytułach. 

• Wymuszanie korzystania ze zdjęć produktowych z katalogu Allegro zamiast własnych

Allegro wierzy naiwnie, że producenci lub autoryzowani dystrybutorzy będą w stanie zapewnić zdjecia produktów lepszej jakości niż te dostarczane przez wyspecjalizowanych sprzedawców na danym rynku. W praktyce jest tak, że producenci w wielu przypadkach nie są zainteresowani produkcją estetycznych zdjęć wysokiej jakości i to z wielu względów. Inna sprawa, że wiele katalogowych zdjeć producentów nie nadaje się do publikacji na Allegro ze względu na niezgodność z regulaminem Allegro (wymagane białe tło, brak napisów, danych kontaktowych itd). Wykonujemy w naszym studiu podobnie jak wielu innych sprzedawców tysiące zdjęć i publikujemy w ofertach. Zajmuje to mnóstwo czasu i pochłania ogromne zasoby finansowe. Publikacja tych samych zdjęć w katalogu Allegro to znów wielokrotnie więcej pracy i te same problemy opisane przy akapicie dotyczącym tytułów. A teraz zobaczmy jak wyglądają zdjęcia produktowe producentow publikowane w katalogu Allegro a jak wyglądają te wykonane przez nas. 

Zdjęcie opublikowane w katalogu Allegro
EAN 5407009691232

d6a392584afe892240669de25979.png

Zdjęcia tego samego produktu wykonane przez nas

sr74686-jpg.jpgsr74686-2-jpg.jpg

Zdjęcie opublikowane w katalogu Allegro EAN 5051265723253

4d4127aa46ef98895954e45ffe2c.png

Zdjęcia tego samego produktu opublikowane w naszej ofercie i wykonane przez nas

sr72325-jpg.jpgsr72325-3-jpg.jpgsr72325-2-jpg.jpg

W wielu przypadkach ten sam produkt produkowany przez lata może zmienić opakowanie. Pozostanie jednak sprzedawany przez producenta pod jednym kodem EAN. My sprzedając ten produkt będziemy chcieli pokazać go w nowym opakowaniu bo takie mamy na magazynie, tymczasem inni będą pokazywali stare opakowanie bo nadal mają zapasy. Wprowadzimy zmianę w katalogu Allegro, dodamy nowe zdjęcie. To pokaże się we wszystkich ofertach co będzie błędne. Ktoś zgłosi, że to oapkowanie jest niewłaściwe ponieważ on ma inne i będzie to prawdą jednak nie w przypadku naszej oferty. Pozostawienie zdjęć dwóch różnych opakowań będzie także błędem ponieważ kupujący będzie miał prawo sądzić, że ma prawo wyboru. historia wyssana z palca? Nic bardziej mylnego, proszę podaję jako przykład produkt w katalogu Allegro EAN 5050574244749

5050574244749,3.jpg
Obecne opakowanie jakie stosuje producent poniżej 

scmg24474-4-jpg.jpg

Zobaczcie jak wyglądają zdjęcia w ofercie z plakatem Pink Floyd. Oferta numer 13491967301. Pierwotnie opublikowano w niej 4 zdjecia plakatu Pink Floyd. W międzyczasie ktoś edytował kartę produktu w katalogu Allegro a pracownik Allegro tą zamianę zaakceptował. Automatycznie to co ktoś zmienił w katalogu zdecydowaliście za naszymi plecami opublikować w naszej ofercie. Więc dziś w ofercie plakatu Pink Floyd mamy dodatkowo zdjęcia obrazu chyba na płótnie, opakowania wysyłkowego do plakatów z tekturą falistą wewnątrz i dodatkowo zdjęcia jakiejś czarnej ramki zapakowanej w tekturowy karton z folią bąbelkową. 

Te zdjęcia były w ofercie:

Zrzut ekranu 2025-05-27 225202.png

A te pojawiły się dodatkowo dzięki uprzejmości Allegro

Zrzut ekranu 2025-05-27 225302.png

Blokowanie najważniejszych parametrów w katalogu Allegro przez autoryzowanych dystrybutorów i producentów ma sens jednak opisywane przez was jako "pochodzące z innego zaufanego źródła" to już ryzykowny pomysł. 

Narzucanie zmian zdjęć, tytułów ofert i opisów to błąd a robienie tego w ofertach bez informowania sprzedawcy to już kryminał. 

Więcj nic już nie napiszę, bo lubię też spać. Dobranoc!

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@k_owczarek1 została właśnie merytorycznie ( acz nieświadomie)  "rozjechana" przez @ja_Nitka . Wraz z całym zespołem.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@niceWall dziękuję za tą wartość merytoryczną. Tak jak wspomniałem Wasz głos jest bardzo ważny.

Otrzymałem informację, że osoba odpowiedzialna za nazwy produktów chciałaby do Ciebie zadzwonić i z Tobą porozmawiać - jeśli byłbyś zainteresowany rozmową to proszę napisz mi swoje dane kontaktowe na maila spolecznosc@allegro.pl

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@gdvorek allegro jak i żadna firma dokonująca zmian nie patrzy na mniejszość, tylko zyski 😄

Kosztem kilku małych firm i tak wprowadzicie zmiany jak ma to Wam zwiększyć dochody 😄

Po drugie ta zmiana dotyczy produktów od producentów, skatalogowanych, nie wierzę że wprowadzą to w niszowych kategoriach bo to nie jest wykonalne 🙂

Chemia, agd, elektronika, zabawki itp. to można łatwo skatalogować i stanowi pewnie z 80 % sprzedaży na allegro 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

niceWall
#8 Zapaleniec#

Bardzo chętnie porozmawiam, zostawiłem kontakt do siebie pisząc na wskazanego maila. 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@niceWall dziękuję - dostałem od Ciebie maila i przekazałem kontakt do osoby odpowiedzialnej. Będzie dzwoniła dziś lub jutro.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów