Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Proszę o interwencje bo klient zwrócił towar który jest wyłączony z trybu 14 dniowego bo jest to komputer samochodowy który po podłączeniu szczytuje kod i staje się jego nierozłączną całością co jest opisane i prawidłowo zaznaczone w ofercie i przez ostatnie 12 lat allegro zawsze to respektowało jak w końcu im to wytłumaczyłem. A u nagle w tym tygodniu niespodzianka i mnie obciążają kosztami że klient sobie zamówił, założył, sprawdził że nie to ma uszkodzone i każą mi na siłę zwracać pieniądze ! Przecież to jest kuriozum.
Pisze w dyskusji że proszę o kontakt do osoby przełożonej bo ta co się wypowiada z zespołu allegro nie zna obowiązującego prawa i nikt się nie kontaktuje a zostaje mi doliczone do rachunku opłata za nienależny zwrot!
Czy od tego roku prawo się zmieniło bo mi nic nie wiadomo na ten temat.
Już była z wami dyskusja na ten temat i myślałem że kolejny raz tego samego nie będę musiał przerabiać ale widzę że wy macie jakaś dziwną krótką pamięć.
Pani z waszej obsługi przy kontakcie meilowym pisze, że przyjęcie odstąpienia to "obowiązek sprzedawcy" ludzie tak jak jest ZASADNY a klient w momencie założenia sterownika już tą zasadę narusza i traci taką możliwość. W ofercie jasno i wyraźnie było zaznaczone co i jak się może znaleźć w tej zakładce to WY USTALACIE ja nie mogę tam nic więcej napisać !
@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Jak jest to zgodne z prawem to masz prawo odmówić i jak to jest oczywiście dokładnie opisane w Twojej ofercie, A podłączył tego kompa?
Ja to wszystko wiem i tak podłączał i nawet temu nie zaprzeczył, nie wiem ale mam wrażenie że pracownicy allegro nie umieją czytać ze zrozumieniem.
Mało tego w Grudniu miałem nawet interwencje Rzecznika Praw Konsumenta dokładnie w analogicznej sprawie i po moich wyjaśnieniach przyznał mi racje i nie miał obiekcji.
Zresztą RZPK też miał problem z czytaniem ze zrozumieniem i musiałem dwa razy piać to samo i dopiero załapał.
Prawo respektuje i staram się aby wszystko było prawidłowe ale kurde to już naprawdę przedaje być śmieszne.
W takim razie nie możesz przyjąć jak nie wyrażasz zna to zgody, a doradcy....na allegro.👎
@cFiat jak masz powyższą dokumentację od rzecznika to im wyślij
Generalnie jeżeli kupujący uczynił produkt bezwartościowym to za to odpowiada, komputery samochodowe nie są wyłączone z ustawy konsumenckiej i kodeksu cywilnego
mogłeś oszacować straty i zwrócić kupującemu np: 1zł
ponadto źle opisujesz swoje roszczenia w allegro
allegro twierdzi, że używanie, zniszczenie sprzętu lub jego zablokowanie upoważnia do pełnego zwrotu kwoty za towar
@cFiat ale po co sie bawić w takie spory
Wystarczy przyjąć zwrot i adekwatnie obniżyc zwracaną kwote ergo : oddać 1 zł ( cena złomu)
Nie miałbyś niepotrzebnych wypłat z AP i tłumaczenia przed konsultantami.
Zresztą taką informacje ( o ile można bo nie wiem musiałbys to sprawdzić) mógłbyś umiescic w aukcji abo w zakładce: zwroty. Iż w przypadku zwrotu podłącznanego komputera traci on na wartości do ceny złomu i zwracana kwota to 1 zł
klient miałby informacje już w momencie zakupu.
Panowie nie ma co bić piany i próbować "obchodzić" prawa szczególnie jak nie trzeba. Po co mam cokolwiek zwracać jak zwrot jest nie zasadny wystarczy alby pracownicy allegro się dokształcili w temacie bo 15 raz musze tłumaczyć coś co powinno być już zamknięte co najmniej do zmiany prawa a o ile mi wiadomo takowa nie nastąpiła.
zwroty. Iż w przypadku zwrotu podłącznanego komputera traci on na wartości do ceny złomu i zwracana kwota to 1 zł
@_Likos_ niestety tego typu informacja jest abuzywna i uokik ukarał za to me dia ma rkt
podawałem już tutaj linki do tego
Zauważ ponadto, że w myśl regulaminu allegro nie można podawać takich informacji w samej ofercie - generalnie serwis nie umożliwia obecnie nigdzie miejsca podawania takich informacji (nawet najprostszej typu - kupujący odpowiada finansowo za stan zwracanego towaru zgodnie z ustawą konsumencką)
ogranicza to prawa konsumenta - ale kto by się tym przejmował w allegro - przecież za ofertę odpowiada sprzedawca
@cFiat tak z ciekawości bo człowiek może być niedouczony
bo 15 raz musze tłumaczyć coś co powinno być już zamknięte co najmniej do zmiany prawa a o ile mi wiadomo takowa nie nastąpiła
podaj te przepisy na jakie się powołujesz bo ja takowych nie znam
te 1zł to właśnie prawo - były wyroki sądów
@RED nie wiem czy akurat w tym przypadku byłaby to klauzula abuzywna. W tym przypadku podawano by rzeczywiste informacje ze 100% pewnością utraty wartości produktu ( skoro nie da sie go już podłaczyć do innego auta). Wiec nie mogło by tutaj być mowy o jakimkolwiek zniechęcaniu czy ograniczaniu praw kupujacego
Nawet na stornie RZPK jest takowy punkt i on w 100% ma zastosowanie w tym przypadku.
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/wylaczenia-prawa-do-odstapienia
„6 w których przedmiotem świadczenia są rzeczy, które po dostarczeniu, ze względu na swój charakter, zostają nierozłącznie połączone z innymi rzeczami – np. paliwo wlane do samochodu„
Jedynie przy zwrocie możesz potrącić koszty doprowadzenia towaru do stanu sprzed sprzedaży co tez robie bo nie jestem darmową testownią co ludzie maja uszkodzone w pojeździe. Trzeba to umieć uzasadnić a nie wziąć z tył... że zwracasz tylko 1 zł.
@cFiat masz rację, zapomniałem o tym paragrafie
do tego tutaj dochodzi ingerencja w oprogramowanie - a przecież używanego oprogramowania, nie można zwracać
@_Likos_ abuzywność polega na traktowaniu takich zwrotów w sposób automatyczny, gdyby ktoś kupił komputer do fiata, a ma bwm to go nie użyje, więc powinien zachować prawo do zwrotu
@cFiat Tak to jest jak się nie zna dwóch pierwszych i najważniejszych punktów regulaminu Allegro :
Pkt 1. Allegro ma zawsze rację🤣
Pkt 2. Jak Allegro nie ma racji, patrz punkt 1😂
No i tu się grubo mylisz bo są jacy są ale już kilka razy udało się to ich zdanie błędne zmienić i zapewniam cię, że teraz też to przyniesie spodziewane efekty ale znowu musza o to samo burze mózgów zrobić. Zawsze w ostateczności pozostaje sad i dochodzenie swoich praw. Ja tam nie odpuszczam i nie pozwolę aby ktoś mi narzucał "prawo" na swoje widzimisię.
@cFiat poprosiłam o ponowne zweryfikowanie tej sprawy i wiadomość do Ciebie w korespondencji e-mail (nr sprawy 49323820).
Właśnie otrzymałem kolejną odpowiedz i chciałem przeprosić za to, że allegro skonstruowała tak formularz zwrotu że go kupujący możne wypełnić mimo iż towar jest wyłączony z trybu 14 dniowego.
Naprawdę następnym razem jak będę go wprowadzał w allegro tfu... przecież to nie ja go chyba projektowałem tylko wy !
Nie wiem ilu jeszcze pracowników allegro będzie się wypowiadało ale czuje, że idziemy na rekord. 🤣
@cFiat w allegro już ktoś kompletnie odleciał, nawet na tym forum moderatorzy twierdzili coś innego
pomijam już regulamin allegro, polskie przepisy, czy też regulamin samej oferty
@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
czy allegro ponownie łamie własne zasady i polskie prawo?
Nie martw się...Ja od ponad 3 tygodni próbuję wyjaśnić dlaczego wydłużają mi przewidywany czas dostawy. Poddałem się... Tam nikt nawet nie zajrzy w skuteczność wysyłki, nie przeglądają podanych przykładowych transakcji, nie odnoszą się do faktów.
Jak obalisz ich odpowiedzi to urywają kontakt. Mam w tej sprawie kilkanaście zgłoszeń i rozmów telefonicznych. Każdy na początku podaje inny powód a, jak udowodnisz, że to nie ma związku robi kopiuj/wklej z regulaminu i kończy temat...
Podejrzewam, że na szkoleniu jest jedno zdanie: " wyłącz myślenie, włącz kopiuj/wklej i już możesz pracować." Taka tabliczka wisi na wejściu do pracy.
Proszę o interwencje kolejny raz bo ja tłumaczę, podaje przykłady, wysyłam pisma od Rzecznika Praw Konsumenta który nie podważył mojego podejścia a wy dalej z ta samą śpiewką
Chciałem zaznaczyć ze waszym mniemaniem ćwiartkę od auta też można przecież kupić, wspawać do auta i ją potem odciąć szlifierka i zwrócić.
Podobna sytuacja była by jak by ktoś kupił komputer powiedzmy laptop założył na niego hasło i go zwrócił, taki komputer jest wart nic bo nie da się go dalej odsprzedać bo nikt go nie użyje. Producent nie przewiduje usunięcia hasła.
Jak by ktoś kupił telefon z androidem i podłączył do konta gogle i nie wylogował i nie chciał lub nie opamiętał hasła to jest podobna sytuacja, nie da się go używać bez jego wylogowania. Producent nie przewiduje jego odblokowania.
Tak samo z paliwem wlanym do zbiornika w waszym mniemaniu przecież można je odessać ze zbiornika i „odsprzedać dalej”
Jak już wielokrotnie tłumaczyłem komputer po podłączeniu staje się nierozłączny z pojazdem do którego został podłączony. Koduje się do pojazdu i nie da się go założyć do innego.
To że da się odciąć szlifierką błotnik to nie znaczy, że go można zwrócić.
Na ta chwile załadowaliście mnie sterownikiem z którym nic nie mogę zrobić bo do wylogowania jest niezbędny pojazd w którym był montowany oraz sterownik należy sprawdzić czy nadaje się do dalszej odsprzedaży.
Dlatego proszę podać adres gdzie mam go wam wysłać abyście go wylogowali oraz przetestowali wtedy klienci będą mogli sobie zamawiać ile będą chcieli a wy będziecie za wszystko płacić i brać odpowiedzialność
@cFiat W sprawie zwrotu produktu - otrzymałeś wyjaśnienia w zgłoszeniu o numerze 49323820 oraz w korespondencji dotyczącej złożonego wniosku z Allegro Protect. Proszę dodatkowe pytania w tej sprawie kieruj w kontynuacji korespondencji. Widzę, że dziś napisałeś nową wiadomość do nas, dlatego proszę Cię zaczekaj na odpowiedź w Twojej sprawie.
W końcu po 15 takich samych meilach, odpowiedziach cytuję "nasze stanowisko zostało już przedstawione i nie ulegnie zmianie." oraz tłumaczeniu tego samego po raz enty udało się znaleźć kogoś kto umie czytać ze zrozumieniem i stanowisko jednak uległo zmianie.
Ile trzeba się napocić, stracić energii aby proste rzeczy wytłumaczyć. Najważniejsze że sprawa zakończona tak jak powinna być bo już byłem po rozmowie z adwokatem.