anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odstąpienie po reklamacji

MAMY ROZWIĄZANIE!
dasoteam2023
#8 Zapaleniec

Witam. Kupujący zakupił na fakturę lampę do samochodu. Zgłosił reklamację że lampa nie działa. Po odesłaniu towaru sprawdziliśmy i odrzuciliśmy reklamacje bo lampa jest w pełni sprawna. W tym momencie kupujący pisze że skoro tak to on już nie jest zainteresowany reklamacją tylko odstępuje od umowy bo mu wolno. Pytanie: czy to jest zgodne z prawem ? Jesli nie to jakie są argumenty ? Dzięki 🙂

oznacz moderatorów
19 ODPOWIEDZI 19
pecela
#19 Nestor ⭐

@dasoteam2023

Sprawdź w CEIDG czym zajmuje się kupujący. Jeżeli prowadzi serwis samochodowy, sklep z częściami, lub ma handel detaliczny (lub hurtowy), to nie przysługuje mu ustawowe prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość.

Natomiast jeżeli to spółka, to tu w ogóle nie ma prawa do odstąpienia od umowy, bez względu na to zakup ma charakter zawodowy. 

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@dasoteam2023 jeżeli był to zakup na JDG i nie był związany z działalnością to kupujący ma prawo do odstąpienia od zakupu w ciągu 14 dni od otrzymania towaru, niezależnie od tego, czy w pierwszej kolejności złożył reklamację. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
tel-784-377-321
#7 Wielbiciel

A jeśli zakup był na spółkę ?

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Spółka nie ma prawa do jednostronnego rozwiązania umowy.

oznacz moderatorów
dasoteam2023
#8 Zapaleniec

To ostatnie pytanie. A jeśli kupującym jest spółka ale nie wybrali opcji faktura?

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@dasoteam2023 skonsultuję ten przypadek i wrócę do Ciebie z informacją.

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
dasoteam2023
#8 Zapaleniec

Witam. Wiemy już cos ?:)

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@dasoteam2023 muszę prosić Cię o jeszcze chwilę cierpliwości. Doprecyzowuje jedną kwestię. Jutro powinnam wrócić do Ciebie z informacją 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
dasoteam2023
#8 Zapaleniec

Jasne. Na spokojnie. Ja już dziś otrzymałem opinie prawna także chetnie porównam:)

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor ⭐

@dasoteam2023 

Prawo do odstąpienia od umowy przysługuje wyłącznie konsumentom oraz osobom fizycznym prowadzącym Indywidualną Działalność Gospodarczą, jeżeli zakup nie miał dla tej osoby charakteru zawodowego.

Natomiast spółki, to nie jest osoba fizyczna prowadząca JDG, ani konsument. Nie przysługuje więc im prawo do odstąpienia od umowy, bez względu na to czy zakup został udokumentowany FV, czy nie.

oznacz moderatorów
dasoteam2023
#8 Zapaleniec

Dokładnie taką otrzymałem opinie prawną , Dzięki.

oznacz moderatorów
tel-784-377-321
#7 Wielbiciel

A mozesz mi wrzucić skąd te info że spółce nie przysługuje odstapeinie? Bo próbuje znalesc ale ciezko 

oznacz moderatorów
tel-784-377-321
#7 Wielbiciel

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_  Pani Alicjo 🙂 Cierpliwy jestem bardzo. Ale cyz jest szansa że jednak wróci Pani z odpowiedzią ?:)

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@tel-784-377-321 tak, przepraszam Cię za brak wiadomości, ale jeszcze nie otrzymałam pełnej informacji, a nie chciałam wracać do Ciebie z częściową. Proszę Cię o jeszcze chwilę cierpliwości.

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@tel-784-377-321 wracam do Ciebie z informacją 🙂 

Kluczowe jest to czy zakup spełnia warunki z przepisu ustawy o prawach konsumenta:
Art. 7aa [Zastosowanie przepisów]. Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w rozdziałach 4, 5a i 5b stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie ma ona dla tej osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.

Pytanie więc, na jaką spółkę był zakup. Jeżeli był na spółkę cywilną, jeśli nie ma charakteru zawodowego, to zwrot będzie traktowany jak z Ustawy o prawach konsumenta. W przypadku innych spółek nie - takiego uprawnienia nie daje ustawa o prawach konsumenta (art. 27 oraz 7aa UPK)

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Syrena_zT tak i nie

spółka cywilna ma nip i pkd

wspólnik spółki cywilnej ma inny nip i może mieć inne pkd

więc jak sprawdzić uprawnienia jakie daje ustawa o prawach konsumenta (art. 27 oraz 7aa UPK) ?

ja miałem ostatnio inny przypadek - jedna osoba może mieć kilka jdg o różnych formatach

podaję przykład pod zmienionymi danymi

np: roboty budowlane i sklep z odzieżą

Kupujący kupił betoniarkę na sklep z odzieżą i odstąpił od umowy

twierdząc jak wyżej, że ma prawo odstąpić od umowy

prawo zwrotu konsumenckiego odrzuciliśmy, z powodu posiadania firmy budowlanej

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor ⭐

@RED

Nie można mieć kilka JDG (bo to osoba), ale można mieć kilka branż w ramach JDG. W CEIDG zawsze będzie to jeden wpis, co najwyżej można sobie wyrobić 14 cyfrowy REGON dla dodatkowej działalności.

A faktury nie są dzielone na poszczególne działalności, one są na firmę wg CEIDG lub wpisy w wykazie podatników (a tam będzie jeden wpis).

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

ja to wiem, nawet cedig zsumował pkd z kilku firm

więc wg ustawy mogłem odmówić  zwrotu

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@dasoteam2023  jeśli to kupujący z prawem odstąpieniaod umowy to może od niej odstąpić o ile od momentu doręczenia towaru nie minęło 14 dni( nie wiem ile czasu zajęła reklamacja) . Jeśłi ten termin upłynął to nie może już odstąpićod umowy na podstawie ustawy o prawach konsumenta.

To nie  znaczy że nie możecie przyjąć zwrotu w ramach działań proklienckich. Ale taki zwrot może nastąpić jedynie za Waszą zgodą.

oznacz moderatorów