anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Opłata za podjazd DPD przy osobistym nadaniu

Falcontent
#8 Zapaleniec

Cześć,

mam pytanie do osób, które wysyłają paczki przez Allegro / DPD i może spotkały się z podobną sytuacją.

Chodzi o opłatę za „DPD_N1_PODJAZD” (podjazd kuriera przy 3 lub mniej paczkach). Zasadę rozumiem – jeśli kurier podjeżdża po paczki, to opłata ma sens.

Natomiast u mnie wygląda to tak, że w części przypadków samodzielnie zawożę paczki do magazynu/oddziału, czyli nie ma żadnego podjazdu kuriera. Mimo to przy niektórych przesyłkach opłata jest naliczana, a przy innych – w identycznej sytuacji – już nie.

Dodatkowo zauważyłem, że opłata pojawia się głównie przy przesyłkach za pobraniem, ale nie wiem, czy to przypadek.

Czy ktoś może wytłumaczyć:
▪️ od czego faktycznie zależy naliczanie tej opłaty?
▪️ czy ma znaczenie forma płatności (np. pobranie)?
▪️ czy system może traktować to jako „zlecenie odbioru” mimo że paczki są dostarczane osobiście?

Dodam też, że składałem reklamację w tej sprawie, jednak została odrzucona, dlatego próbuję zrozumieć, z czego to dokładnie wynika w praktyce.

Chcę zrozumieć zasady, żeby uniknąć takich sytuacji w przyszłości.

Dzięki za każdą wskazówkę 🙂 @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Falcontent jak oddajesz paczki otrzymujesz potwierdzenie nadania w oddziale?

Na magazynie/oddziale paczki od ciebie skanuje bezpośrednio kurier a nie PickUp

najlepiej zobacz sobie statusy paczek z doliczonym podjazdem

oznacz moderatorów

Falcontent
#8 Zapaleniec

Ok– sprawdzałem 🙂

Chodzi o sytuację, w której tworzę 10 paczek: 9 jest opłaconych z góry, a 1 za pobraniem. Wszystkie 10 paczek zawożę razem do magazynu.

I właśnie przy tej paczce za pobraniem naliczana jest dopłata DPD_N1_PODJAZD, natomiast przy pozostałych 9 sztukach taka dopłata nie występuje 🙂

To samo dotyczy również sytuacji, gdy nadaję paczki do automatu DPD – przy przesyłce za pobraniem pojawia się dopłata, a przy opłaconych z góry już nie 🙂

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Falcontent wszsytkie paczki są z jednego konta allegro?

oznacz moderatorów

Falcontent
#8 Zapaleniec

tak, mam tylko jedno konto

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Falcontent wszystkie paczki masz jako przewoźnik Allegro Kurier DPD poza AD

Podaj przykładowe numery zamówień

oznacz moderatorów

Falcontent
#8 Zapaleniec

rozmawiamy o paczkach po za AD

oznacz moderatorów

Falcontent
#8 Zapaleniec

Allegro Kurier DPD poza AD

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Falcontent gdzieś był wątek , że ktoś zawoził do oddziału i tez mu doliczali. Ale w statusie jako druga pozycje mia  Przekazanie przesyłki kurierowi

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Falcontent chyba, że to coś związane z tą "aferą

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Falcontent sprawdziłam to i rzeczywiście takie opłaty się pojawiają tylko przy przesyłkach pobraniowych. Konsultuję to i wrócę do Ciebie, gdy otrzymam odpowiedź. 

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Falcontent przepraszam, że ta sprawa trwa tak długo. 
Doradca dzisiaj w sprawie nr 59944558 odpisał, przesłał odwołanie do DPD, bo z decyzji jaką otrzymałaś wynika, że nie zrozumieli, że podjazd nie był ani zamówiony, ani zrealizowany. 
Teraz musimy poczekać na odpowiedź przewoźnika. 

Monika
oznacz moderatorów

Falcontent
#8 Zapaleniec

dziękuję za informację i pomoc w tej sprawie.

Dzisiaj otrzymałem jednak ponowną decyzję podtrzymującą odmowę reklamacji oraz odwołania. Szczerze mówiąc, nadal nie rozumiem podstawy naliczenia opłaty DPD_N1_PODJAZD w tych przypadkach.

Z uzasadnienia DPD wynika jedynie, że „nadano 1 paczkę”, natomiast to nie jest dla mnie dowód wykonania usługi podjazdu kuriera. W Sales Center nie było zamówienia odbioru, a paczki były przeze mnie dostarczane osobiście do magazynu/oddziału DPD.

Dlatego chciałbym zapytać:
▪️ czy DPD posiada jakikolwiek konkretny dowód realizacji podjazdu kuriera pod adres firmy,
▪️ np. zapis GPS, skan z terminala kuriera, status odbioru lub inny ślad potwierdzający fizyczny podjazd?

Mam wrażenie, że przewoźnik odniósł się jedynie do faktu nadania przesyłki, a nie do samej usługi „podjazdu”, która według mnie nie została wykonana.

Czy jest możliwość dalszej eskalacji lub dodatkowej weryfikacji tej kwestii? Chciałbym po prostu zrozumieć realną zasadę naliczania tej opłaty, ponieważ obecnie wygląda to niespójnie — szczególnie że w identycznych sytuacjach część paczek nie miała doliczonej tej opłaty.

Zastanawiam się nawet nad przygotowaniem materiału pokazującego cały proces nadania przykładowej przesyłki przesyłki (od spakowania po osobiste dostarczenie do magazynu DPD), aby udokumentować sposób nadawania paczek, jeśli mogłoby to pomóc w wyjaśnieniu spraw innych ponieważ naliczenia dale są przy następnych paczkach jeszcze nie reklamowanych.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Falcontent skieruj proszę dodatkowe pytania w odpowiedzi do wiadomości mailowej o numerze 59944558. Doradcy będą mogli skonsultować to bezpośrednio z przewoźnikiem. 

Sandra
oznacz moderatorów

Falcontent
#8 Zapaleniec

Napisałem, choć nie wiem, czy otrzymam jeszcze odpowiedź, ponieważ na końcu wiadomości była informacja: „Droga postępowania reklamacyjnego została zakończona. Przykro mi, że nie mogę pomóc.”

Dlatego mam wrażenie, że z ich strony temat został już zamknięty, a ja nadal pozostaję z kosztami, które według mnie nie zostały odpowiednio uzasadnione.

W praktyce zostaje mi chyba albo drążyć temat do upadłego i próbować dalej wyjaśnić podstawę tych naliczeń, albo po prostu się poddać i usunąć z ofert usługę DPD za pobraniem, żeby uniknąć kolejnych podobnych sytuacji.

oznacz moderatorów

Falcontent
#8 Zapaleniec

Nawet zdarzają się takie sytuacje, że mam jedną paczkę opłaconą z góry – zawożę ją do magazynu i nie ma żadnej dopłaty. Natomiast następnego dnia mam jedną paczkę za pobraniem, również zawożę ją samodzielnie i wtedy pojawia się dopłata. A magazyn jest oddalony oddemnie o 100 m 🙂

oznacz moderatorów