Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zlecenie odbioru Allegro DPD jest bezpłatne, jeśli przekażesz kurierowi przynajmniej 4 przesyłki przy podjeździe. Usługa kosztuje 4,99 zł, jeśli przekażesz kurierowi mniej niż 4 przesyłki. - taki jest opis.
Posiadam 3 konta na allegro pod jednym NIP. Adres odbioru jest pod tym samym adresem.
Jeśli np. nadam 4 paczki jednego dnia, ale łącznie z tych 3 kont, tzn. 2 z jednego konta i po jednej z pozostałych, to czy naliczy mi opłatę 3x po 4,99 zł, czy też jest to traktowane, jako jedno zlecenie odbioru, które kwalifikuję się do darmowego podjazdu ?
Walka z wiatrakami. Po prostu trzeba unikać DPD jak ognia. To jest chyba firma należąca do innej firmy, która należy do państwowej poczty francuskiej. To wiele wyjaśnia.
nie jestem w stanie uniknąć w 100% DPD ponieważ wysyłam opony a oni jako jedyni przewoźnicy nie maja z tym problemu i nie ma zakazów i obostrzeń co do wysyłki opon. Do 15 cali już zrezygnowałem z wystawiania w ofertach Smart i wystawiam oferty bez Smarta i wysyłam przez apaczkę Inpostem. Bez problemu i haraczu dla Allegro. Ale większe rozmiary musze wysyłac DPD.
@Krawczyk_Opony niestety w tej sytuacji nawet jakbyś sam zamawiał kuriera poprzez panel DPD i tak allegro będzie ci naliczało bo u nich w systemie widnieje jedna paczka. (dla mnie to też głupota..)
Aby opłata za podjazd nie była naliczana to musowo przekazać dla kuriera 4 i więcej paczek z konkretnego konta allegro. Paczki nie sumują się z innych kont ani poza allegro. My mamy umowę z DPD i w ramach umowy stały podjazd i też jak nadamy mniej jak 4 paczki doliczali nam podjazd. Dlatego teraz w takich sytuacjach wozimy do punktu pickup. na razie jest spokój.
Gdzie znalazłeś informację o naliczonym koszcie podjazdu? Chcę sprawdzić u siebie.
@Starkrak Wszystkie ewentualne opłaty znajdziesz w zakładce "rozliczenia z Allegro".
To jest "haczyk" na sprzedawców dla dodatkowych opłat.
Tak Allegro ściąga dodatkowe nieuczciwe opłaty od sprzedawców.
Ja to rozwiązuję tak:
- Mam przesyłki DPD - jak jest jakaś Allegro ONE lub Delivery - zamawiam podjazd kuriera - tylko na ta 1 przesyłkę, jest bezpłatna (podjazd), resztę i tak odbierze.
- Mam tylko kurier DPD (lub UPS) - to dzwonię bezpośrednio do kuriera i odbiera mi - brak naliczenia kosztów podjazdu. Jak nie odbierze - to trudno, pójdzie w następny dzień, ja nie będę dopłacał za wymysły Allegro.
@maxr01 problem jest bardziej złożony bo po weryfikacji opłat wychwytuje opłaty za podjazdy. które nie były zlecane, i to jest najgorsze złodziejstwo bo wiekszośc sprzedawców nie sprawdza tego a allegro to wie i z tego "korzysta". To jest dobry temat dla UOKiK, ale jak UOKiK dowali im karę to i tak finalnie zapłacą sprzedawcy bo allegro znów wymyśli kolejne dopłaty i ich portfel nie ucierpi.