Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zaczęło się. Firma corsearch zgłosiła naszą aukcję twierdząc że sprzedajemy podrobiony towar DYSON. Najprawdpodobniej doszło do sytuacji gdzie ich algorytm sztucznej inteligencji wyłapał naszą aukcję jako podróbkę. Pracownik wytawił akcesoria do suszarki DYSON a oferte podpiał pod EAN pełnego zestawu. Ich algorytm wyłapał anomalie i stwierdził że suszarke warta 2000 oferujemy za 300zł i ze to musi byc podróbka chińska. Dostaliśmy -150pkt, spadlismy na poziom neutralny, zagrożony spadnieciem na wymaga poprawy. Drugie tego typu zgłoszenie sztucznej inteligencji to kara 2500 a trzecie zgłoszenie wylot z allegro. Po 14 latach działania na tym portalu, zapewne w nadchodzącycm roku do tego dojdzie. Z tego co czytam na forum kwestia wyjasniania takich spraw i podejscie do nich jest mniej wiecej takie
1. Allegro nic nie moze zrobić dopóki podmiot zgłaszający łaskawie nie **piiip**nie w mojej sprawie
2. Podmiot zgłaszający z reguły nic sobie nie robi z tego i nie ma chęci wyjaśniania spraw.
Na ponad 5000 ofert nie ma możliwości w zasadzie że taka sytuacja sie nie powtórzy. I ja to wszystko rozumiem, że takie firmy musza walczyć z chińskimi podróbkami, ze takie firmy jak dyson musza dbac o swój wizerunek. Tylko czemu sprzedawca OD RAZU jest zaklasyfikowany jako sprzedawca podróbek, bez możliwości wyjaśnienia. Przecież można oferte zdjąć, zakazac wystawiania danej marki do czasu wyjasnień, dlaczego mam dostać minus 150pkt za złamanie regulaminu, gdzie nikt mi nie udowodnił ze regulamin złamałem a jedynie to domniemywa. Skandal! @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
@Krak-akcesoria " Pracownik wytawił akcesoria do suszarki DYSON a oferte podpiał pod EAN pełnego zestawu:"
No i tu masz przyczyne.
Czemu podpinacie akcesornia pod pełen zestaw ?
Wiem że wowczas macie najniższą cene ( skoro inni sprzedając pełne zestawy) lecz czy to uczciwe wobec innych sprzedawców handlujących pełnymi zestawami ?
Poza tym skoro korzystacie z nazwy i parametrów nadach przez producenta ( dyson) to takie działanie jak najbardziej jest działaniem na szkode producenta
Moim zdaniem należało stworzyć osobny produkt z akcesoriami a nie podpinac sie pod cały zestaw
zgadzam się, jest to błąd pracownika. Jednak uważam, że takie rozwiązanie wobec sprzedawców nie jest uczciwe. Chodzi tylko o te minusowe punkty. W aukcji w tytule juz było napisane zestaw akcesori,w  aukcji napisane BRAK SUSZARKI, zdjęcia real zestawu gdzie widać ze suszarki nie ma. CHodzi o sam mechanizm działania. Oskarżenie o sprzedaz podróbek to poważne oskarżenie. I rozumiem mechanizm jak to zadziałało. Natomiast sposób załatwiania czegoś takiego jest niedopuszczalny ponieważ kara nałożona na sprzedawcę jest równoznaczna z tym, iż uznaje się ze faktycznie miała miejsce próba sprzedaży podrobionego sprzętu marki DYSON co jest oczywiście nierpawda.
/// Wiem że wowczas macie najniższą cene ( skoro inni sprzedając pełne zestawy) lecz czy to uczciwe wobec innych sprzedawców handlujących pełnymi zestawami ?
w takim przypadku powinni nam zdjac aukcje i przyznac minusowe punkty za nieścisłośc w aukcji, wprowadzenie w błąd a nei za sprzedaż podróbek bo to jest poważne oskarżenie.
dochodza do tego jeszcze takie kwestie jak czynnik ludzki. Np pracownik może wystawić odkurzacz dyson przez pomyłke zamiast za 699,99 za 69,99 i mimo że jest oryginalny według tego algorytmu zostanie uznany za sprzedawcę chińskich podróbek, wyrzucony z portalu, kuriozum
Domniemanie niewinności i prawo do obrony to największe przywileje demokracji.
Współczujemy walki z tyranem.
gdybym wystawił 280 pra butów nike, które są w sklepie za 450zł a ja je na allegro mam za 250 to rozumiem takie działanie. W moim przypadku to jest absurd. Jakaś zagraniczna firma, nie mając produktu w ręce, widząc tylko jego zdjęcie, albo to że im się cena nie podoba wywiera wpływ na moją działalność gospodarczą powodując spadek zaufania i pozycji ofert w wyszukiwaniach allegro. Wszystko dlatego że oni sobie tak uznali, bez żadnego dowodu. Nawet do mniewcześniej nie napisali w celu uzyskania wyjasnień. Przecież to jest niezgodne z polskim prawem. Jest to tak zwana zmowa. Przeciez ja mogę na przykład iść sobie do media markt i kupić 20 takich dysonów po 2000 a sprzedawać je ze stratą po 1500 na allegro bo uznam ze to jest moja forma reklamy ze mam ten produkt tanio, przez co ludzie będą odwiedzać moje inne aukcje. A tu jest już jakieś dyktowanie ceny w zamyśle. To się nadaje do uokik.
Najgorsze jest w tym to, że człowiek się stara miec ten poziom dobry/super. Zatrudnia pracowników do pakowania dodatkowych, przesuwa godziny pracy żeby wyszło wiecej paczek, jeździ do punktów nadań żeby szybko wysyłać. Płaci za autorespondery, zatrudnia osobe do obsługi klientów problematycznych żeby szybko sprawy rozwiązywac, dochodzi do pewnego wysokiego poziomu i... firma corsearch stwierdza że masz jakaś jedną podróbkę bo tak sobe uznali i kładą ci całą sprzedaz przed świętami
Obecnie jest przeprowadzana akcja fałszywych zgłoszeń jako podróbki. Specjalnie miesiąc przed świętami aby sprzedawca miał do świąt obniżoną jakość sprzedaży. Nam tez usunęli oryginalny produkt.
ten sam podmiot? corsearch? czy jakiś inny?
ciekawi mnie tez jak wygląda taka sprawa jezeli ktoś wystawia przedmiot uzywany. Na przykład odkurzacz marki dyson jeśli wystawie uzywany w kwocie 1000zł a nowy chodzi po 2000zł to ten algorytm po EANie tez usunie mi ta ofertę? no świetnie, dzała to do d**y. Przedmiot który my wystawilismy był w kategorii powystawowy a nie nowy. Nic zatem nie wskazuje na to że nasza oferta dotyczy jakiejś podróbki
@Krak-akcesoria Wszytskie informacje otrzymałeś już od nas w korespondencji mailowej o numerze 46770259. Przyznałeś, że to pracownik popełnił błąd, więc kara za naruszenia jest zasadna. Jedyne co mogę zasugerować to wyjaśnić kwestię na przyszłość z producentem.
no tak, tylko ze w tym przypadku zostałem ukarany za sprzedaz podrób co jest czynem karalnym a ja nic do ukrycia nie mam. Powinienem zostac owszem ukarany za naruszenie regulaminu kwotą 20 punktów a nie 150 za sprzedaż podrób.
Poczyniłem pewne kroki w swojej sprawie. Napisałem maila do jedynego autoryzowanego serwisu DYSON w Polsce. Serwis potwierdził mi, że na podstawie zdjęć online nie da się stwierdzić czy takie akcesoria są oryginalne, nawet posiadając je fizycznie jest to trudne do stwierdzenia. Zatem taki podmiot uprawniony i jego sztuczna inteligencja mogą sobie na podstawie analizy zdjęcią i ceny online twierdzić co chcą. Sprawa nadaje się do uokik, zachowanie zarówno tego podmiotu jak i przede wszystkim allegro jest niezgodne z prawem.