Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprawa śmierdzi z daleka , mam zawieszoną działalność od listopada 2024 i od tego momentu postanowiłem również przestać sprzedawać na allegro , mówiąc w skrócie nie odpowiada mi bycie "pracownikiem allegro".
Ostatnio jednak dwóch moich byłych klientów kilka dni przed zakończeniem okresu gwarancji postanowiło zgłosić ukrytą wadę produktu, absurd sam w sobie (zakup zrobiony prawie 2 lata temu), spryciarze pewnie nie robią tego pierwszy raz, typowe wymuszenie, w momencie kiedy dałem odpowiedź odmowną na reklamację, powyżsi spryciarze zgłosili się do allegro o pomoc i uzyskali ją w postaci zwrotu pieniędzy, ja nie mam ani towaru i jeszcze jestem straszony przez allegro sądami, jest to nielegalne działanie allegro ponieważ nie jest to instytucja mająca prawa do działania w imieniu konsumentów.
Dla mnie sprawa , klient nie oddał zakupionego towaru, nie jest w stanie uzasadnić reklamacji , a allegro podważa moją decyzję i obciąża mnie jeszcze kosztami, bójcie się sprzedający bo dowolny klient który kupił u was towar w przeciągu 2 lat może zgłosić sprawę do allegro i mieć towar i kasę a Wy zostaniecie z długami
@greenparts-pl widzę, że jesteś z nami w kontakcie mailowym.
Zapewniam Ciebie, że działamy zgodnie prawem i regulaminem. To co pisaliśmy w mailu "Kupujący korzystali z reklamacji ustawowej, nie gwarancyjnej – nie mogą więc Państwo zmieniać roszczenia, z którego korzystają". Brak rozpatrzenia reklamacji w terminie 14 dni oznacza uznanie jej za zasadną, wobec czego wnioski o Allegro Protect zostały zaakceptowane przez nas.
Dodatkowo przypominam, że zakładając u nas konto i sprzedając zaakceptowałeś Regulamin Allegro, w tym część dotyczącą Allegro Protect, która przewiduje możliwość doliczenia wypłaconej rekompensaty do Twojego rachunku.
Powtarzam, że nie akceptuję regulaminu, dlatego zaprzestałem sprzedawć w listopadzie 2024
A reklamację rozpatrzyłem odmownie , co tu jest niezrozumiałe, gdzie jest mój towar , za który oddaliście za mnie pieniądze , dla mnie ta sprawa jest jasna , wiem że dla allegro też, wiecie , że działacie niemoralnie mówiąc dyplomatycznie , ale.... chyba też trzeba zainteresować tym działaniem media
@greenparts-pl a ja powtórzę, że jeśli założyłeś u nas konto i sprzedawałeś to akceptowałeś regulamin i to jest fakt.
Nie ma co nas szantażować, nie widzę w tym sensu. Widzę, że mamy z Tobą kontakt mailowy, więc z mojej strony mogę zachęcić do kontynuowania tego kontaktu, jeśli nadal temat jest dla Ciebie niejasny.
@gdvorek pierwsza i podstawowa rzecz
Allegro nie jest, nie było i nie będzie stroną transakcji więc nie ma prawa brać udziału w postępowaniu reklamacyjnym, które dla stron zainteresowanych jest objęte tajemnicą sprzedaży. Druga rzecz przepisy KC jasno określają jak wygląda przystępowanie do długu min dla allegro protect i jest tam WYMAGANY notarialny dokument cesji wierzytelności którego NIE macie bo w waszym regulaminie napisaliście sobie że nie jest wymagany ergo nigdy bez tego dokumentu nie mieliście prawa przystapić jako wierzyciel po stronie kupującego do tego długu bo nie macie zgody na piśmie kupującego by do dlugu przystąpić. Trzecia rzecz w sądzie podczas rozprawy to wy musicie udowodnić za co ten dług i to nie będzie argumentacja bo on nam wisi fakturę tylko sprzedawca po korespondencji z protecta wam udowodni że dlug jest niezasadny i za co, a sąd przyklepie to na 1 rozprawie bo nie posiadacie cesji wierzytelności. Dodatkowo jak się sprzedawca uprze to wam i kupującemu doklepie art 286kk oszustwo poprzez doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem ponieważ nigdy nie okazano mu dokumentu cesji wierzytelności a bez niego allegro nie jest stroną długu o stosowaniu nielegalnych praktych monopolisty nie wspomnę dla uokiku bo też powinien zgłosić że się pakujecie w nie waszą transakcje i obarczacie go niezasadnymi opłatami o odcinaniu dostepu do rynku nie wspomnę bo jak nie zapłaci to mu bana walniecie. Jak widzisz nie zapewniaj bo wasz regulamin to kreatywne naciąganie przepisów na maxa tylko nikt jeszcze sie nie uparł walnąc wam Rejtana.
@az1rael cenię sobie Twoją aktywność tu, natomiast nie znasz całej sytuacji i mogę jedynie zapewnić Ciebie, że zapoznałem się ze sprawą i widzę, że działamy zgodnie z prawem i regulaminem.
@gdvorek mnie wystarczy że jak nie rozpatrzył reklamacji to od tego jest opłacany z podatków rzecznik i sądy konsumenckie oraz odpowiednie przepisy UK by go za to odpowiednio ukarać a uwierz kary sąd konsumencki potrafi srogie finansowe nałożyć na tyle że się całkiem nie opłaca zaczynać. Allegro sobie więc uprawnienia rzecznika i sądu konsumenckiego zawłaszcza w taki sposób. Wymienione przeze mnie argumenty natomiast odnoszą się ogólnie do każdej sytuacji użycia protect bez notarialnego upoważnienia w postaci cesji zadłużenia to każde kolejne działanie jest niezgodne z prawem bo u was w regulaminie jest przeniesienie zadłużenia domniemane a o tym powinno się dłużnika poinformować ba macie na wasze usługi intrum więc co wam szkodzi zapytać się jak oni windykują zadłużenia głównie te z odkupionych przedawnionych roszczeń, Potwierdzą że cesja zadłużenia jest dokumentem dostarczanym dłużnikowi w 1 kolejności w korespondencji.
cyt:"zapoznałem się ze sprawą i widzę, że działamy zgodnie z prawem i regulaminem."
@gdvorek podaj przepisy na jakie się powołujesz
@az1rael zauważ, że moderator twierdzi, że po rozwiązaniu umowy z allegro ona dalej trwa
i serwis rości sobie prawo do dalszego jej cedowania.
uokik już wielokrotnie dojeżdżał portale internetowe za takie akcje.
@greenparts-pl napisz tutaj w jaki sposób kontaktowało się z Tobą allegro w/w sprawie - to jest bardzo istotne i ważne w tej sytuacji
napisz też na jakie parafy powołuje się allegro pisząc o długu.
regulamin allegro jest jasny
jest jeszcze sprytnie ukryta taka opcja
gdzie nie ma tam słowa o zbieraniu i przetwarzaniu danych na cele allegro protect
jest tam coś takiego
Dochodzenie roszczeń i obrona przed roszczeniami wynikającymi z zawartej umowy lub związanych ze świadczeniem usług, w tym windykacja należności, prowadzenie postępowań sądowych, arbitrażowych i mediacyjnych |
Art. 6 ust. 1 lit. f RODO (prawnie uzasadniony interes Spółki, polegający na ochronie praw Spółki)
|
Do ostatniego dnia roku kalendarzowego następującego po upływie 3 lat od momentu zakończenia świadczenia usługi lub Transakcji dokonanej bez uprzedniej Rejestracji lub logowania na Konto
|
ale to też nie może dotyczyć allegro protect
i jak słusznie zauważył @greenparts-pl nie można się zalogować do serwisu bez akceptacji regulaminu
i oczywiście wracamy też do zbierania przez allegro kser dowodów osobistych - podobno dla operatorów płatności, a w rzeczywistości do wykorzystania w takich sytuacjach
Firma Allegro sama sobie przyznała prawo byc sędzią, katem, komornikiem i notariuszem.
Kiedy ustawodawca zajmie się tym problemem, nikt nie wie,.
Smutne, że w państwie prawa panuje takie bezprawie, że jakiś młodzieniec swoją decyzja może wpływać na innego człowieka, jego biznes i rodzinę na utrzymaniu.
.
Ja wczoraj wysłałam do 12 instytucji pisma opisałam wszystko i 5 mediów tv niech zobaczą co allegro robi jak niszczy ludzi i to bezzasadnie !
gdvorek wczoraj właśnie Ci wyjaśniłem, że nie masz racji i dzisiaj z pełną stanowczością okłamujesz kolejnego sprzedawcę, człowieku wstyd mi, że taki portal jak allegro uważany przez ludzi za top polskeigo ecommerce, robi taka chałturę i nawet nie potrafi napisać porządnie wyjaśnić własnego regulaminu.
Zapewniasz, że działasz zgodnie z regulaminem i prawem? Co to za frazesy, że zapewniasz, podaj konkrety.
O jakich prawach ty mówisz, bo chyba nie tych dla konsumenta, którym wy nie jesteście w tej transakcji? Czy rozumiesz w ogóle, że wasz program to nie jest rozszerzenie prawa konsumenta tylko umowa na podstawie, której sprzedawca się zgadza na wypłatę rekompensaty? Ten termin jeśli miałby być stosowany to musiałby być zapisany w zasadach ogólnych allegro protect, koniec kropka.
Allegro protect może być wypłacone w jasno określonych sytuacjach w załączniku nr 9. Regulamin główny go nie rozszerza, wręcz przeciwnie odnosi właśnie do załącznika i go precyzuje. Tam nic nie ma o reklamacjach terminach czy innych sytuacjach, w których kradniecie ludziom pieniądze.
"Zapewniam Cię że się mylisz i nie masz racji". Mówiąc waszym językiem.
Fajne tam macie szkolenia, kłam ale zapewniasz że masz racje.
Na tym polega problem, ciągle proszę allegro, aby podało mi konkretne przepisy prawa , które upoważniają ich jako portal do reprezentowania klienta , konsumenta w sporze. Od tego jest rzecznik praw konsumentow
Dla mnie temat jasny , kupujący kilka dni przed upływem gwarancji zgłasza, ze w zakupionym akumulatorze wykrył ukrytą wadę i chce nowy towar, dałem gościowi odmowną decyzję i zarządałem żeby udowodnił wadę która niby wystąpiła kilka dni przed zakończeniem gwarancji. Klient od razu zgłosił sprawę w programie protest, odniosłem sie do tego i odmówiłem wypłaty, pomimo tego gość ma akumulator i kasę , dla mnie oszustwo ze strony allegro, brak podstawy prawnej do takiego działania oraz grozenie mi firmami windykacyjnymi. Ich oferta ich kasa, a nie rozdawnictwo z kieszeni sprzedających
Po pierwsze i najważniejsze to allegro nie ma prawa z powodu reklamacji, przyznać rekompensaty użytkownikowi z programu allegro protect. Jeśli dostarczony towar był zgodny z umową w momencie dostarczenia i masz na to dowody w postaci odrzucenia reklamacji to mogą cię cmoknąć. Nie daj się zastraszyć tylko przeczytaj regulamin allegro protect tam jest to w prosty sposób napisane.
Żaden punkt nie uprawnia ich do wypłaty rekompensaty z powodu nie uznanej reklamacji.
Gdyby ten kraj był normalny to jakaś instytucja prześwietliła by tych oszustów ale pomimo zgłoszeń to nikt nie kiwnie palcem.
@greenparts-pl napisz kiedy była zgłoszona reklamacja, kiedy wydałeś decyzję, Gwarancja jest dobrowolna, Ty odpowiadasz za towar z tytułu niegodności przez 2 lata nie ma znaczenia czy zawiesiłeś DG 😞
Reklamacja została zgłoszona kilka dni przed zakończeniem okresu gwarancji z tytułu ukrytej wady akumulatora , kupujący nie potrafił wskazać na czym polega ukryta wada , towar był wysłany fabrycznie nowy , dałem klientowi decyzje odmowną i nie uznałem reklamacji i tu wkroczyło allegro wystawiając mi fv. Idąc tym tropem, to sprzedając trzeba sie modlić żeby trafić na normalnego kupującego , a nie na cwaniaka, bo jak tacy zwęszą możliwość jakie daje allegro, wyłudzania pieniędzy to sprzedający pójdę z torbami w wielkim skrócie
@greenparts-pl podaj dokładne daty złożenia reklamacji i wydanie decyzji ?
@kostas11 na każda baterię i akumulator zawsze jest 1 rok gwarancji
@az1rael tyle że Gwarancji udziela producent a nie sprzedawca a sprzedawca odpowiada za towar do 2 lat 🙂
@kostas11 nawiązuję do "Reklamacja została zgłoszona kilka dni przed zakończeniem okresu gwarancji z tytułu ukrytej wady akumulatora" każdy akumulator i bateria ma 1 rok gwarancji