Klient dokonał zakupu, przesyłka Allegro Paczkomaty Inpost. Przesyłka nie została odebrana, wróciła do nas. Kupujący napisał do nas w wiadomości, że to nie jego wina że nie odebrał przesyłki, bo nie dostał SMS z kodem odbioru od przewoźnika i mamy wysłać towar ponownie.
Pytanie podstawowe: Czy to że kupujący, jak twierdzi nie dostał SMS z kodem odbioru jest podstawą do jakichkolwiek roszczeń? Wiadomość e-mail czy powiadomienie w aplikacji nie jest wystarczające? Jak to wygląda z punktu widzenia serwisu/przewoźnika?
Miałem podobną sytuację z przewoźnikiem Inpost przy sprzedaży na innym marketplace - marketplace poinformował kupującego że kod odbioru przesyłki został dostarczony na e-mail i nie jest obowiązkiem przewoźnika wysyłanie go jednocześnie za pośrednictwem SMS.
Proszę o stanowisko Inpost/Allegro. Numer zamówienia: 1759f210-22bd-11f1-a398-fd440551a9a4
@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@TechartGSM Jeśli rejestrował aplikację na telefon, to nie dostanie już nigdy SMS. Kod odbioru ma e-mailu, w aplikacji Allegro i szczegółach zakupu na Allegro, więc brak SMS nie jest wytłumaczeniem.
Instalując aplikację InPost potwierdza zapoznanie sie i zgodę na zapisy Regulaminu.
@loto Dziękuję za odzew, tym bardziej proszę Allegro o informację, czy użytkownik z takowej aplikacji korzysta... Zapewne serwis taką wiedzę posiada.
Nie, serwis Allegro nie posiada takiej wiedzy.
Jak kupujący sobie zainstalował apke InPostu, to już zawsze będzie przychodzić wszystko na apke InPostu. Taką wiedzę będzie miał InPost.
Tylko kwestia tego, czy będzie mógł taką wiedzę przekazać. Jeśli już, to myślę, że w ramach złożonej reklamacji.
Tego nawet do końca Inpost nie wie. Mają tylko, że apka została powiązana z danym nr telefonu i kiedy ostatnio się logowała. Ale tego, czy ktoś ją odinstalował i kiedy, to wie tylko użytkownik.
Pracownik Allegro takiej informacji nie posiada, bo to Apka inpostu nie Allegro. Jednak mozesz spróbować zadzwonic na ich infolinie z reklamacją i niech sprawdzą. Mnie podobnych informacji tam udzielali. Przykładowo spytasz czy był wysłany sms, a oni np. powiedzą, że był o tej czy o tej albo powiadomienie.
Poza tym nie odpowiadasz tez za ustawienia telefonu użytkownika. Przykładowo nie doszedł mi kiedys wazny sms z banku. Dzwonie do banku -wysłali o tej i tej. Dzwonie do oranga- wysłali o tej i o tej. Przyjęli reklamacje. Dostałam odpowieź, ze mam wyłaczyć jakieś czaty w telefonie, których nawet nigdy nie włączałam, bo to one są przyczyną... Nie Ty odpowiadasz za sms klienta.
@TechartGSM niestety tej informacji nie posiadamy, ponieważ w przypadku tej metody dostawy powiadomienia sms są wysyłane przez przewoźnika. A to czy takie powiadomienie jest wysyłane, jest tak jak wskazał @loto uzależnione od tego, czy klient miał zainstalowaną aplikację InPost. Z naszej strony klient otrzymał powiadomienie o przesyłce do odbioru (w aplikacji). Także możesz zaproponować mu ponowne nadanie po opłaceniu kosztów przesyłki lub rezygnację z zamówienia.
To ja tylko doprecyzuje. Da się tą włączyć po odinstalowaniu app
https://inpost.pl/powiadomienia-sms
@serwis-texas O! to cenne info. Daję "W punkt" 🙂
@TechartGSM Najważniejsze jest, że kupujący miał możliwość uzyskania kodu odbioru i to z kilku źródeł. W dodatku miał na to 2 dni.
Na allegro sprzedawca jest zawsze winny