Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Dzień dobry,
korzystam z Allegro Smart i kilka dni temu dokonałam zwrotu zakupionego produktu za pomocą allegro one box. Dzisiaj niespodziewanie odebrałam od kuriera paczkę, w której jak się okazało był zwaracany przeze mnie produkt (w uszkodzonym opakowaniu, które było na brzegu zalane) wraz z protokołem szkody. W protokole napisane jest, że przyczyną jego sporządzenia jest "zalanie przez inną paczke". Proszę o informację co mam zrobic w tej sytuacji? Jezeli do zalania doszlo podczas transportu przez inna paczke to kto za to odpowiada? Czy to ja mam złożyć reklamację do allegro one? Gdzieś znalazłam informacje, że jeżeli kupujący korzystając z darmowego zwrotu nie zawiera umowy z przewoźnikiem i to po stronie sprzedawcy leży obowiązek złożenia reklamacji do przewoźnika, ale była to informacja sprzed 2 lat, więc nie wiem jak to aktualnie wygląda
To twój problem bo paczka wróciła do ciebie jakby doszła do sprzedawcy to byłby jego problem. Zgłoś reklamacje u przewoźnika zalącz protokól i dowód zakupu i ci wplaci odazkodowanie na konto podane w reklamacji wszystko masz na str internetowej przewoźnika
Ale paczka dotarła do sprzedawcy bo to on sporządził protokół szkody i odesłał do mnie towar
@sylwiusz29 składać reklamację może sprzedawca lub odbiorca ale sprzedawca może zastosować art 34.4 uk i pomniejszyć ci kwotę zwrotu. A tak ogólnie sprzedawca to firma? Skoro było ze s smartem to reklamację można tez wnieść do allegro by ci wnieśli do przewoźnika. Regulamin allegro to bubel prawny i na cyt przez ciebie zapis bym się w sądzie nie powoływał ani przy rzeczniku to taki ich zadochron
@az1rael To nie jest jej problem, zgłosiła zwrot, paczka nie jest jej własnością. Paczka jest własnością sprzedającego.
@sylwiusz29 Nie składasz reklamacji do One, sprzedający niech składa reklamację jeśli chce.
Ty tylko zgłaszasz problem ze zwrotem, zakładka "Zgłoś problem z zakupem" i domagasz się zwrotu pieniedzy. A paczka niech sobie leży.
@br. Nie mamy wszystkich informacji np czy zakup od firmy czy zwroty nie wykluczone czy towar nie personalizowany. Za zabezpieczenie odpowiada kupujący sprzedawca zastpsuje art 34.4 odda 1 grosz a czy odzyska sobie kupująca od przewoźnika cos i ile to już malo go interesuje
@az1rael Skoro wiemy że nic nie wiemy to o czym piszemy?
Wydaje się że jednak rady marki LEW były w takich sytuacjach niedoceniane. Od rozwiewania wątpliwości jest dyskusja Allegro a nie porady typu "wiem że nic nie wiem"
ps. żadna dodatkowa wiedza jest nam niepotrzebna, był legalny zwrot One zgodnie z procedurami, zgodnie z wydanym przez Allegro kodem zwrotu. Czego jeszcze nie wiesz? Kolor pudełka?
@br. Uokik jasno twierdzi że reklamować przesyłke powinien ten co ma paczkę bo ma wgląd i dostęp do towaru, paczka jest u kupującej. Nikt odbierać paczki nie zmuszał jak się nic nie zamawiało to tez trzeba pomyśleć co się robi zapytać kuriera od kogo paczka, a nie potem. Teraz to reklamacja do allegro a allegro do one złoży przynajmniej pewne że wypłacą. No chyba że chcesz się kopać z systemem a znając kreatywność konsultantów portalu to czytając wypociny w dyskusjach to kobita osiwieje. Ja znam prawo ja piszę co należy zrobić by to szybko ogarnąć bo wiem jak ten system działa, allegro nie zostawi kupującej na lodzie bo ma protokół szkody z zalania nie odważą sie odrzucić. A sprzedawca nieźle sobie to wykombinował o ile to on bo przewoźnik jak rozwali paczkę na sortowni to sam odsyła do nadawcy z protokołem szkody tą paczkę i tu wydaje mi sie że to nie sprzedawca odesłał a przewoźnik, miałem takie akcje. @sylwiusz29 możesz napisać lub wrzucić zdjęcie protokołu szkody, kto jest nadawca paczki czy na pewno sprzedawca czy przewoźnik?
Może mocnej kawy se zrób....
@br. Nie pijam kawy wcale.
Na protokole jest imię i nazwisko jakiegoś człowieka Miejsce sporządzenia protokołu odpowiada siedzibie sprzedającego, poza tym na etykiecie paczki było, że nadawcą jest sprzedający, a w uwagach nr zamówienia, którego ten zwrot dotyczył. Dlatego wydaje mi się, że przyszło to od sprzedajacego.
Tak czy inaczej są dwie interpretacje, dlatego pytanie do @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ jak rozwiązywane są takie sprawy (bo to na pewno nie pierwszy, ani nie ostatni przypadek). Jeżeli ja złożę reklamację to będzie już mój problem, dlatego zanim cokolwiek zrobię chce znać stanowisko allegro.
W obu przypadkach kasę odzyskasz albo z protect albo od przewoźnika skoro bylo odstąpienie to prawnie właścicielem towaru nie jesteś nawet jakby przewoźnik odrzucil reklamacje to i tak przysluguje ci roszczenie z odstąpienia dokładnie nie wiem po jakim czasie się przedawnia ale minimum rok na pewno masz by z takim roszczeniem wystąpić, sprzedawca się niefajnie zachował odsyłając powinien cię poinformować czy decydujesz się na zwrot wg art 34.4 pomniejszenie kwoty zwrotu czy chcesz sobie reklamację składać bo za spakowanie towaru odpowiada kupujący aczkolwiek czy możesz przybliżyć temat zalania czy odsyłałaś coś jeszcze co się mogło wylać? Jedyne co stracisz to czas w obu przypadkach różnica w tym ile zejdzie tę sprawe wyjasnić @sylwiusz29
Odsyłałam odzież, więc nic co mogło sie wylać Zalanie musialo nastąpić od zewnątrz Dzięki @az1rael, przynajmniej wiem teraz o czymś takim jak roszczenie od odstąpienia