Dzien dobry.
Chciałbym zwrócić uwagę na niesprawiedliwość zaliczania przesyłek za wysłane do naliczania wskaźnika szybkości wysyłki. Zdecydowana większość moich klientów wybiera jako sposób dostawy Allegro Box, lub InPost paczkomat. Mój czas na wysyłkę do 1 dzień roboczy. Opieram się na przykładowym aktualnym weekendzie. Sobota i niedziela - zamówienia spłynęły - do nadania ok. 10 przesyłek, 2 z nich kurier (świadomie zamawiam na poniedziałek podjazd i wiem, że nie zostana zaliczne do wysylki w ten sam dzien, gdyż podjazd jest na zakres 11-14). Ale nie przejmuje sie tym, w końcu moim celem jest utrzymanie wskaźnika powyżej ok. 55-60%, a podjazdy kurierów to niewielki mój odsetek. Niedziela wieczór, kompletuje całe zamówienia i wędruje do paczkomatu. Przesyłki w maszynach, zmieniam status na wysłane, moja rola sie kończy. Ale nic bardziej mylnego, to, że paczka jest w paczkomacie oraz zmieniam jej status na "wysłane" wg. Allegro nie jest uznane za wysłane. Uznane jest dopiero, gdy kurier podejmie ją z maszyny. A to w obu przypadkach dokonuje się standardowo jakoś w godzinach 9-11. No i tu pojawia sie problem, bo, żeby mieć wskaźnik szybkości wysłanych powinna ona być podebrana przez kuriera do godziny 8. Jestem niejako skazany na porażkę, gdyż jest to niewykonalne nawet gdybym przesyłkę włożył do paczkomatu minutę po zakupie. Rady w stylu "przemyśl zmiane sposobów nadawania, uzgodnij podjazdy z kurierem" nie mają odniesienia w mojej sytuacji. Jest to mocno niesprawiedliwe. Jestem z tych sprzedających, którzy dają klientom szeroki wachlarz sposobów dostawy i nie planuję tego zmieniać. Przesyłka uznana za nadaną powinna zostać zaliczona, gdy zamknę drzwiczki paczkomatu.
Chciałbym poznać postawe Allegro w jaki sposób mogę podnieść wskaźnik szybkości wysyłki do wymaganego dla Super Sprzedawcy opierając się tylko i wyłącznie na powyżej opisanym weekendowym okresie.
@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Centrumprogres allegro uznaje paczkę za nadaną w momencie odbioru przez kuriera czy to z podjazdem czy też w momencie wyjęcia z automatu paczkowego.
Najlepiej zorientować się, o której kurier jest u Ciebie w rejonie i do tej godziny mieć ustawiona godzinę wysyłki tego samego dnia.
Bardzo przepraszam ale nie rozumiem za bardzo sensu tej odpowiedzi. Wszystko w niej zawarte jest również w moim zapytaniu, podane są konkretne godziny, a więc moje końcowe pytanie pozostaje na mocy.
@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Centrumprogres do ,,szybkiej wysyłki ,, zalicza się paczka nadana w dniu zakupu przez klienta i nie ma znaczenie , o której godzinie kurier ją łyknie z automatu
Właśnie nie. Paczki wsadzam do paczkomatu tego samego dnia, często nawet do godziny od zakupu. Przykładowo klient robi zakup o godzinie 18, ja wsadzam do paczkomatu o godzinie 19 i zmieniam status na "wysłana". Kurier podejmuje są z maszyny następnego dnia o godzine 10. Taka paczka nie jest zaliczana jako "szybka wysyłka" albowiem wg. Allegro liczy się moment podjęcia przesyłki z automatu i zeskanowanie, a to powinno się odbyć do godziny 8:00, aby było zaliczone jako wysłana dnia poprzedniego.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi ale oczekuję na odpowiedź kogoś z zespołu Allegro.
@Centrumprogres Dostałeś już odpowiedź. "Ktoś z Allegro" w tym wątku to ja 🙂
Przedstawiłam Ci zasady naliczania punktów w mierze "Szybka wysyłka". Jeśli chodzi o uznanie zamówienia za wysłane, dzieje się to, gdy przewoźnik zeskanuje paczkę, o czym również zostałeś już poinformowany.
@Centrumprogres W mierze "Szybka wysyłka" bierzemy pod uwagę czy zamówienia, które kupujący złożyli w ofertach z deklaracją wysyłki natychmiast lub 1 dzień i zostały:
lub
Oznacza to, że nawet jesli paczka nie zmiani statusu na nadaną w dniu zakupu i tak możesz spełnić warunki, by otrzymać punkty w tej mierze. Wystarczy, że paczka dotrze do kupującego w czasie transportu, który deklaruje przewoźnik.
A to przepraszam bo nie było dopisku moderacji 🙂
Czy podsumowując, przy opisanym przeze mnie przykładzie zamówień weekendowych nie jest to w sumie zależne ode mnie czy przesyłka się załapie na wskaźnik szybkiego nadania czy nie pomimo włożenia do paczkomatu zaraz po zamówieniu. Bo spełniony musi być warunek zeskanowania przez kuriera lub nadania statusu "w drodze" przed godziną 8 w poniedziałek, lub dotrzeć w czasie deklarowanym przez przewoźnika, a obie te przesłanki w rękach kurierów.
Dzień dobry, ponawiam zapytanie, czy tak jak napisałem powyżej w przypadku wysyłania przesyłki paczkomatem dla zamówień popołudniowych, ja jako sprzedający nie mam wpływu na to czy przesyłka się załapie jako "szybkie nadanie" czy też nie, a wszystko w rękach kurierów? Ustalanie godzin podjazdów nie ma zastosowania do pobrania paczki z paczkomatu.
@Centrumprogres jeżeli nadasz przesyłkę przed godziną graniczną dla danego paczkomatu/automatu paczkowego, to kurier powinien odebrać ją tego samego dnia - a więc masz wpływ na to, czy przesyłka załapie się na "szybkie nadanie". Jeżeli kurier nie podejmie paczki w tym samym dniu, mimo, że ty ze swojej strony nadałeś paczkę poprawnie (przed godziną graniczną) możesz zgłosić to do nas, a my wykluczymy takie zamówienie z Twojej jakości z obszarów szybka wysyłka i terminowa wysyłka. Oznacza to, że zamóienie nie będzie wpływało negatywnie na te miary.