anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Poczta Polska wysyłka paczek

auto-mixshop
#9 Pomysłodawca#

Witam, 

podaje temat.

Paczka wysłana 22/11 przez Pocztę Polską. Tak klient sobie wybrał, obstawiam, że przez cenę - polecone są chyba teraz najtańsze, bo 6.99 zł.

Nieważne, paczka nadana tak jak pisałam, 28/11 została podjęta jakaś próba dostawy w śledzeniu widzę, że nieudana...

Sprawdziłam ten temat, gdyż otrzymałam wiadomość od wkurzonego klienta. Wkurzonego oczywiście na mnie jako sprzedawcy, nie na PP, kuriera, bądź listonosza.

Kupujący tłumaczy mi, że on jest cały czas w domu, listonosz może zostawić paczkę w skrzynce. Ja dzwonię na PP, piszę do Allegro o pomoc. W międzyczasie usuwam tą opcję z dostaw, bo już nie raz był z nią problem plus opóźniają statystyki, bo zamiast dostaw w ciągu 1 dnia wydłuża się ona do 3 lub więcej dni. 

Co polecacie w tej sytuacji? 

Przejmować się? W głowie mam już negatywa, którego mogę dostać za PP... A oczywiście nawet w tej sytuacji Allegro umyje ręce.... Myślę już po prostu o najgorszym....

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Jeśli w śledzeniu widzisz próbę (nieudaną) dostawy znaczy że listonosz był i wypisał awizo a paczka teraz leżakuje na jego poczcie i tam go musisz łagodnie pokierować . Nawet jak nie znajdzie awiza (listonosz czasem może zostawić je byle gdzie) to na poczcie i tak mu powinni ją wydać. A wtedy będzie miał jasność do kogo mieć pretensje i niech mu się jego listonosz tłumaczy .

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Są dwa odrębne statusu "awizo" i "próba doręczenia" (czasem występuje jako "nieudane doręczenie"). Oba statusy mają inne znaczenie.
Awizo oznacza, że kurier/listonosz nie zastał odbiorcy lub przesyłka nie mieściła się do skrzynki (w przypadku przesyłek doręczanych do skrzynki oddawczej). Zostawia się je także w przypadku uszkodzenia przesyłki, w celu komisyjnego sprawdzenia przesyłki i spisania protokołu szkody. Status awizo zatrzymuje bieg terminu doręczenia.

Nieudane doręczenie / Próba doręczenia oznacza, że przesyłki nie udało się doręczyć z winy leżącej po stronie kuriera/listonosza, poczty lub siły wyższej. Mogło to być np. awaria samochodu, niewyrobienie się w danym dniu itp. Przesyłka z takim statusem nie trafia do placówki awizacyjnej, tylko na magazyn i jest przekazywana do doręczenia następnego dnia.  
Status nieudane doręczenie / próba doręczenia nie zatrzymuje biegu terminu doręczenia.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@pecela @auto-mixshop lub ... hmmmm 😁 nie pełny adres odbiorcy , co się zdarza nader często .

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Wtedy jest to przesyłka niedoręczalna i robi się zwrot do nadawcy.

A i status "Nieudane doręczenie" ma 14 różnych wersji (jak dobrze policzyłem), w tym 3 końcowe.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@auto-mixshop Tutaj sugeruję, abyś poczekał na odpowiedź doradcy w sprawie mailowej. Ewentualnie, możesz jeszcze poprosić doradcę, aby napisał w tej sprawie do kupującego i poinformował go, o naszych działaniach. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów