anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podróbka

77786
#9 Pomysłodawca

Kiedy to się skończy  ? 

https://allegro.pl/uzytkownik/tiger-007/osprzet-i-akcesoria-wentyle-257635

Dla czego zamykacie oczy na sprzedaż podrobek. Proszę zgłosić do weryfikacji w odpowiedni oddział. 

Dziękuję.   @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
25 ODPOWIEDZI 25

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kovek

Tu mamy mamy ewidentnie nielegalną kopię i każdy może to stwierdzić. Jednakże formalnie Allegro i tak musi czekać na właściciela marki, bo takie jest prawo. 

Musi być poszkodowany, bez tego nie ma nielegalnej kopii.

Ps. Ofertę i tak by usunęli. Program komputerowy i fizyczny przedmiot to dwa różne reżimy prawne. Gra to ustawa o prawach autorskich (gra to dzieło autorskie), a przedmiot to prawo własności przemysłowej. 

oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@pecela no patrz, a ja zgłosiłem właśnie "program komputerowy" i allegro nic z tym nie zrobiło - przedmiot się sprzedał, a zgłoszenie zamknęło się automatycznie gdy oferta usunęła się automatycznie 2 miesiące po jej zakończeniu (czyli nikt nawet tego nie rozpatrzył pozytywnie/negatywnie). 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek 

Wracam do Ciebie z odpowiedzią.

W opisanym przykładzie założenie, że właściciel praw autorskich nie istnieje, jest nieprawidłowe. W przypadku gier dawnego studia Sierra Entertainment prawa do oprogramowania należą obecnie do Microsoftu.

Jeśli rozważasz oferowanie kopii gier nagrywanych samodzielnie (np. na płytach), należy podkreślić, że takie działanie może stanowić naruszenie praw autorskich. Dlatego prosimy, abyś nie podejmował tego typu działań, mogą one skutkować konsekwencjami, w tym bezterminowym zawieszeniem funkcjonalności wszystkich powiązanych kont.

Przypomnę że nie jesteśmy upoważnieni do udzielania porad prawnych.

Jeśli potrzebujesz szczegółowej analizy swojej sytuacji, rekomendujemy kontakt z kancelarią prawną specjalizującą się w prawie własności intelektualnej.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@gdvorek nie rozważam takiej opcji, tylko podałem przykład - nie wiem skąd te sugestie, gdy sam osobiście brzydzę się takimi praktykami.
Zgłaszałem produkt i płytę, która miała samodzielny nadruk z samodzielnie wydrukowanymi okładkami na których były rosyjskie adresy mailowe (gra wydawnictwa Sierry) i nic z tym nie zrobiliście, a oferta się sprzedała. Rozumiem, że jest grono fanów tzw. ruskich tłoków, , ale allegro chyba powinno być wolne od takiego towaru w szczególności, gdy w katalogu musi konkurować z legalnym oprogramowaniem. 

A co z tymi osobami które jawnie piszą, że oferowane przedmioty to reprodukcje? Nie otrzymałem na to pytanie odpowiedzi.

P.S. Sierra Entertaiment była dystrybutorem co nie jest jednoznaczne z tym, że jest właścicielem praw autorskich - to jest trochę bardziej skomplikowany temat i właśnie m.in. dlatego do dzisiaj nie mamy gier jak No One Lives Forever w cyfrowej sprzedaży, bo od lat po przejęciu Sierry przez Activision nikt nie potrafi dojść do tego do kogo te prawa należą. 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek 

Odpowiedziałem, że nie jesteśmy upoważnieni do udzielania porad prawnych. Zachęcam do kontaktu z kancelarią prawną specjalizującą się w prawie własności intelektualnej.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@gdvorek a gdzie ja proszę o poradę prawną? Pytałem czy regulamin na to zezwala. Nie kontynuuję tego tematu bo widzę że nie ma to sensu i niczego się nie dowiem🤷

oznacz moderatorów