anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podróbka

77786
#9 Pomysłodawca

Kiedy to się skończy  ? 

https://allegro.pl/uzytkownik/tiger-007/osprzet-i-akcesoria-wentyle-257635

Dla czego zamykacie oczy na sprzedaż podrobek. Proszę zgłosić do weryfikacji w odpowiedni oddział. 

Dziękuję.   @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
25 ODPOWIEDZI 25

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@77786 dziękuję za zgłoszenie! Poprosiłam o weryfikację tych ofert. 

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

77786
#9 Pomysłodawca
oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@77786 Skorzystaj z tego formularza, żeby zgłosić do weryfikacji wszystkie oferty, któe Twoim zdaniem naruszają zasady. Twoje zgłoszenie trafi bezpośrednio do zespołu odpowiedzialnego za zgodność ofert z Regulaminem.

Natalia
oznacz moderatorów

77786
#9 Pomysłodawca

Ten zespol ślepy i ma to gdzieś 

oznacz moderatorów

77786
#9 Pomysłodawca

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_  jak by tam robili to za co dostają pensije to ja by tu nic nie pisał. To jest logiczne.  Proszę zgłosić tych sprzedawców podróbek w odpowiedni dział.  Dziękuję bardzo.  

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@77786 Twoje zgłoszenia (wysłane za pomocą formularza podesłanego przez Natalię) trafiły do odpowiedniego zespołu i są weryfikowane. Rozumiem, że zależy Ci na czasie, ale dublowanie zgłoszeń nie przyspieszy rozwiązania. 
Gdy tylko weryfikacja z właścicielami praw się zakończy, podejmiemy odpowiednie działania wobec ofert. 

Monika
oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@77786 ja zgłaszałem podróbkę gry (tzw. ruski tłok, płyta wypalona samodzielnie a nie przez producenta) to moje zgłoszenie zostało zamknięte gdy gra się sprzedała i po 2 miesiącach oferta automatycznie zniknęła z rynku - tak to działa. Allegro zgarnęło prowizję od tych 150 zł i to najważniejsze. 

Inny sprzedawca od ~2 lat wystawia reprodukcję (czyli też podróbkę, bo jest to custom made oryginału) gry, która jest wystawiona za 4 tys, zgłaszana przez wiele osób, w tym przeze mnie, i do dzisiaj sobie oferta wisi i nikt nie widzi problemu. 

@la_nika a co jeśli podróbka dotyczy przedmiotu, który ma ponad 20 lat i właściciela praw już nie ma, bo po prostu nie istnieje? 

2026-04-19 13_22_45.png

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek potrzebuję konkretny przykład, abym mogła odpowiedzieć. 

Monika
oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@la_nika ta oferta już nie istnieje, była pod tym linkiem https://allegro.pl/oferta/faraon-i-kleopatra-zeus-posejdon-pc-wersja-polska-zestaw-4in1-18027069084 

Wydawcą tych oryginalnych gier w Polsce była firma PLAY-IT, która nie istnieje od 2003 roku. Przedmiot powyżej to była kompilacja paru gier, która była podróbką, bo ten wydawca nigdy nie miał takiego produktu w ofercie. Poza tym wskazałem, że na okładkach widnieją rosyjskie adresy e-mail typowe dla gier z ruskich bazarów.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek dopytuję zespół, który zajmuje się tym tematem, wrócę z informacjami, gdy otrzymam odpowiedź. 

Monika
oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek wracam z informacjami, przepraszam, że czekałeś. 
Działania podejmujemy po otrzymaniu wystarczająco precyzyjnego i odpowiednio uzasadnionego zgłoszenia, wykazującego istnienie treści naruszających prawa własności intelektualnej zgodnie z obowiązkami określonymi w art. 16 Aktu o Usługach Cyfrowych.
Jeżeli obecny właściciel praw do tego oprogramowania wskaże nam naruszenie jego praw, będziemy zobowiązani do podjęcia działań.
Bez jednoznacznego zgłoszenia od właściciela praw nie jesteśmy w stanie samodzielnie dokonać oceny, czy sprzedaż tego produktu narusza jego prawa, a jeśli tak, to w jakim zakresie.

Monika
oznacz moderatorów

77786
#9 Pomysłodawca

Kiedy to umno bedzie zablokowane i usunięte ? Dlaczego udajecie ślepych i zezwalacie na sprzedaż syfu z logo zastrzeżonych znaków towarowych ? To łamanie prawa.  

Przedmioty użytkownika tiger-007- osprzet-i-akcesoria-wentyle-257635- AllegroZrzut ekranu (6733).png @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

Jeżeli obecny właściciel praw do tego oprogramowania wskaże nam naruszenie jego praw, będziemy zobowiązani do podjęcia działań.

@la_nika Właśnie do tego się odnosiłem... Co jeśli NIE MA właściciela praw? Wtedy allegro nie mając jego opinii nic nie robi z podróbkami? To mogę np. nagrywać na płyty Esperanzy gry sprzed 30 lat, podpisać je flamastrem i sprzedawać je na allegro, bo właściciel praw autorskich mi tego nie udowodni? 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@77786 

Monika udzieliła Tobie wyczerpującej odpowiedzi.

@kovek 

Dzięki za pytanie, konsultuję je z odpowiednim zespołem i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@gdvorek a co jeśli ktoś w opisie wprost pisze, że dany przedmiot jest reprodukcją? Reprodukcja to też podróbka, bo w końcu nie jest oryginalnym produktem tylko na nim bazuje

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek 

Wrócę do Ciebie z odpowiedzią - potrzebuję to pytanie również skonsultować, bo nie chciałbym wprowadzić w błąd.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

77786
#9 Pomysłodawca

Tak. Jej odpowiedź że allegro to platforma ktora sprzedaje podróbki,  zamyka oczy na sprzedaż podróbek, na zgloszenia użytkowników o podrobkach, I chce zarabiać na tych podrobkach.  A tych ktore z ulicy blokuja idrazu konto że sprzedaż podróbek. A sami to sprzedajecie. I jak robot powtarzacie jedno i to samo. Parasza wasz marketplace i wszystko co z nim powiązane.  

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@77786

Właściciel danego znaku musi dokonać zgłoszenia. Bez tego Allegro ma w zasadzie związane ręce, bo tylko właściciel może zdecydować czy przeszkadza mu sprzedaż podróbek jego produktów i czy chce to zgłaszać. Jeżeli firma sobie nie życzy, to nawet prokurator nic nie może. 

A zgłaszanie za właściciela znaku, nawet w dobrej wierze, narusza jego prawa. Tak więc łamiesz prawa przysługujące właścicielowi marki i może on cię za to ścigać (możesz nawet za to stanąć przed sądem). 

Ps. Jak nie ma właściela praw, to wtedy nie ma podróbki. Aby coś było podróbą, ktoś musi mieć prawa do nazwy, znaku czy wzoru przemysłowego.

oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@pecela czyli wg ciebie poniższy przedmiot* na zdjęciu nie jest podróbką, dobrze wiedzieć 😄 ciekawe czy allegro samo z siebie usunęłoby taki przedmiot z portalu, czy jednak czekało na właściciela marki (którego nie widać od prawie 20 lat)

2026-04-26 00_12_08.png
*w przypadku tego "oprogramowania" właściciel jakiś jest, ale niewiadomo kto - w sumie na jedno wychodzi

oznacz moderatorów