Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam serdecznie. Zauważyłam że na allegro gadane jest dużo interesujących treści ale są one tak porozwalane.
Czy jest opcja na allegro gadane uzyskiwać odpowiedzi na szereg pytań związanych z działalnością na ryczałcie ?
Od czego zacząć ,od kiedy opłaty ,kiedy zus ,jak ewidencjonować,itd itd aby wszystko było w jednym temacie tutaj?
Chciałabym pomóc nie tylko sobie ale przyszłym przedsiębiorcom.
Zacznę od tego.
1.Zakładam d.g. na gov i co dalej.Konto firmowe?
2.Czy bedąc na ryczałcie mogę kupić od prywatnej osoby przez umowe kupno -sprzedaż a potem sprzedawać z duża marzą towar?
3.Czy zmieniając konto zwykłe na firmowe bedąc na ryczałcie mam zaznaczać wystawia faktury(jak wystawić taką fakturę,w programie jakimś?
4.Jak wyliczyć kwote ubezpieczenia do zus . Mały zus na start.
Ok zrozumiałam.Chyba:)))
Teraz inna kwestia.
Np w jakimś programie czy w banku ing robisz faktury z wszystkich transakcji
(obojętnie czy komuś wysyłałaś fakture czy osoba nie chciała)
dla siebie czy dla księgowej i zostawiasz je wszystkie czy jak to wygląda?
Fakture w czym tworzysz ? Również kwota bedzie z przesyłką i bedzie38,99 bo bez vat?
Założyłaś działalność ale kompletnie się do niej nie przygotowałaś 😊
Przecież na jakieś podstawie musisz tę Ewidencję przychodów prowadzić. Po to są te dzienne zestawienia tzw dowody wewnętrzne
1. w przypadku sprzedaży nieudokumentowanej fakturami, zapisy w księdze dotyczące przychodów wyrobów, towarów handlowych i usług dokonywane są na podstawie wystawionego na koniec dnia dowodu wewnętrznego, w którym w jednej kwocie wykazana jest wartość tych przychodów za dany dzień.
2. Zapisów takich dokonuje się raz dzienne po zakończeniu dnia, nie później jednak niż przed rozpoczęciem działalności w dniu następnym.
3. Jeżeli w danym dniu wystawiamy wiele faktur, zapisów w księdze można dokonywać jedną sumą wynikającą z dziennego zestawienia tych faktur, zwanego zestawieniem sprzedaży.
Fakturę wystawiam tylko klientowi gdy o to prosi. Żadnych innych nie wystawiam. Po to są ewidencje. Ja korzystam z Chmury faktur
Jesteś super😘😘😘. Zrozumiałam jak drugi raz przeczytałam.Teraz jak mozesz odpisz jak to z tymi fakturami.
Ewidencję ogarnę. Teraz faktury tak jak wyżej pisałam.
Tzn że nie trzeba wystawiać faktury dla siebie z każdej sprzedaży?Dla siebie w sensie lub biura?
Urzad ma prawo do pliku jpk ewp
Wszystko jest proste, tylko trzeba ogarnąć zasady i potem śmigasz na pamięć 😂
Jesteś super
. Zrozumiałam jak drugi raz przeczytałam.Teraz jak mozesz odpisz jak to z tymi fakturami.
Ewidencję ogarnę. Teraz faktury tak jak wyżej pisałam.
Tzn że nie trzeba wystawiać faktury dla siebie z każdej sprzedaży?Dla siebie w sensie lub biura?
Urzad ma prawo do pliku jpk ewp
Nigdy nie korzystałam z żadnego biura, wszystko prowadzę sama.
Jeśli chodzi o jkp to :
Obecnie przedsiębiorcy prowadzący ewidencję przychodów wyłącznie w formie papierowej są zwolnieni z obowiązku generowania i dostarczania JPK_EWP na żądanie urzędu.
Ja prowadzę w papierowej 😂
To nie masz nawet konta bankowego firmowego?Miałaś już jakąś kontrole?
No jak to konta nie mam? 😂
Owszem miałam, nawet dwie. Działalność mam 10 lat.
Napisałam o ksiązkę do Ciebie
Hej ciekawy wątek, widze, ze jestes dobrze zorientowana, napisałabyś mi czy dobrze rozumiem?
mam ryczałt, sprzedaż przez internet/allegro więc faktura okazjonalna na żądanie klienta.
teraz tak, z obowiązków ustawowych mam ewidencje przychodów + srodkow trwałych, wart. niematerialnych i prawnych firmy
dodatkowo, w związku z brakiem kasy fiskalnej powinienem prowadzić ewidencję sprzedaży bezrachunkowej, miesięczna, czy dzienna, każda sprzedaż czy sumy dzienne powinny się tam znaleźć?
czy moge na podstawie tej ewidencji zrobić dowody wewnętrzne i ewidencję przychodów, czy potrzebuje oprócz Ewidencji Sprzedaży Bezrachunkowej jeszcze Dzienne Zestawienie Sprzedaży Niedokumentowanej (każda sprzedana pozycja) i na tej drugiej zrobić dowód wewnętrzny i go zaksięgować do ewidencji przychodów? czy w ewidencji przychodów powinna znaleźć się jedna pozycja na dzień czy każda sprzedaż? z góry dzięki