anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ponowna weryfikacja płatności

it24_pl
#12 Orędownik#

Czy ktoś wreszcie zajmie się na poważnie sprawą?

Wysyłam 3 razy dokumenty, z informacji jakie uzyskałem, na życzenie PayU. Po czym się okazuje że oni tych dokumentów nie otrzymali. Weryfikacji nie przeszedłem po raz 3. Dane pomimo że nikt o nie nie wystąpił trafiają  do Przelewy24, i Allegro Finanse i nie wiadomo kogo jeszcze. Wczoraj informacja że dane są weryfikowane przez ostatniego operatora i sprawa będzie zaknięta, niestety weryfikacja dziś nie przeszła.

A, co do kwestii pełnego skanu dowodu, to PayU akceptuje zanimizowany dokument, a nie jak twierdzicie pełny skan, bo w ustawie AML są wymienione dane które może uzyskać operator płatności / bank, i nic po za tym. 

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@it24_pl Rozumiem, że sytuacja może być frustrującą, ale poczekaj proszę na wiadomość od doradcy w zgłoszeniu 50476219. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

it24_pl
#12 Orędownik#

3 razy odrzucana jest weryfikacja, a jak kontaktuje się z PayU to się okazuje że oni nie dostali dokumentów. I nikt nie potrafi tego wyjaśnić, a do tego dochodzi fakt że przekazywane są dokumenty podmiotom które o nie nie wystąpiły i nie wiedziałbym o tym, gdyby nie to że PayU nie dostaje dokumentów.

oznacz moderatorów

it24_pl
#12 Orędownik#

Wnoszę o przeanalizowanie zgłoszonych przeze mnie uwag i zarzutów w korespondencji.

3 instytucje finansowe w jednym czasie uznały że potrzebują mnie ponownie zweryfikować, a ustawa AML na którą się powołujecie zobowiązuje do indywidualnej analizy ryzyka i potrzeby pozyskiwania danych.

W ustawie o AML w art. 36.1 wymienione są dane jakie są potrzebne, tj.

1) osoby fizycznej:
a) imienia i nazwiska,
b) obywatelstwa,
c) numeru Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL) lub daty urodzenia – w przypadku gdy nie nadano numeru PESEL, oraz państwa urodzenia,
d) serii i numeru dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby,
e) adresu zamieszkania – w przypadku posiadania tej informacji przez instytucję obowiązaną,
f) nazwy (firmy), numeru identyfikacji podatkowej (NIP) oraz adresu głównego miejsca wykonywania działalności gospodarczej – w przypadku osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą;

A więc wymóg pozyskiwania pełnego skanu czy zdjęcia dowodu osobistego wykracza po za to co jest wymagane w ustawie.

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@it24_pl Tę sprawę wyjaśnij proszę w korespondencji mailowej. Ja na forum niestety nie jestem w stanie Ci pomóc. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów