anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

powiadomienia o niezgodności

MAMY ROZWIĄZANIE!
COMTER
#12 Orędownik

Hej, co jest nie tak z moimi ofertami że dostaję pełno takich komunikatów?

nasze automatyczne systemy znalazły i wysłały upomnienie do Twojej oferty, ponieważ naruszała regulamin Allegro i/lub przepisy prawa.

Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje.

Wskazana wartość parametru Stan w Twojej ofercie nie pokrywała się z informacjami zawartymi w opisie przedmiotu.

oznacz moderatorów
26 ODPOWIEDZI 26
Client:35386082
#16 Inspirator

Pewnie w opisie masz coś co sugeruje botowi, że przedmiot jest używany, albo nie jest nowy Wklej przykładowy opis takiej oferty to pomożemy.
Albo jej numer to Moderatorzy zapytają swoich specjalistów i powiedzą.

oznacz moderatorów
w_kiwi
Moderatorka Allegro Gadane

@COMTER Proszę, wskaż przykład oferty, o którą chodzi.

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów
COMTER
#12 Orędownik

Niestety chyba o większość:( ta i inne. Sprzedaję same nieużywane egzemplarze na 23 . Może do  w opisie NIEUŻywane go boli.

oznacz moderatorów
w_kiwi

@COMTER Dziękuję. Skonsultuję to z odpowiednim zespołem i wrócę z odpowiedzią. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów
COMTER
#12 Orędownik

Nadal nie mam odpowiedzi dlaczego dostaję groźby od allegro. Szukałem błędów i nie znalazłem. Jedną ofertę już mi usunięto bez powodu.Od lat wystawiam towary z tym i podobnym opisem. Dlaczego???

COMTER_0-1753995760711.png

Cześć Andrzej,

nasze automatyczne systemy znalazły i wysłały upomnienie do Twojej oferty, ponieważ naruszała regulamin Allegro i/lub przepisy prawa.

Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje.

Wskazana wartość parametru Stan w Twojej ofercie nie pokrywała się z informacjami zawartymi w opisie przedmiotu.

oznacz moderatorów
w_kiwi

@COMTER Wrócę do Ciebie z informacją, jak tylko otrzymam odpowiedź od zespołu zajmującego się tym obszarem.

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów
w_kiwi

@COMTER Otrzymałam informację, że problem stwarza parametr "stan". 

Stan jest wskazany jako nowy. W opisie jest info "TELEFONY NIEPRODUKOWANE I JUŻ KOLEKCJONERSKIE W STANIE NIENARUSZONYM BĄDŹ BDB(FOLIE,PLOMBY LICZNIKI ROZMÓW ITP)," Należy dokładnie określić stan. Dodatkowo na zdjęciach widać, że pudełko jest otwarte, a nawet klapka od telefonu została zdjęta. Jest to niezgodne z definicją parametru stan nowy.

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@w_kiwi 

nie jest to też telefon używany, poleasingowy czy też po zwrocie

więc jaki ma stan?

@COMTER sprzedaje więcej niż jeden produkt - pokazał na zdjęciach przykładowy egzemplarz

robi to też allegro:

https://allegro.pl/oferta/maszynka-do-mielenia-miesa-zelmer-zmm1535b-1500-w-biala-14556781600

czy ta oferta też powinna zostać usunięta - pudełko otwarte i wysypane elementy zestawu?

Dodatkowo na zdjęciach widać, że pudełko jest otwarte, a nawet klapka od telefonu została zdjęta. Jest to niezgodne z definicją parametru stan nowy.

Czy jest to nowy produkt wg waszych definicji czy nie?

Rozumiem dobrze zapisy sprzedawcy - nie chce by jego telefony służy za dawców sprzętu, do sprawdzania innych modeli czy też jakiś serwisów.

@COMTER jak widzisz z wypowiedzi moderator nie możesz opisać tu i poprawnie udokumentować stanu przedmiotu o charakterze kolekcjonerskim

zapisy regulaminu allegro stoją w sprzeczności z definicjami m. in. podatkowymi czy ustawą konsumencką, które pozwalają sprzedawać taki telefon jaki nowy, nieużywany

W polskich przepisach towar może być nowy lub nieużywany np: w ustawie konsumenckiej konsument może sprawdzić towar i go odesłać/zwrócić i nie jest to traktowane jako jego używanie (tutaj to jeden z zarzutów allegro - sprawdzenie przed wysyłką).

nie możesz też napisać w ofercie, że dokładnych informacji udzielisz telefonicznie czy mailowo

lub że doślesz zdjęcia

My z tego powodu nie wystawiamy takich przedmiotów na allegro, traci serwis (prowizje, oglądalność, popularność)

ale jak chce tak ma

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Na allegro panuje schizofrenia z jednej strony serwis uważa, że ten towar jest nowy (po zwrocie) i wymaga wypłaty pełnej kwoty z drugiej traktuje go jako produkt nie nowy (do sprzedaży po innej cenie)

oznacz moderatorów
_KANCELARIA_
#10 Popularyzator

Telefony są nowe i nieużywane a takie zdjęcia to konieczność..

oznacz moderatorów
COMTER
#12 Orędownik

To są telefony kolekcjonerskie i i żeby pokazać wszystko na zdjęciech wymagane są takie zdjęcia. . Jako nowe też sprzedają za 300 parę te co są na allegro po 2000 a to złom z chin. W opisie tylko nowe..Nie wszystkie Telefony kiedyś nie miały plomby a moje kupione nowe takich też nie miały.  nikt nie kupi kota w worku. Sprzedaję na fakturę 23vat. Twierdzę, że moje telefony są w stanie nowym, nieużywanym  a dokładne zdjęcia są koniecznością. Proszę przekazać to zespołowi. Pod linkiem jest oszustwo i tym się zajmijcie bo jest na masową skalę a mnie niech zespół...wykreśli z tych maili. Jestem na allegro 21 lat i takie numery jakie mi robią, nie śniły mi się.. https://allegro.pl/oferta/nokia-e52-3-kolory-czarny-srebrny-brazowy-promocja-17462205520

oznacz moderatorów
COMTER
#12 Orędownik

Jaki mam wpisać stan ? Nie jest to telefon po zwrocie, nie jest używany czy  odnawiany. Jestem na allegro 21 lat i szlag mnie trafia noa takie nieuczciwości ze strony allegro.Tysiące podrabianych i odnawianych telefonów które  z nowością nie mają nic wspólnego(moje są nowe). zdjęcia zapożyczane z innych prawdziwych aukcji, też otwarte. itd co się dzieje. O co chodzi. Jestem uczciwym sprzedawcą i jak można oskarżać o kłamstwo.

oznacz moderatorów
N_Nitka28

@COMTER W tej sytuacji musisz wybrać parametr zgodny z rzeczywistością. Nie jest to telefon nowy. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
COMTER
#12 Orędownik

A co z oszustami którzy wystawiają setkami odnowiane(przychodzą w samej kopercie) i I z podróbami? Pierwsze lepsze tych których nie boję się nazwać oszustami?jJa mam r\ec\ywiście stan nowy a kategoria nowy nie musi spełniać wszystkich warónków +Przechwytywanie.JPGPrzechwytywanie1.JPG

oznacz moderatorów
COMTER
#12 Orędownik

Moje telefony są nowe i spełniają pinkty definicji howe. Jak ktoś nowy namiot czy coś rozkłada do zdjęć to co? Też nie jest nowy?

oznacz moderatorów
COMTER
#12 Orędownik

Przechwytywanie1.JPGPrzechwytywanie.JPG to co z tymi podróbami jako nowymi wystawione_ Moje są naprawdę nowe a to szrot stary

oznacz moderatorów
N_Nitka28

@COMTER Jeśli podejrzewasz, że jakaś oferta narusza zasady, możesz ją zgłosić klikając na dole oferty "zgłoś naruszenie". 

Tak jak napisała Wiktoria: 

"Stan jest wskazany jako nowy. W opisie jest info "TELEFONY NIEPRODUKOWANE I JUŻ KOLEKCJONERSKIE W STANIE NIENARUSZONYM BĄDŹ BDB(FOLIE,PLOMBY LICZNIKI ROZMÓW ITP)," Należy dokładnie określić stan. Dodatkowo na zdjęciach widać, że pudełko jest otwarte, a nawet klapka od telefonu została zdjęta. Jest to niezgodne z definicją parametru stan nowy.

Nowy – ta wartość określa produkt całkowicie nowy, czyli kompletny, nieużywany, nieotwarty, nieprzepakowany i bez jakichkolwiek wad lub defektów. Musi znajdować się w oryginalnym opakowaniu, które jest nieotwarte i nieuszkodzone wraz z nienaruszonymi zabezpieczeniami lub identyfikatorami producenta (takimi jak plomby na pudełkach czy metki na ubraniach)." 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
COMTER
#12 Orędownik

A prowizje ode mnie allegro bierze za sprzedaż tych telefonów? Te telefony nie mają w większości zabezpieczeń na pudełkach.  Tysiące przedmiotów nowych nie spełnia wszystkich warunków na raz. Zgadza się Pani z tym co piszę? Nawet nowe nowoczesne telefony sprzedawane są bez  plomb. A co do sprzedawców oszustów proszę wejść na jakąkolwiek aukcję jaką na zdjęciu wskazałem. Te tysiące aukcji podrób bez pudełek są wspierane przez allegro i ze względu na ilość ja nie jestem w stanie klikać i zgłaszać wszystkich i przesyłam foto części oszukanych towarów.

Proszę jeszcze raz przeczytać jakie wymagania nowych spełniam ja a w wymagania są przykładowe a nie , że muszę wszystkie :Nowy – ta wartość określa produkt całkowicie nowy, czyli kompletny, nieużywany, nieotwarty(otwarty bo muszą być zdjęcia), nieprzepakowany i bez jakichkolwiek wad lub defektów. Musi znajdować się w oryginalnym opakowaniu, które jest nieuszkodzone wraz z nienaruszonymi zabezpieczeniami (są na telefonie producenta naklejki i dlatego klapka zdjęta żeby pokazać oryginalność)  a tu jest lub LUB czyli jest wachlarz wyboru.lub identyfikatorami producenta (takimi jak plomby na pudełkach czy metki na ubraniach)." Czy ktoś nie widzi tego LUB to lub tak? A poniżej ponownie galeria oszustów.

Przechwytywanie.JPGPrzechwytywanie1.JPG

oznacz moderatorów
COMTER
#12 Orędownik

A to jest nowe czy używane? i dziesiątki tysięcy otwartych do zdjęć i sprawdzenia?

https://allegro.pl/oferta/motorola-edge-50-neo-5g-12-512-nowy-euro-net-gwar-prod-24m-bez-blokad-1776...

oznacz moderatorów