@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Dzień dobry,
bardzo proszę moderatorów oraz osoby z Allegro o pilną pomoc. Naprawdę jestem już tym wszystkim zwyczajnie zmęczona. Rozumiem kwestie bezpieczeństwa i konieczność weryfikacji sprzedawców, ale kolejne blokady i nieustanne dosyłanie nowych dokumentów skutecznie utrudniają nam normalne prowadzenie działalności.
Przechodziliśmy już weryfikacje na kamerce, potwierdzaliśmy dane przelewami bankowymi, wykonywaliśmy zdjęcia dla Allegro i wielokrotnie przesyłaliśmy wymagane dokumenty. Dzisiaj nasze konto zostało ponownie zawieszone z prośbą o kolejne dokumenty. Wszystko zostało wysłane dosłownie kilka minut po nałożeniu blokady – zdjęcie dokumentu, selfie z dokumentem, zdjęcia towaru oraz faktury zakupu. Mimo tego nadal nie otrzymaliśmy żadnych informacji zwrotnych.
Sprzedajemy również na innych marketplace'ach i w innych krajach i nigdy nie spotkaliśmy się z sytuacją, aby weryfikacje kończyły się ciągłymi zawieszeniami kont. Wszelkie potwierdzenia przechodzą online i pozwalają normalnie prowadzić sprzedaż.
Bardzo proszę moderatorów o kontakt z Działem Bezpieczeństwa i pilną reakcję. Nie oczekujemy żadnego specjalnego traktowania, chcemy jedynie móc normalnie pracować. Wierzę, że w Allegro pracują ludzie, którzy chcą pomagać sprzedawcom, a nie tylko ich ograniczać. Takie sytuacje nie służą ani przedsiębiorcom, ani samemu portalowi i naprawdę bardzo utrudniają codzienne funkcjonowanie firmy.
Chciałabym również podkreślić, że wszystkie zamówienia realizujemy na bieżąco. Paczki sprzedane do godziny 15:00–16:00 są u nas zazwyczaj nadawane jeszcze tego samego dnia. Nie mamy zaległości ani opóźnień w realizacji zamówień, dlatego tym bardziej nie rozumiem kolejnych blokad i przeciągających się weryfikacji.
Naprawdę jesteśmy z Państwem cały czas w kontakcie, odpowiadamy od razu i przesyłamy wszystkie wymagane dokumenty praktycznie natychmiast. Tymczasem ponownie pozostajemy bez odpowiedzi, a cała działalność stoi w miejscu. Tak po prostu nie da się normalnie pracować i prowadzić firmy. Bardzo proszę o pilną reakcję i pomoc.
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
W tej sprawie otrzymałeś od nas przed chwilą wyjaśniającą odpowiedź mailowo. Kontakt będziemy kontynuować mailowo w zgłoszeniu nr 62095160.
proszę o pilną wypowiedź w zgłoszeniu 62095160, ile to ma jeszcze trwać?
@sociolla Muszę Cię prosić o cierpliwość. Niestety nie jestem w stanie określić ile to jeszcze potrwa.
Szanowna Pani,
Pozwolę sobie na dłuższą odpowiedź, ponieważ sytuacja, z którą mierzy się moja firma, jest niezwykle poważna.
Od kilku dni na jednej z największych grup zrzeszających sprzedawców Allegro pojawia się ogromna liczba wpisów dotyczących masowych blokad kont oraz żądania przesyłania faktur, dokumentów zakupowych, dokumentów tożsamości i innych informacji. Wielu sprzedawców opisuje identyczny schemat działania i otrzymuje niemal takie same, szablonowe odpowiedzi, bez wskazania konkretnych powodów prowadzonych działań.
Rozumiem, że Allegro ma obowiązek dbać o bezpieczeństwo platformy. Nie rozumiem jednak, dlaczego przedsiębiorca, który od lat prowadzi sprzedaż bez problemów, jest z dnia na dzień pozbawiany możliwości zarabiania, mimo że natychmiast wykonuje wszystkie polecenia.
W moim przypadku wszystkie wymagane dokumenty zostały przesłane w ciągu kilku minut od otrzymania wiadomości. Z mojej strony nie było żadnej zwłoki. Mimo to od wielu dni nie otrzymuję konkretnej informacji, na jakim etapie znajduje się weryfikacja ani kiedy zostanie zakończona.
Usłyszałam również, że muszę czekać, aż klienci odbiorą wszystkie przesyłki. Poczekałam 24 godziny. Następnie kolejne 48 godzin. Wszystkie zamówienia zostały wysłane terminowo, paczki docierają do klientów, nie mamy nierozwiązanych dyskusji, nie mamy problemów z realizacją zamówień, a mimo to sprzedaż pozostaje zablokowana.
Najbardziej niepokojące jest to, że podczas kontaktu z Państwa pracownikiem otrzymuję odpowiedź, iż nikt nie jest w stanie określić, ile jeszcze potrwa cała procedura. Trudno zaakceptować sytuację, w której przedsiębiorca pozostaje bez możliwości prowadzenia działalności na czas nieokreślony.
Każdy dzień blokady oznacza dla firmy realne straty finansowe. Jako przedsiębiorca mam zobowiązania wobec pracowników, dostawców, właścicieli wynajmowanych lokali, operatorów logistycznych, firm świadczących usługi informatyczne oraz wielu innych podmiotów. Zablokowanie sprzedaży nie zatrzymuje tych kosztów – one nadal powstają każdego dnia.
Nie oczekuję żadnego szczególnego traktowania. Oczekuję jedynie sprawnej i rzetelnej weryfikacji oraz jasnej informacji, co jeszcze jest wymagane i jaki jest przewidywany termin zakończenia sprawy.
Mam również wrażenie, że odpowiedzi wysyłane do sprzedawców są kopiowane według jednego szablonu i nie odnoszą się do indywidualnej sytuacji konkretnego konta. Nie buduje to zaufania do procesu weryfikacji i powoduje narastającą frustrację wśród przedsiębiorców korzystających z Allegro.
Jeszcze raz podkreślam, że od początku współpracujemy z Państwem, przekazujemy wszystkie wymagane dokumenty niezwłocznie i nie utrudniamy prowadzonej weryfikacji. W zamian oczekujemy jedynie sprawnego zakończenia postępowania lub wskazania konkretnych przeszkód, które uniemożliwiają odblokowanie sprzedaży.
Mam nadzieję, że moja sprawa zostanie wreszcie potraktowana indywidualnie i zakończy się niezwłocznie, ponieważ dalsze przedłużanie blokady powoduje wyłącznie kolejne straty dla uczciwie działającej firmy.
@sociolla rozumiem, że jest to trudna i frustrująca sytuacja, widzę, że ostatnia odpowiedź od nas z 22 czerwca wyjaśniła, że musimy poczekać, aż przesyłki dotrą do kupujących, mogę jedynie doradzić, abyś nie pisała więcej wiadomości upominających o odpowiedź. Rozumiem, że chcesz to możliwie jak najszybciej zakończyć, ale takie wiadomości wydłużają proces, zamiast go skracać. Poprosiłam już o pilną odpowiedź w Twojej sprawie,
Nie mogę zrobić nic więcej, ponieważ kwestie blokady konta można wyjaśniać tylko z działem bezpieczeństwa, na pewno wkrótce otrzymasz odpowiedź.
Szanowna Pani,
22 czerwca otrzymałam od Państwa informację, że mam ponownie skontaktować się po upływie 24 godzin od momentu, gdy przesyłki trafią do klientów. Minęło już 48 godzin. Celowo odczekałam dodatkowy dzień, aby mieć pewność, że wszystkie przesyłki zostały doręczone oraz że żaden z klientów nie zgłosił jakichkolwiek problemów.
Na chwilę obecną na koncie nie ma żadnych otwartych dyskusji, zgłoszeń ani innych okoliczności, które uzasadniałyby dalsze ograniczanie możliwości prowadzenia sprzedaży. Mimo to cały proces jest niepotrzebnie przedłużany.
Zwracam również uwagę, że gdy oczekiwali Państwo ode mnie wykonania określonych czynności i przesłania wymaganych dokumentów, odpowiedzi otrzymywałam nawet co kilka minut. Natomiast dziś od godziny 8:00 nie otrzymałam od Państwa żadnej odpowiedzi, mimo że sprawa dotyczy działalności gospodarczej, która jest moim źródłem dochodu. Czy uważa Pani, że taki sposób prowadzenia komunikacji jest właściwy wobec przedsiębiorcy, któremu ograniczono możliwość sprzedaży?
Dodam również, że nie jestem jedyną osobą znajdującą się w takiej sytuacji. W ostatnich dniach na licznych forach internetowych wielu sprzedawców opisuje bardzo podobne przypadki blokowania sprzedaży oraz przedłużających się procedur weryfikacyjnych.
Bardzo proszę o niezwłoczne zakończenie prowadzonej weryfikacji oraz przywrócenie pełnej funkcjonalności mojego konta albo o przedstawienie konkretnej podstawy dalszego ograniczania sprzedaży. W obecnej sytuacji każdy kolejny dzień zwłoki powoduje wymierne straty finansowe dla mojej firmy.
@sociolla oczywiście rozumiem Pani zdenerwowanie tą sytuacją, ale tak jak napisałam zrobiłam już wszystko, co mogłam. Decyzja o zdjęciu blokady należy do Działu bezpieczeństwa, wkrótce otrzyma Pani odpowiedź.