anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z dostarczaniem wiadomości z Allegro — błąd 5.7.1 [BS01]

AleMotocykl
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

zgłaszam problem z dostarczaniem wiadomości e-mail wysyłanych przez system Allegro (allegromail.pl) na mój adres e-mail obsługiwany przez serwery Apple (iCloud).

Opis problemu: Klient wysłał do mnie zapytanie przez system wiadomości Allegro. Odebrałem je na swojej skrzynce i odpowiedziałem. Kiedy jednak klient próbuje odpowiedzieć na moją wiadomość, otrzymuje komunikat o niedostarczeniu.

Treść błędu zwróconego przez serwer:

5.3.0 - Other mail system problem 554-'5.7.1 [BS01] Message rejected due to local policy.

Serwer nadawczy: smtpfarm86.allegro.pl

Wyjaśnienie: Kod błędu [BS01] oznacza, że serwery Apple odrzucają wiadomość z powodu polityki antyspamowej. Problem dotyczy wyłącznie wiadomości wysyłanych z serwerów Allegro — maile z innych serwisów i domen dochodzą do mnie bez żadnych problemów. Wskazuje to na problem z reputacją IP lub konfiguracją uwierzytelniania (SPF/DKIM/DMARC) serwerów allegromail.pl po stronie Allegro.

Prośba: Proszę o weryfikację konfiguracji serwerów pocztowych Allegro pod kątem zgodności z wymaganiami Apple opisanymi na stronie https://support.apple.com/en-us/HT204137 oraz o podjęcie działań naprawczych, aby wiadomości z systemu Allegro były poprawnie dostarczane na skrzynki obsługiwane przez Apple/iCloud.

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

AleMotocykl
#7 Wielbiciel

Dzień dobry. poprzedni wątek został zamknięty jako spam, dlaczego?

Dzień dobry,

zgłaszam problem z dostarczaniem wiadomości e-mail wysyłanych przez system Allegro (allegromail.pl) na mój adres e-mail obsługiwany przez serwery Apple (iCloud).

Opis problemu: Klient wysłał do mnie zapytanie przez system wiadomości Allegro. Odebrałem je na swojej skrzynce i odpowiedziałem. Kiedy jednak klient próbuje odpowiedzieć na moją wiadomość, otrzymuje komunikat o niedostarczeniu.

Treść błędu zwróconego przez serwer:

5.3.0 - Other mail system problem 554-'5.7.1 [BS01] Message rejected due to local policy.

Serwer nadawczy: smtpfarm86.allegro.pl

Wyjaśnienie: Kod błędu [BS01] oznacza, że serwery Apple odrzucają wiadomość z powodu polityki antyspamowej. Problem dotyczy wyłącznie wiadomości wysyłanych z serwerów Allegro — maile z innych serwisów i domen dochodzą do mnie bez żadnych problemów. Wskazuje to na problem z reputacją IP lub konfiguracją uwierzytelniania (SPF/DKIM/DMARC) serwerów allegromail.pl po stronie Allegro.

Prośba: Proszę o weryfikację konfiguracji serwerów pocztowych Allegro pod kątem zgodności z wymaganiami Apple opisanymi na stronie https://support.apple.com/en-us/HT204137 oraz o podjęcie działań naprawczych, aby wiadomości z systemu Allegro były poprawnie dostarczane na skrzynki obsługiwane przez Apple/iCloud.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Dzień dobry @AleMotocykl! Przepraszam, że nie otrzymałeś odpowiedzi. Nasz system automatycznie oznaczył Twoją wiadomość jako spam i musiałam ją przywrócić. 
Widzę, że zdążyłeś skontaktować się z nami e-mailowo, a zgłoszenie zostało przekazane do zespołu technicznego, dlatego poczekaj proszę na odpowiedź w korespondencji e-mail. 

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

motoADVpl
#7 Wielbiciel

Cześć! Czy już coś wiadomo w tym temacie?

Ponieważ otrzymujemy negatywy z powodu błędu Pańśtwa systemu.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@motoADVpl przykro mi, ale muszę poprosić Cię jeszcze o cierpliwość. Twoja sprawa jest jeszcze analizowana i czekamy na odpowiedź. 😔

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

motoADVpl
#7 Wielbiciel

Cześć, widzę, że dalej problem nie został rozwiązany. Dotyczy on nie tylko sprzedawców, ale również klientów, którzy korzystają ze tych skrzynek pocztowych.

oznacz moderatorów

motoADVpl
#7 Wielbiciel

Jaki jest aktualny status zgłoszenia?

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@motoADVpl nie abym coś mówił, ale jednak spodziewam się problemów nie po tej stronie. Miliony maili dziennie dociera do użytkowników innych skrzynek bez problemu 😉 

oznacz moderatorów

motoADVpl
#7 Wielbiciel

Jeżeli nie masz odpowiedniej wiedzy, to warto byłoby się nie wypowiadać na tematy, na których się nie znasz.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@motoADVpl ok, w takim razie jeżeli jesteś znawcą tematu to wskaż no mnie to palcem 

- na której czarnej liści znajduje się domena allegro która to ma problem z reputacją 
- co w konfiguracji serwera pocztowego allegro jest nie tak 

Przecież jesteś ekspertem i to wszystko już sprawdziłeś 😉 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@motoADVpl Warto też zapoznać się z ustawieniami własnej domeny, o braku zabezpieczeń nawet nie wspomnę, ale obecność na spam liście na pewno Ci pomaga. 

Za taką poradę 1000 netto. 

oznacz moderatorów

motoADVpl
#7 Wielbiciel

Sławku naprawdę nie bardzo mam czas na takie rozmowy nie wnoszące nic do tematu ale pozwolę sobie tutaj odpisać być może pozwoli to administratorom Allegro na lepsze zrozumienie problemu gdyż nie problem nie dotyczy jedynie mojej poczty ale również dotyczy problemów klientów którzy mają założoną pocztę między innymi na iCloudzie

Błąd [BS01] to wewnętrzny kod błędu serwerów pocztowych Apple (iCloud). Dokumentacja Apple Postmaster (https://support.apple.com/en-us/HT204137) jasno precyzuje, że [BS01] oznacza IP address blocked by iCloud. Apple nie opiera się wyłącznie na publicznych listach RBL (jak Spamhaus czy SORBS), ale posiada bardzo rygorystyczny, własny system oceny reputacji. Wystarczy, że z danego węzła (w tym przypadku smtpfarm86.allegro.pl) wyjdzie za dużo wiadomości, które użytkownicy Apple oznaczą jako spam, aby Apple nałożyło blokadę na to konkretne IP. Publiczna czarna lista nie ma tu nic do rzeczy – to blokada nałożona przez Apple na adres IP Allegro

onfiguracja SPF/DKIM/DMARC po stronie Allegro może być w teorii poprawna, ale reputacja współdzielonego adresu IP nadawcy (tzw. sender reputation) jest równie ważna. Serwery maskujące (takie jak te używane do obsługi domen allegromail.pl) często mają problem z tzw. forwardingiem spamu. Jeśli serwer Allegro przepuszcza wiadomości o niskiej jakości w dużej ilości, algorytmy Apple odrzucają połączenie ze wskaźnikiem "local policy". Problem nie leży więc w literówce w rekordzie TXT, ale w zarządzaniu wolumenem i reputacją adresów IP w komunikacji z serwerami Apple. To Allegro musi skontaktować się z Apple Postmaster i zgłosić ten konkretny serwer wysyłkowy do odblokowania.

Przeanalizujmy wektor przesyłania tej wiadomości. Klient próbuje na nią odpowiedzieć -> wiadomość trafia do systemu Allegro -> serwer Allegro (smtpfarm86.allegro.pl) próbuje dostarczyć ją na mój adres na serwerach Apple (iCloud) -> Apple odrzuca połączenie i zwraca błąd.

W tej konkretnej sesji SMTP serwerem nadawczym jest infrastruktura Allegro, a serwerem odbiorczym jest infrastruktura Apple. To Apple weryfikuje nadawcę. Ustawienia mojej własnej domeny (jak moje własne rekordy SPF czy DKIM) nie mają fizycznie żadnego wpływu na to, czy serwer Apple przyjmie w moim imieniu wiadomość wysłaną z serwera Allegro. Zabezpieczenia domeny odbiorcy nie są sprawdzane przy przyjmowaniu wiadomości z zewnątrz.

Dlatego zrzucanie winy na "moją domenę" w sytuacji, w której serwer Apple blokuje połączenie przychodzące od smtpfarm86.allegro.pl, jest fundamentalnym niezrozumieniem tego, jak przepływa poczta e-mail.

Za fakturę na 1000 zł netto za tę poradę i lekcję z działania protokołu SMTP z góry dziękuję – tę pierwszą masz ode mnie w gratisie. 😉 Pozdrawiam!

oznacz moderatorów