Produktyzacja - kolejne problemy i wypaczenie ofert
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Przykład z dzisiaj: Zauważyłem, że moja oferta jest połączona z innymi na podstawie tego samego producenta i nr części. Ceny tych najtańszych ofert wydawały mi się podejrzanie niskie, więc zrobiłem taki kontrolowany zakup. Jak łatwo się domyślić otrzymałem towar teoretycznie zgodny z opisem, ale niezgodny z parametrami jakie były ustawione w ofercie, dokładnie nie był to produkt tego producenta, jak również nie zgadzały się nr częsci itd.
Moje pytanie jest takie, jak allegro zamierza walczyć z tym procederem, bo to jest już nagminne. Tańszy i gorszy jakościowo produkt podpina się pod droższy i lepszy, wpisując nr o kody tej droższej części i sprzedaje się na bazie ocen tych lepszych ofert oraz robi się konkurencję uczciwym sprzedawcom.
Ok - mogę ocenić produkt, ale to bez sensu, bo ocena produktu będzie widoczna u wszystkich sprzedawców, nawet tych, którzy sprzedają go prawidłowo, więc mija się to zupełnie z sensem. Jedyna możliwość to wystawienie komentarza negatywnego i opisanie procederu w komentarzu. Podejrzewam tylko, że na taki krok skusi się mały odsetek kupujących, reszta machnie ręką, bo w końcu kupili taniej, chociaż nie ten sam produkt co w opisie aukcji.
Dobra rada zaczyna się od milczenia

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@mikeza Jeśli otrzymałeś towar niezgodny z opisem, masz prawo do reklamacji. Zachęcam, żebyś z niego skorzystał.
Moderatorka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
wiem, że mam prawo do reklamacji, czy też do zwrotu. Problem tkwi w czym innym, mianowicie w manipulowaniu kodami producenta i jego nazwami w celu wygenerowania większego ruchu i sprzedaży na swoich aukcjach. Tak wygląda produktyzacja w pigułce i szkoda, że allegro tego nie widzi 😞
Ktoś podaje nieprawidłowe dane tylko i wyłacznie po to, żeby ściągać ruch z droższych/lepszych jakościowo produktów na swoje aukcje z tańszymi. To nie jest odosobniony przypadek, ale widzę, że chyba nikomu to nie przeszkadza. co nie zmienia faktu, że jest to wypaczenie sensu tej całej produktyzacji 😞

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@mikeza Podaj przykłady takich ofert, które są błędnie powiązane z produktem. Sprawdzimy to.
Moderatorka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@nat_not doskonale wiesz, że ktoś kto to robi jest do tego przygotowany i robi to celowo.
Żeby zweryfikować taki proceder należałoby dokonywać na każdej aukcji zakupu, bo niby w jaki inny sposób można mieć pewność, czy produkt, który do nas dotrze zgadza się z danymi podanymi w ofercie ? dopiero po otrzymaniu paczki można stwierdzić niezgodność. Opis i zdjęcie przedstawia to co chcemy kupić, dopiero odbierając paczkę widzimy, że otrzymaliśmy towar innego producenta niż ten, który był podany w opisie aukcji. Sprzedawca jak jest sprytny, to stwierdzi, że się pomylił, albo coś w tym stylu, chociaż robi to w pełni świadomie i celowo. Bądźmy szczerzy, tego nie da się zastospować, to będzie narastało i wypaczało łączenie ofert i produktów.
Nie twierdzę, że tak dzieje się w każdym dziale, bo trudno założyć, że ktoś kto chciał kupić np. iphona, a dostał np. nokię machnie na to ręką. Ale w przypadku np. motoryzacji, to jest w zasadzie norma.
Jak mówiłem, jest to bardzo sprytny proceder, wykorzystujący ułomności produktyzacji i wykorzystujący mimo wszystko uczciwość pozostałych sprzedawców. Jedyna opcja to zwroty takich zakupów i odpowiednie komentarze, tylko to mogłoby wpłynąć na sprzedawcę, chyba nic więcej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
No odkąd wkroczyło Allegro z produktyzacją do mojego działu (piercing) zaprzestałem wystawiania nowych ofert. Każda nowo wystawiona oferta to jakieś dziwne powiązania z moimi ofertami, ale o innych parametrach. Jeszcze by tego brakowało by inni sprzedawcy ze swoją 10 krotnie tanią chińszczyzna podpieli się do moich ekskluzywnych produktów. Zapewne jak pisze @mikeza to nastąpi. Po co mi ta produktyzacja, jeśli sprzedaje produkty których nikt inny nie ma i to pod swoją marką. Zamiast pomagać mnie, czy kupującemu to jest tylko bałagan. Nie wystawiam już nowych ofert, na Allegro pozostaje w sprzedaży tylko to co już wprowadziłem, nowe produkty idą tylko do sklepu.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Teraz to tylko zyskują ci co sprzedają w danej kategorii ten gorszy sort produktu a ci co mają towar markowy robią tylko darmową reklamę handlarzom badziewia i tanimi podróbkami.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A jak zapłacisz za wyróżnienie, to na twojej aukcji pojawią się reklamy tańszych ofert.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
dokładnie tak !

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
DOKŁADNIE TAK !
I ZAPŁACISZ DODATKOWO ZA ADSY 😂

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
I w tym tkwi problem.
Katalog produktów - to "oczko w głowie" serwisu Allegro, wręcz nazwałbym to obsesją.
Jednak jest to najbardziej wadliwy produkt serwisu Allegro. Co najważniejsze - całość tworzenia tego katalogu jest "zwalona" na sprzedających.
Nigdy nie będzie działał prawidłowo. Nie ma takiej możliwości. Ja wystawiam produkty, Allegro łączy je z jakimiś bzdurnymi produktami, a potem je odłącza. Czasem nie mogę połączyć oferty z produktem - nie chcę łączyć swojej oferty z "totalnie innym produktem", jak sugeruje Allegro przy wystawianiu oferty, więc moja oferta zostaje wystawiona bez połączenia z produktem z katalogu.
Teraz mogę zająć się zgłoszeniami poprawy produktów w katalogu, czekać, zostaną uwzględnione lub nie, potem łączyć swoją ofertę z produktem.
To wszystko "za friko" , nikt mi nie zapłaci za czas poświęcony na poprawę katalogu produktów - dlatego mało osób jest zaangażowanych w tym temacie, ja już "odpuściłem" - nie zgłaszam żadnych zmian. Nikt mi nie zapłaci za godziny spędzone nad zgłaszaniem i poprawą produktów w katalogu.
Kilka razy oferowałem swoje usługi w zakresie poprawy wpisów w katalogu, oczywiście odpłatnie, nigdy nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Ja za darmo nie będę pracował.
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
nie wiem jak w innych działach, ale w motoryzacji od 03.2023 ma być 100% ofert połaczonych katalogiem. Inaczej nie wystawi się nowych aukcji. Nie bardzo mogę sobie to wyobrazić w realu. Z tego co pamiętam jak wprowadzano produktyzację nigdy nie było założenia, że wszystkie oferty mają być połączone z katalogiem, bo jest to praktycznie niemożliwe. widać w allegro nie ma rzeczy niemożliwych 🙂

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Ale dostałeś odpowiedź 🙂 Posmarkałem się 🙂

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
dom ogród wyposażenie itp. 100% od 1 sierpnia 2022.
katalog jest tak zwalony że średnio 2000/8000 produktów z naszego portfolio ma całkowicie błedne kategorie i parametry.
chcieliśmy nawet pomóc allegro, i to uwaga ! Bezpłatnie !!! (!!! ) zgłaszaliśmy setki razy przyciskiem zmianę kategorii , wysyłaliśmy maile, pliki etc. nawet wypełnialiśmy formularze. ZERO ale to ZERO reakcji.
działają tak jak by to mieli w d****
miska do musli będzie w kategorii NOCNIKI a lampka nocna w kategorii sztuczne penisy i waginy.
ot PRODUKTYZACJA allegro

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@nat_not Oczywiście, towar niezgodny z opisem można zwrócić. W dodatku za darmo. Można też wywalić soczystego negatywa sprzedawcy. Też za darmo. Problem polega na tym, że dzięki produktyzacji zakupy na Allegro to hazard. Klient kupuje i dostaje coś zupełnie innego, a w gratisie ma kolejną wycieczkę do paczkomatu żeby zrobić zwrot.
PS. Swoją drogą, jakie to Allegro jest wspaniałe, wszystko za darmo. Tylko prowizję zatrzyma dla siebie po takim zwrocie niezgodnym z opisem. 😁

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Zapomnijcie, że Allegro walczy o waszą obecność. Wręcz przeciwnie.
Wymijające odpowiedzi, lub zupełny ich brak.
Oficjalnie Allegro nie może z dnia na dzień pozbyć się tych dokuczliwych, małych w sumie firm, więc powstają mechanizmy, które doprowadzą, że sami zrezygnujecie.
Zapomniałem dodać: MOIM ZDANIEM...🤣

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
MOIM ZDANIEM to taki kij też ma dwa końce i MAM NADZIEJĘ że będą tego żałować .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
To nie jest istota problemu
@4Kitchen można też wywalić soczysty opis danej części pod tym eanem jaka ona jest badziewiem
i będzie ona biła w produkty @mikeza i nic już z tego eanu nie sprzeda
i co najlepsze allegro jej nie usunie bo wg serwisu kupujący ma prawo do subiektywnej oceny produktu
obecnie jak chcesz pognębić konkurencję to nie wypisujesz negów sprzedawcy a jego produktom
Allegro łamie polskie prawo w tym temacie - za produkt odpowiada sprzedawca
a wg serwisu producent - bo po jest ocena produktu w produktyzacji
w sąsiednim wątku sprzedawczyni, która wykupiła własne eany na swoją indywidualną produkcję opisuje podobną sytuację - ktoś podpiął pod nie inne produkty - jak kupujący je negatywnie oceny to kto dostanie po tyłku?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
dokładnie tak,
a propos EAN.
wiadomo - kupuje się go ,
kto używa cudzy - kradnie
( 286 KK i przy okazji stosowne przepisy Prawa własności przemysłowej i oczywiście dochodzi pogwałcenie Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. )
Allegro mimo ze im się zgłasza po setki razy "kradziony EAN" a można to zweryfikować już nawet nie w bazie GETIN ale nawet w samym google nic z tym nie robi - czerpiąc jednocześnie korzyść majątkową z tego procederu.
spokojnie temat do ogarnięcia z punktu widzenia prawnego, wystarczy zgłosić przestępstwo.
jak przyjdzie do starcia na ostro - jest jak się pożegnać z nimi 😉
ja notuję wszystko.
każde zgłoszenie kradzionego EAN, każde zgłoszenie edycji produktu, każde ich odwalenia zgłoszenia i robienie z nas **piiip**ów.
za dużo się tu płaci żeby być tak traktowanym to raz - dwa Allegro to firma - więc spokojnie ma tutaj zastosowanie art. 355 KC.
ja im od miesiąca zgłaszam błędy w produktach i kradzione EANy - oni kiwają balona i nic z tym nie robią.
jak myslisz jak ich adwokat wybroni przed sadem "należytą staranność" a raczej jej rażący brak ?
tutaj jestem spokojny 🙂
jak już się wynosić - to z solidną "odprawa"
śmieszne jest tylko to że winni temu są zwykli pracownicy którzy po prostu olewają zgłoszenia i zasłaniają się regulaminem.
jak przychodzi co do czego to firma odpowiada za nich a oni co najwyżej moga dostać wpis do akt lub dyscyplinarkę
dzisiaj mi taki jeden powiedział że krzywo widzę i mam wyczyścić sobie cookiesy w przeglądarce
a jak wklejał screeny to poobcinał tytuły z produktyzacji nad zdjęciem i szedł w zaparte że produkt porawiony !!
hahaha
żenada - śmiech na sali.
dobre jest to że firma wypłacalna i jest kogo ścigać.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nawet nie staram się czytać wszystkich wypowiedzi w tym poście.
Kradzione kody EAN - to standard na Allegro.
Allegro kradzieżą żyje.
I co zrobimy? - nic... Kto będzie za darmo odwalał robotę za pracowników Allegro?
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
- « POPRZEDNIA
- NASTĘPNA »