Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jako że do sierpnia coraz bliżej wzięłam się za łączenie ofert z katalogiem. Nie dojechałam daleko gdyż na bodaj że drugiej aukcji szczęka " stuknęła " mi o podłogę. aukcja 12239596355. Komunikat: Oferta 12239596355 - Parametr EAN w Twojej ofercie jest przypisany do innego produktu w Katalogu. O kurza twarz. Musiałam pochrzanić coś przy wpisywaniu, myślę sobie. Na wszelki wypadek wpisuję go więc w Google 4005187563023 i okazuje się że jest prawidłowy wskazując bezbłędnie to co sprzedaję. Kiedy wystawiałam aukcję był prawidłowy i nagle okazuje się że jest " zajęty"? Sprawdziłam więc pozostałe aukcje z podobnymi przedmiotami i okazuje się że w około 70% przedmioty zostały odłączone od katalogu pomimo prawidłowych kodów. Smaczku sprawie dodaje fakt że podanie kodu w tym dziale jest opcjonalne a nie obligatoryjne. Jak mam więc udowodnić że nie jestem wielbłądem? @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Daj sobie spokój. Ile nie mialbyś (-łabyś) racji, to i tak Allegro będzie bardziej "racniejsze", a zdenerwujesz się tylko otrzymy=ując kretyńskie odpowiedzie. Mnie np. próbowano wmowić, że moja maszyna do pisania musi się różnić od prawie 400 innych maszyn do piusania i nie mogę jej w kataegorii :maszyny do pisania" wystawić.
Próby zgłoszenie błędu w produkcie z Katalogu Allegro są beznadziejnie nieskuteczne. Jest taka strona:
na której mozna sprawdzać kody EAN.
Wpisz nazwę produktu, jak coś wyświetli, to nadaj ten numer swoje ofercie i do widzenia. Chyba że chcesz bulić grubą forsę lokalnemu przedstawicielowi EAN za nadanie własnego numeru.
A swoją drogą, to jeszcze jeden przyczynek do terroryzowania ludzi przez prywatne organizacje, bo niby kto dał prawo tej firmie wymyślania numerów, a jeszcze ciekawsze, kto się zgodził, aby te numery honorować. Inny przykład, to kategoryzacja badaczy i uczonych przez prywatną firmę ORCID, i też "dziwnym trafem" czasopisma naukowe prawem kaduka żądają podania tej kategoryzacji, robia to również: uczelnie placówki badawcze itd.
Sprawdziłem na stronie EAN i wyszło mi, że sprzedajesz puszkę Allit
co jest zgodne z Twoją ofertą
https://allegro.pl/oferta/pojemniki-allit-z-likwidacji-sklepu-1-szt-5-6-2-12239596355
Ale dla wszystkowiedzących "moderatorów z Allegro to i tak za mało!!!!!!
Zgadza się. To właśnie sprzedaję, ale według Allegro to nie jest wcale to co producent pod tym kodem a ja na podstawie otrzymanych od niego danych sprzedajemy o czym swiadczy zwrócony komunikat. Wygląda na to że od od sierpnia ilość aktywnych aukcji spadnie o około 30%, tak przynajmniej wygląda to w moim przypadku.
Te kody to jakaś kolejna choroba Allegro, znów jakiś nie mający o rzeczywistości menadżer z premią wymyślił głupotę i zmusza do stosowania.
Ja mam inny problem z tymi kodami: kupuję używany reflektor - lewy i prawy mają ten sam kod. W efekcie jeden opis aukcji wskazuje na lewy a ten zakodowany w allegro na prawy... bo geniusz z allegro uważa, że robi porządki zmuszając do wpisywania kodu.
Witam,
Podpinam się pod wątek żeby nie robić innego.
Chciałam zrobić to samo, czyli podpiąć wszystko pod produkty, bo kiedyś nie można było z tych samych względów. Myślałam, że skoro teraz wymagają 100% to już to naprawili. Ale nic to, kilkadziesiąt aukcji nie idzie podpiąć, bo kod EAN jest podpięty do innego produktu. Tylko że teraz najciekawsze. Jesteśmy producentem i to są nasze produkty i nasze kody EAN, które sami rejestrowaliśmy w GS1 no i nikt inny ich nie posiada w sprzedaży tylko my....
Sprawa jest pokłosiem tego, że kiedyś wystawiło się te przedmioty w innych aukcjach. Allegro samo pozmieniało kategorie rozłączając produkty, no i okazało się, że kod EAN wykorzystany w innej kategorii nie zadziała w tej co znajduje się teraz- stąd komunikat, że nie udało się połączyć z produktem gdyż kod ean jest wykorzystany gdzieś indziej, a czas na zmianę kategorii już minął. Do tego jest to co najmniej dziwne, gdyż jest wiele produktów które pasują do więcej niż jedna kategoria. Np. nasz wieszak w kształcie domku, ale jest tego cała inna masa- pasuje do pokoju dziecka, salonu, korytarza, więc takie usztywnienie kodu EAN ma sens? Mam robić kilka kodów EAN tego samego produktu, żeby wystawić w kilku kategoriach? Oczywiście mogę, ale czy to tak powinno wyglądać?
Sierpień się zbliża, chciałabym tą sprawę w końcu załatwić. Proszę o instrukcję od Allegro jak mam to zrobić?
Nie wiem czy taka instrukcja istnieje ,bo wygląda to na razie na regulamin napisany szybko na kolanie przez kogoś bez większego i głębszego zastanowienia byle tylko coś powstało i jakaś premia wpadła . Problemy są i będą jeszcze większe ale czas pokaże czy uda się w jakiś sposób zapanować nad tym bałaganem.
@cztery_bez_atu zdaje sie że problemem nie jest sam kod EAN i produkt lecz to że ktoś ( inny uzytkownik lub allegro) umieścilo ten sam produkt z tym samym EANem w innej kategorii . Wówczas liwkidują jeden z produktów i zostawiają ten w kategorii która wydaje sie być bardziej prawidłowa.
Jedyna metodą zdaje sie byc : odnalezienie w wyszukiwarce po EANie w jakiej kategorii jest dany produkt i wystawienie swojego w tej samej. Oczywiście kategorii w wystawionej aukcji nie zmienisz wiec należy zrobić " wystaw podobny" i zakonczyć starą aukcje. Oczywiscie popularność ( trafność) , miejsce w wyszukiwaniu, pieniądze wydane na promowanie oraz liste obserwujących - tracisz
Ot kolejne dobrodziejstwo związane z produktyzacją:(
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ czy w takiej sytaucji nie dalo by sie technicznie zrobić aby możliwośc zmiany kategorii w istniejącej aukcji???? Wówczas nie byłoby strat ponoszonych w związku ze zmianą kategorii niepodpiętej lub błędnie podpiętej oferty .
Jeżeli dałoby sie zmienić kategorie na istniejącej ofercie łatwiej byłoby ją umieścić w kategori w której istanieje dany produkt.
Oczywiście problemem nie jest sam kod GTIN, czy EAN będący jego graficznym odzwierciedleniem w postaci kresek (chociażby to mogliby w Allegro poprawić, bo wprowadzają w błąd, prosząc o podanie kodu EAN w cyferkach, kiedy to jest właśnie GTIN, ale nie ważne- tu nie o tym).
Czy skoro jest taka nakreślona mega akcja z wymogiem 100%, nie da rady zrobić tymczasowej opcji- przenieś aukcję do kategorii, będącej pod jurysdykcją produktu w katalogu? Były takie akcje ograniczone czasowo, w przeszłości, o ile dobrze pamiętam.
Druga sprawa, to czy jest sens usztywniać produkt w katalogu na jedną kategorię? Przecież czasami jeden artykuł pasuje do więcej niż jednej kategorii.
No i dalej nic nie wiadomo, rozumiem chaos itp. ale deadline jest tuż tuż a rozwiązania się dopiero kleją.... normalnie jak w korpo 😄
To standard. Ja już nawet przestałem zgłaszać poprawki w katalogu - po ostatnim moim zgłoszeniu, że produkt nie posiada kodu EAN (ktoś sobie coś wpisał), wysoko wykwalifikowany pracownik Allegro odpisał, że kod EAN jest prawidłowy (google nie wyszukuje takiego kodu EAN).
I ja już "odpuszczam"... Pracownicy Allegro przenoszą produkty do błędnych kategorii (np. filtr do zimnej wody do montażu pod zlewem w kuchni jest przeniesiony do kategorii "ogrzewanie") żeby tylko prowizja od sprzedaży była wyższa.