Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam Mąż założył działalność czy jest możliwość przepisania Jednego z moich kont na niego ? Jest moim Mężem i mamy wspólnotę majątkową proszę o konkretną odpowiedź Tak / Nie
@DBK-Grass Konto firmowe może przejść na rzecz innego przedsiębiorcy wyłącznie w przypadku przeniesienia praw i obowiązków przedsiębiorstwa lub jego części. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w tym artykule.
@DBK-Grass A potrafisz napisać, czy mąż ma konto firmowe? Jeśli ma, a Ty masz zwykłe, to NIE.
Jeżeli masz firmowe, to tylko tak; https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/dane-i-ustawienia-konta/kiedy-i-jak-mozna-zmienic-dane-pr...
Oba Moje konta są kontami Firmowymi i jedno z nich chciałam przepisać na Męża
@DBK-Grass Można przepisać konto firmowe. Przerabiałem to 5 lat temu. Wtedy były dwie możliwości.
1. Przekazanie działalności na podstawie umowy. Ja poprostu sprzedałem sklep z towarem, wystawiłem żonie fakturę,.
2. Druga możliwość, to było zamknięcie wszystich ofert, wyzerowanie salda, zamiana na konto zwykłe, zmiana danych na małożonka -tutaj dużo roboty.
Poniżej odpowiedź z allegro, jaką otrzymałem na pytanie w jaki sposób mogę przepisac konto (r. 2016). Z tego co pamiętam, to umowe musiałem podpisać u notariusza.
"Przekazanie konta pomiędzy firmami możliwe jest w przypadku zbycia przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części. Taką zmianę możemy zaakceptować na podstawie oświadczenia o zawarciu tego rodzaju umowy.
Czy zawarli/będą zawierać Państwo taką umowę? Jeśli tak to konieczne będzie sporządzenie oświadczenia na jej podstawie (wskazówki dotyczące treści oświadczenia przekażę w kolejnej wiadomości). Z takim oświadczeniem zmiana firmy na koncie zajmie 1-2 dni.
Jeśli nie zawarli Państwo takiej umowy możliwe będzie przekształcenie w sposób, który Pan opisuje: przekształcenie konta w konto zwykłe, zakończenie wszystkich ofert, zamknięcie rachunku fakturowego, wyzerowanie salda na ostatni dzień miesiąca, a następnie zmiana danych na małżonka i ponowne przekształcenie konta w konto Firma. Rozwiązanie bardziej czasochłonne, ale nie trzeba zawierać umowy zbycia. Jeśli zdecydują się Państwo na ten wariant proszę też o informację czy za październik chcą Państwo otrzymać fakturę (na dane obecnej firmy)- od tego zależy kolejność wykonywanych czynności- we wszystkim oczywiście pomogę.
A odnosząc sie bezpośrednio do Pana pytania, jesli w grę wchodzi opcja z zerowaniem salda to tak, konieczne jest zamknięcie wszystkich ofert i wyzerowanie salda tak aby przez cały ostatni dzień miesiaca wynosiło ono 0 zł - inaczej nasz dział finansowy nie zgodzi sie aby na konto weszła inna firma."