Zwracam się z kategorycznym żądaniem poprawy błędnych informacji dotyczących przewidywanego czasu dostawy w moich ofertach.
Zgodnie z moimi ustawieniami, czas wysyłki wynosi 3 dni, jednak statystyki mojego konta jasno pokazują, że większość paczek nadaję w ciągu 24h. Wyświetlanie kupującym komunikatu o dostawie za 10 dni jest:
Niezgodne ze stanem faktycznym.
Szkodliwe dla konwersji (klienci w szczycie sezonu rezygnują z zakupu, widząc tak odległy termin).
Niesprawiedliwe wobec wysokiej jakości obsługi, którą utrzymuję.
Proszę o wyjaśnienie, na jakiej podstawie algorytm dolicza aż tydzień do realnego czasu dostawy i oczekuję przywrócenia danych zgodnych z moją deklaracją i historią wysyłek. Nie godzę się na to, by w najważniejszym momencie roku Allegro obniżało moją sprzedaż poprzez publikowanie nieprawdziwych informacji.
Szanowna Pani,
Po pierwsze, nie przypominam sobie, abyśmy przechodzili na „Ty”, zatem uprzejmie proszę o zachowanie standardów biznesowych i profesjonalizmu w dalszej korespondencji.
Po drugie, odnosząc się do meritum: sprawa nie dotyczy moich obaw o dostawę przed świętami, lecz systemowego wprowadzania klientów w błąd poprzez wyświetlanie czasu dostawy wynoszącego 10 dni w moich ofertach.
Jeżeli klient dokona zakupu dziś lub jutro do południa, otrzyma przesyłkę w nadchodzący wtorek, a nie za 10 dni. Przypominam, że dni 29, 30 oraz 31 grudnia to normalne dni robocze. W tym czasie moja firma pracuje, a spedytorzy normalnie odbierają i dostarczają paczki. O jakich zatem „10 dniach” mówi Państwa system? To rażąca dezinformacja.
Co więcej, z łatwością można zauważyć, że oferty z magazynu Allegro (One Fulfillment) mają niemal wszystkie wyświetlaną dostawę jeszcze przed świętami. Nadmieniam, że te przesyłki obsługują dokładnie ci sami spedytorzy, którzy odbierają paczki z mojej firmy. Twierdzenie, że ten sam kurier u Państwa dostarczy paczkę w 24h, a ode mnie potrzebuje na to 10 dni, jest absurdalne i stanowi jawną dyskryminację mojej firmy.
Państwa algorytm w sposób sztuczny, nieuzasadniony i stronniczy wydłuża terminy dostaw u niezależnych sprzedawców, co bezpośrednio uderza w moje przychody. Żądam natychmiastowego wyjaśnienia tej manipulacji i przywrócenia realnych terminów dostaw zgodnych z moją deklaracją (3 dni robocze).
Z poważaniem, [edytowano]
@Bogos_75 Oczywiście przywrócą prawidłowe czasy wysyłek, zaraz po świętach. Przed świętami sprzedaż jest potężna ale mali sprzedawcy się nie kwalifikują żeby mieć w tym udział.
Zawiadomienie do UOKIK zostało wysłane przez sporą grupę znajomych sprzedawców, ciekawe co powiedzą jak znowu zapłacą kilkadziesiąt milionów kary?
@Bogos_75 podniosą prowizję o 0,5% i odzyskają z nawiązką... myślisz że oni się tym przejmują? Same zyski ze sprzedaży przedświątecznej to dla nich wisienka na torcie.
W sumie racja, podniosą ceny i odzyskają, ale "smród" zostaje.
@Bogos_75 szum medialny szybko ucichnie, sprzedawcy pokręcą nosem, allegro rzuci im jakąś nowość w stylu integracja z nowym przewoźnikiem i na tym się skończy.
Jak najbardziej popieram skargi do UOKIK ale jestem realistą.
Po świętach będzie następna wojna bo teraz przez jakieś 3 tyg wszyscy mają przymusowo wyłączone szybkie wysyłki przy ofertach z czasem dostawy >24h. W chwili gdy allegro to włączy to wszyscy ci co teraz wysyłali trochę szybciej będą mieć w ofertach czasy typu "dostawa jutro" nawet jeśli zadeklarowali 2-3 dni.
Oj będzie płacz i zgrzytanie zębów...
😄
Ostatnia moja sprzedaż przez allegro to 16.12.2025r. Przewidywany czas dostawy raz 10 dni, później 11,13...
Wysyłam w ciągu 24 godzin. Przesylki paletowe w ciagu 2 dni. Czas dostawy to 1-3 dni robocze. Żadna moja przesyłka nie była dostarczana 13 dni.
Zablokowaliście moją sprzedaż!!!
Liczenie czasu dostawy to jest jakaś kpina!
Jest obecnie godzina 9.00 przesyłki zakupione dziś zastaną dziś nadane! Czyli zostaną doręczone jutro. No chyba że allegro delivery nie dostarczy!!!!
A co widzimy Klient przy zakupie ? Przewidziana dostawa czw. 22 sty. – pt. 23 sty. Czyli za 3 DNI.
Dlaczego allegro liczy 3 dni dostawy ? A no bo jak ktoś kupił w piątek o 22.00 to dostanie w poniedziałek czyli 3 dni. Jak są święta, dni wolne ustawowo, to allegro liczy liczy je sprzedawcy jako dzień roboczy na dostawę! Jak allegro delivery nie dostarczy w terminie ? To oczywiście spada czas dostawy ! Przecież to jest jakiś żart. Stajemy na głowie, żeby przesyłki wychodziły tego samego dnia ! W zamian spada sprzedaż bo były święta, weekend i allegro nie dowiozło przesyłki. TO JEST KPINA Z SPRZEDAWCÓW @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_