Dzień dobry wszystkim. Jak w tytule - sprawa dotyczy przewoźnika DHL, a dokładnie przesyłek nadawanych za pośrednictwem Allegro Delivery, które obsługuje DHL. Prowadzę sprzedaż na Allegro dwóm firmom i u obu mam ten sam problem. DHL to najbardziej zawodny przewoźnik, chociaż nie mogę nic zarzucić współpracy, bo nie ma bezpodstawnych dopłat do wagi (jak u DPD) i kurierzy odbierają wszystkie przesyłki bez problemów. Dostarczanie ich to już niestety zupełnie inna sprawa.
Średnio 5 przesyłek tygodniowo nie dociera do klientów. Statusy, jakie pojawiają się w zakładce "śledzenie przesyłki" są zupełnie przypadkowe i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością - odmowa przyjęcia, brak gotówki, odbiorca nieobecny, awizo (mimo że żadnego awizo nie ma), termin dostarczenia ustalony z odbiorcą. Klienci piszą oburzeni, że kuriera nie było, nie kontaktował się, oni byli obecni w domu cały czas, a jakimś cudem dostali awizo (z tym, że żadnej karteczki czy powiadomienia elektronicznego nie dostali). Dodatkowo oczywiście klienci nie mogą sami kontaktować się w sprawie przesyłki z przewoźnikiem, bo mają tylko numer przesyłki z Allegro, a po tym numerze na infolinii DHL niczego nie można się dowiedzieć. Przesyłki wracają do nas nietknięte.
Drugą grupą przesyłek są te oznaczone jako "dostarczone", mimo że nigdzie ich nie ma. Kurier DHL porzuca paczkę na posesji, u sąsiada, na równoległej ulicy, albo na drugim końcu miasta. My składamy reklamację u Allegro, Allegro ją odrzuca, a klient dostaje zwrot z Allegro Protect.
Obsługa takich zamówień trwa bardzo długo i tracimy na tym zarówno my, jak i Allegro. Planuję złożyć zbiorcze reklamacje z tych dwóch kont, ale w sumie nie wiem jak się do tego zabrać, więc w pierwszej kolejności piszę tutaj. Ponad 20 przesyłek na miesiąc wyrusza w trasę i ginie lub bez powodu wraca do nas. Proszę o rady.
@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Cześć, @FHU_ADAMS. Rozumiem Twoje niezadowolenie i przepraszam za wszelkie utrudnienia w dostawie.
Czy możesz podesłać numery problematycznych przesyłek? Dokładnie przeanalizujemy przebieg procesu logistycznego.