anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

reklamacja uszkodzonego towaru

MAMY ROZWIĄZANIE!
jagoda698
#8 Zapaleniec

klient w październiku kupił używaną maszynkę do mięsa i wtedy chciał wymienić w nie nożyk, nie miałam zapasowego i zaproponowałam zwrot maszynki co miał zrobić ale nie odesłał tej maszynki, dzisiaj po 6 miesiącach składa reklamację z tytułu ukrytej wady i żąda zwrotu pieniędzy - co mam zrobić ?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6
N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@jagoda698 Przykro mi, ale my jako Allegro nie możemy Ci nakazać, ani podpowiedzieć co zrobić. Reklamacja i decyzje leżą wyłącznie po stronie sprzedającego. (jako Allegro w nie, nie ingerujemy) 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jagoda698 a co to za wada? Te ostrze?

oznacz moderatorów
jagoda698
#8 Zapaleniec

teraz podobno odskakuje nakrętka a o nozyku ani słowa

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jagoda698  Odskakująca nakrętka to nie jest wada ukryta,  to uszkodzenie które powstało podczas eksploatacji  -  gwint się wytarł,  zużył i nakrętka nie trzyma lecz odskakuje. Jest też możliwe, prawdopodobne że gwint został uszkodzony (zerwany) poprzez zbyt siłowe dokręcanie nakrętki.

Ponieważ tej wady nie zgłaszano  w momencie zakupu  proponuję odrzucenie reklamacji. 

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jagoda698

Do zgłoszenia musisz się ustosunkować. Jeżeli uznasz reklamację, to zgodnie z prawem możesz towar naprawić lub wymienić, nie musisz zwracać pieniędzy (art 43d ust 2 ustawy o prawach konsumenta). Oczywiście najważniejsze pytanie to, czy wada istniała w chwili wydania, bo tylko za takie odpowiadasz (przez dwa lata istnieje domniemanie, że wada istniała w chwili wydania).

Jeżeli chodzi o domniemania istnienia wady w chwili wydania to przepis mówi "chyba że sprzedawca udowodni że było inaczej albo domniemania tego nie da się pogodzić ze specyfikacją towar lub charakterem wady" (art 43c ust 1 ustawy o prawach konsumenta). 

oznacz moderatorów
jagoda698
#8 Zapaleniec

dziękuję

oznacz moderatorów