klient w październiku kupił używaną maszynkę do mięsa i wtedy chciał wymienić w nie nożyk, nie miałam zapasowego i zaproponowałam zwrot maszynki co miał zrobić ale nie odesłał tej maszynki, dzisiaj po 6 miesiącach składa reklamację z tytułu ukrytej wady i żąda zwrotu pieniędzy - co mam zrobić ?
@jagoda698 Przykro mi, ale my jako Allegro nie możemy Ci nakazać, ani podpowiedzieć co zrobić. Reklamacja i decyzje leżą wyłącznie po stronie sprzedającego. (jako Allegro w nie, nie ingerujemy)
@jagoda698 a co to za wada? Te ostrze?
teraz podobno odskakuje nakrętka a o nozyku ani słowa
@jagoda698 Odskakująca nakrętka to nie jest wada ukryta, to uszkodzenie które powstało podczas eksploatacji - gwint się wytarł, zużył i nakrętka nie trzyma lecz odskakuje. Jest też możliwe, prawdopodobne że gwint został uszkodzony (zerwany) poprzez zbyt siłowe dokręcanie nakrętki.
Ponieważ tej wady nie zgłaszano w momencie zakupu proponuję odrzucenie reklamacji.
Do zgłoszenia musisz się ustosunkować. Jeżeli uznasz reklamację, to zgodnie z prawem możesz towar naprawić lub wymienić, nie musisz zwracać pieniędzy (art 43d ust 2 ustawy o prawach konsumenta). Oczywiście najważniejsze pytanie to, czy wada istniała w chwili wydania, bo tylko za takie odpowiadasz (przez dwa lata istnieje domniemanie, że wada istniała w chwili wydania).
Jeżeli chodzi o domniemania istnienia wady w chwili wydania to przepis mówi "chyba że sprzedawca udowodni że było inaczej albo domniemania tego nie da się pogodzić ze specyfikacją towar lub charakterem wady" (art 43c ust 1 ustawy o prawach konsumenta).
dziękuję