Dzień dobry. .Mam reklamację z Czech.I mam wysłać etykietę,żeby sprzedający odesłał produkt?Czy ktoś wie jakie są tego koszty i jak to wogóle zrobić?Niekiedy przesyłka zwrotna będzie przewyższał wartość produktu.Moim zdaniem platforma ułatwiła kupującym -mam produkt i mam kasę. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Cześć, @Ewa-Shop-PL. Proszę, doprecyzuj - to jest reklamacja, którą Ty złożyłaś, czy którą klient złożył u Ciebie? Którego dokładnie zamówienia to dotyczy?
@Ewa-Shop-PL, możesz odebrać towar od kupującego w dowolny sposób, na swój koszt.
To wiem.Ale gdzie mam wygenerować etykietę żeby przesłać kupującemu?to chyba duży koszt jak do Czech
@Ewa-Shop-PL Sama decydujesz z usług którego przewoźnika skorzystasz w tej sytuacji. Nie generujesz etykiety przez nasz system.
Zasadnicze pytanie. Klient w zgłoszeniu powołał się na niezgodność z umową (rękojmia) czy gwarancję?
To będzie reklamacja z tytułu niezgodności z umową.
Jak to coś małego, to najtańszy będzie list polecony, ale tu klient musi samemu nadać.
mały - masa do 2 kg, długość + szerokość +wysokość <= 90 cm, najdłuższy bok <= 60 cm.
No ale w reklamacji że sama muszę odebrać produkt z Czech osobiście lub wysłać etykietę...no przecież to się mija z celem..
Ewa-Shop-PL, w ciągu 2 dni określ, czy kupujący ma Ci udostępnić towar. Jeśli jest taka potrzeba – zaplanuj odesłanie lub odbiór towaru. Szybkie ustalenie sposobu odbioru zapewni Ci więcej czasu na weryfikację towaru przed upływem terminu na rozpatrzenie reklamacji (30 dni). Ważne! Weź pod uwagę, że zgodnie z zasadami, odbiór towaru odbywa się na koszt sprzedającego.
A może na podstawie zdjęć lub filmu podejmij decyzję czy uznajesz czy odrzucasz
Wysłałam prośbę do kupującego o filmik.to byl nowy produkt.ale narazie cisza.
Takie cyrki to tylko na allegro. Normalnie kupujący odsyła na swój koszt bo ma możliwość wysłania możliwie jak najtańszym kosztem, a Ty mu zwracasz za koszt odesłania ale tu jest allegro i ich „zasady” więc załatw to ich własną bronią - poprosiłaś kupującego o uzupełnienie braków do podjęcia decyzji reklamacyjnej - jeżeli kupujący się nie odezwie do tych 3 dni to odrzuć reklamację z tytułu nie uzupełnienia prze kupującego braków. Normalnie byś poczekała dłużej, a że allegro Cię ciśnie i każe Ci podjąć decyzję w 3 dni to w 3 dniu odrzuć tą reklamację jak kupujący się nie odezwie i po sprawie. Nie mogą podważać Twojej decyzji i tym samym zabrać środków z Twojego konta.
Zgłosił reklamację i cisza nic nie odpowiada w reklamacji.towaru nie odsyła.jak Ja mam rozważyć tą reklamację-zdalnie?liczy chyba na kasę i towar jednocześnie
1. Najpierw oznacz, w dyskusji, że rozpatrzysz reklamacje bez odsyłania, na podstawie filmu lub zdjęcia.
2. Po kilku dniach, poproś (w dyskusji jest tam opcja) o dowody lub materiały, jako załącznik
3. Jeżeli otrzymasz takie filmy czy zdjęcia, podejmiesz decyzję reklamacyjną
4. Jeżeli nie otrzymasz, żadnych zdjęć lub filmów z usterki. W ostatnim, 14-stym dniu kalendarzowym, jaki masz czas na wydanie decyzji reklamacyjnej. Podejmujesz decyzję o odrzuceniu reklamacji i uzasadniasz
"Uzasadnienie:
Konsument nie udostępnił zdjęć, wymaganych do ekspertyzy reklamacyjnej uniemożliwiając tym samemu dalsze procedowanie reklamacji i ocenę jej zasadności. W świetle przepisów UK nie wywiązał się z ustawowego obowiązku udostępnienia dowodów istnienia wady . Reklamacje uważam z tych powodów za odrzuconą".
@wojtekmarchewka Wszystko pięknie tylko co wyjaśnia zdjęcie nieruchomego wentylatora. Taką fotkę można zrobić zawsze nawet na sprawnym sprzęcie tylko koniecznie bez zasilania.
Tutaj zakup był dokonany na czeskim allegro wiec obowiązuje czeska ustawa konsumencka a tam sprzedawca ma aż 30 dni na podjęcie decyzji reklamacyjnej. Po co ma aż tyle czekać jeżeli Allegro ją ciśnie aby w 3 dni podjęła decyzję o odbiorze towaru? Niech już po 3 dniu odrzuci reklamację z powodu niedostarczenia materiałów które umożliwiły by podjęcie decyzji czy kupujący ma odesłać towar czy nie - zgodnie z tym co allegro żąda od sprzedającego. Ich nie obchodzą jak widać ustalenia tylko aby postępowanie było zgodne z ich wymyślonymi zasadami. Co jak ustali odesłanie, a kupujący jednak nie odeśle tego towaru - jak potem w razie AP udowodni, że ustaliła z kupującym odesłanie na jego koszt i zwrot pieniędzy na konto? Oni z automatu robią wtedy zwrot pieniędzy na koszt sprzedawcy. Skoro allegro ma takie podejście do sprzedających to niech sprzedający wykorzysta te zasady na swoją korzyść.
Owszem masz odebrać towar od kupującego, ale nikt nie zabrania dogadać się z klientem, że wyśle samodzielnie pocztą, a ty mu zwrócisz poniesione koszty.
Koszt kuriera z Czech będzie spory. Tu musisz liczy nawet kilkaset złotych (zależy od firmy i typu usługi)
@br. Tak wiem że zdjęcia stojącego wentylatora to nie dowód😁. Dlatego w wiadomości również umieściłem film. Prawdopodobnie nie da się go wrzucić jako załącznik, ale przecież można wrzucić, w jakąś chmurę i przesłać link 🙂