anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rozporządzenie GPSR - co musisz wiedzieć? (wątek aktualizowany)

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

[Ostatnia aktualizacja: 8.12.2024]

1. Czym jest GPSR?

GPSR, czyli General Product Safety Regulation to nowe rozporządzenie Unii Europejskiej o ogólnym bezpieczeństwie produktów, które zacznie obowiązywać 13.12.2024. Od tego dnia, jako sprzedawca masz obowiązek udostępniać kupującym informacje o producencie oferowanego przez Ciebie towaru. 

2. Co to dla Ciebie oznacza?

GPSR dotyczy również sprzedaży online - m. in. na Allegro. To oznacza, że od momentu wejścia w życie tej ustawy, będziemy wymagać od Ciebie dodatkowych informacji na temat produktów, które sprzedajesz. 

📣Dodaliśmy nowy parametr w formularzu wystawiania ofert, w którym możesz zaznaczyć, że deklarujesz wprowadzenie towaru przed 13.12.24. Dzięki temu wystawisz ofertę bez podawania informacji o producencie. Pamiętaj jednak, że należy wypełniać parametr zgodnie ze stanem faktycznym. Odpowiedzialność za wprowadzenie błędnych informacji spoczywa na Tobie. 📣

WAŻNE: Możliwość zaznaczenia tego parametru grupowo zostanie udostępniona 20 grudnia.

Parametr znajdziecie w sekcji  "informacje o bezpieczeństwie", po kliknięciu opcji "więcej parametrów".

w_kiwi_3-1733397239895.png

w_kiwi_4-1733397297675.png

3. Czy dotyczy to wszystkich kategorii?
Rozporządzenie GPSR dotyczy konkretnych kategorii. Jeśli wystawiasz oferty w kategoriach wykluczonych, nie musisz uzupełniać dodatkowych informacji - tutaj znajdziesz listę kategorii wykluczonych

4. Co w przypadku towarów o stanie innym niż „nowy”?

Zmiana dotyczy wszystkich towarów, niezależnie od ich stanu, zatem nowych, używanych, naprawionych lub odnowionych. Od 13.12.24 nowe i edytowane oferty muszą posiadać dane wymagane przez GPSR. Jako platforma nie jesteśmy w stanie na etapie wystawiania oferty zweryfikować czy dany produkt został wprowadzony do obrotu przed wspomnianą datą. Pamiętaj jednak, że masz możliwość zaznaczenia parametru  ”Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024” . 

GPSR nie obowiązuje w przypadku produktów, które wymagają naprawy przed ich użyciem.

5. Co się stanie z trwającymi ofertami, jeśli nie uzupełnisz wymaganych danych?

Nie zakończymy aktywnych ofert, ale nie będziesz mógł wystawić nowych, czy wznowić już istniejących ofert. W trwających ofertach będziesz mógł dokonać edycji, bez uzupełnienia danych wynikających z zasad GPSR - jeśli produkt tego wymaga, to jako sprzedawca, powinieneś dodać odpowiednie informacje, aby oferta była zgodna z nowym rozporządzeniem. Pamiętaj, kwestia możliwość edycji oferty bez uzupełnionych danych, może w przyszłości ulec zmianie. 

6. Jakich danych będziemy wymagać i co dokładnie oznaczają?

Zgodnie z przepisami GPSR od 13.12.24 musisz wskazać w ofertach:

• dane producenta 
  • dane osoby odpowiedzialnej za wprowadzenie produktu na rynek Unii Europejskiej
  • informacje o bezpieczeństwie.

Producent, dystrybutor oraz osoba odpowiedzialna za produkt - kim są według ustawy?
Producent – oznacza każdą osobę fizyczną lub prawną, która wytwarza produkt lub która zleca zaprojektowanie, lub wytworzenie produktu i sprzedaje ten produkt pod własną nazwą, lub znakiem towarowym.
Dystrybutor – oznacza każdą osobę fizyczną lub prawną, która udostępnia produkt na rynku, lecz nie jest producentem ani importerem.
Osoba odpowiedzialna – odpowiada za zgodność produktu z prawem Unii Europejskiej. Według aktu prawnego DSA (Digital Services Act, Akt o Usługach Cyfrowych) to: producent, upoważniony przedstawiciel, importer, dystrybutor, dostawca usług realizacji zamówień lub każda inna osoba fizyczna, lub prawna podlegająca obowiązkom związanym z wytwarzaniem produktów, udostępnianiem ich na rynku lub oddawaniem do użytku zgodnie z odpowiednim unijnym prawodawstwem.

7. W jaki sposób je uzupełnić?

Dane producentów dodasz w sekcji “dane producentów”, w zakładce “ustawienia sprzedaży” następnie uzupełnisz dane w ofertach pojedynczo, poprzez formularz wystawiania oferty lub grupowo w zakładce Mój Asortyment”, przez API lub z pliku.  
W “Moim asortymencie” wystarczy, że zaznaczysz odpowiednie oferty w checkboxach po lewej stronie, na zielonym pasku na dole wybierz „produkt” i „dane producenta”. 

Dane osoby odpowiedzialnej uzupełnisz w sekcji „Osoby odpowiedzialne”. Pojedynczo dodasz je do ofert poprzez formularz wystawiania, w sekcji „warunki oferty”. Grupowo zrobisz to w zakładce „Mój asortyment”, zaznaczając oferty w chechboxach i na zielonym pasku wybierając kolejno „Produkt” oraz „Osoba odpowiedzialna”. 

Dane osoby odpowiedzialnej uzupełnisz grupowo również przez API Allegro.

Ostrzeżenia oraz informacje dotyczące bezpieczeństwa:

• instrukcja obsługi produktu – dodawaj załączniki w języku urzędowym kraju, w którym sprzedajesz produkt. Jeśli sprzedajesz na wszystkich rynkach Allegro, instrukcja powinna być w polskiej, czeskiej, słowackiej i węgierskiej wersji językowej
  • zdjęcia oznaczeń na opakowaniu produktu
  • tekst z ostrzeżeniami o produkcie.

Wymienione wyżej dane dodasz w formie plików pdf, jpg lub png, w sekcji „dodaj załącznik” w formularzu wystawiania. Dodaliśmy możliwość wyfiltrowania ofert, które nie mają dodanych informacji o bezpieczeństwie oraz edycji grupowej tego parametru. 

w_kiwi_0-1733402618631.png

w_kiwi_1-1733402664527.png

8. Czy w związku z GPSR wprowadzimy dodatkowe parametry obowiązkowe?

Tak, będą to na przykład: 

• marka
  • kod producenta
  • kod GTIN (EAN)
  • numer produktu
  • seria
  • typ
  • rodzaj.

W tym pliku znajdziesz pełną listę kategorii oraz parametrów, których będziemy w nich wymagać. 

9. W jaki sposób mogę szybko sprawdzić, w których ofertach jeszcze nie uzupełniłem danych?
W zakładce „Mój asortyment” dodaliśmy opcję filtrowania „niepełne dane produktu”, dzięki której szybko wyszukasz oferty, w których nie podajesz jeszcze informacji o producencie lub osobie odpowiedzialnej.

10. Kto odpowiada za poprawność wprowadzonych danych?

Ty, jako sprzedający bierzesz pełną odpowiedzialność za wskazywane w ofertach informacje, dlatego tak ważne jest, abyś zweryfikował dane przed ich udostępnieniem. 

11. Czy kontakt mailowy jest obowiązkowy według przepisów? 

Adres mailowy producenta jest wymagany zgodnie z nowym rozporządzeniem. Producenci również muszą dostosować się do wymogów GPSR i na swoim produkcie podać takie informacje. 

12. Co się stanie, jeśli do 13.12.24 nie dostosuję swoich ofert do wymogów GPSR?

Jeśli nie wywiążesz się z obowiązków wynikających z nowego rozporządzenia, możesz narazić się na sankcje prawne, w tym kary finansowe.

13. Czy mogę wpisać siebie jako osobę odpowiedzialną za produkt na terenie Polski?

Tak, możesz to zrobić, jeśli producent lub dystrybutor nie wskaże żadnych innych danych. Jako osoba odpowiedzialna będziesz mieć zobowiązania zgodne z unijnym prawem i będziesz odpowiadać za zgodność produktu z prawem Unii Europejskiej.

14. Kogo mam wskazać, jako producenta, jeśli firma produkująca jest moim podwykonawcą w Chinach?

Jeśli produkt jest produkowany przez podwykonawcę w Chinach, a Ty sprzedajesz go pod własną marką, Twoja firma jest uznawana za producenta. W takim przypadku powinieneś podać swoje dane jako producenta i zapewnić zgodność produktu z przepisami UE.

15. Oferowane przeze mnie produkty są produkowane na całym świecie. Czy muszę wskazać informacje o kraju produkcji?
Nie. Obowiązkowa jest tylko informacja o adresie producenta. 

16. Czyje dane mam wskazać, jeśli towar zakupiłem w polskiej hurtowni, ale został on wyprodukowany w Chinach?

W takim wypadku chińska firma jest producentem, a osobą odpowiedzialną na terenie Unii Europejskiej – polski hurtownik, którego wskazał producent. Jeśli nie posiadasz informacji o producencie, możesz o nie zapytać, na przykład dystrybutora lub importera. Po wejściu rozporządzenia w życie każda oferta musi posiadać te informacje. 

17. Czy muszę załączać instrukcję obsługi dla produktów?

Zgodnie z wymogami rozporządzenia GPSR, jeśli produkt wymaga podania informacji o bezpieczeństwie (takich jak certyfikaty, ostrzeżenia dotyczące użytkowania), jesteś zobowiązany do ich udostępnienia konsumentom. Jeżeli te informacje znajdują się w instrukcji obsługi, możesz ją załączyć. Informacje o bezpieczeństwie powinny być jasne, zrozumiałe i dostępne w języku kraju, w którym produkt jest sprzedawany. Jeśli wystawiasz oferty na wszystkich rynkach Allegro, instrukcja powinna być w polskiej, czeskiej, słowackiej i węgierskiej wersji językowej.

18. Dane producenta są widoczne na etykiecie produktu. Czy to nie wystarczy?

Zgodnie z zasadami GPSR dane producenta muszą być dostępne dla klientów przed zakupem, co oznacza, że w przypadku sprzedaży na odległość umieszczenie tych danych na etykiecie nie jest wystarczające i należy uzupełnić te dane w ofercie. 

19. Czy jako Allegro zadbamy, by dane osób odpowiedzialnych, które wskażesz, były zgodne z RODO?

Umożliwiliśmy sprzedającym podanie informacji, których wymaga prawo i zadbaliśmy o to, aby kupujący widzieli je w ofertach. Nie możemy jednak przejąć na siebie obowiązków, jakie spoczywają na Tobie, jako sprzedającym, a które wynikają z nowego rozporządzenia.

Ty, jako przedsiębiorca, jesteś administratorem danych osobowych, które podajesz jako dane osób odpowiedzialnych. Jako sprzedający masz obowiązek przetwarzania danych osobowych zgodnie z prawem. Gdy sprzedajesz na Allegro, powierzasz nam przetwarzanie takich danych osobowych zgodnie z regulaminem. Kupujący i sprzedający na Allegro muszą podawać aktualne oraz prawdziwe dane, w tym dane osobowe.

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
285 ODPOWIEDZI 285

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@MKCosme, adres mailowy producenta jest wymagany i nie planujemy tego zmieniać, ponieważ takie są wymogi prawne. Warto pamiętać, że producent też musi dostosować się do wymogów GPSR i na swoim produkcie podać takie informacje. 

Marysia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

MKCosme
#8 Zapaleniec#

Zgadza się ale dla produktów które są już wprowadzone na rynek i są dopuszczone nie musi tego robić. W przypadku kilku marek może to zająć kilka miesięcy zanim taka zmiana zostanie wykonana gdyż produty są produkowane w długich odstępach czasu. Jak wtedy zareagować jak będziemy chcieli wystawić aukcję ale tych danych jeszcze nie ma na produkcie gdyż produkt był dopuszczony przed graniczną datą? Czy jest wtedy wymóg podawania danych dla nowej aukcji skoro produkt jest dopuszczony do obrotu i wyprodukowany przed 13 grudnia?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@MKCosme, producent musi przekazywać informacje o sobie razem z produktem. Po 13 grudnia 2024 roku oferta musi mieć uzupełnione te dane - mogą pochodzić od dystrybutora, importera, itp., Jeżeli produkt nie posiada takich danych, nie może być sprzedawany na terenie Unii Europejskiej.
Aby spełnić wymagania GPSR musisz zweryfikować i wypełnić dane produktowe: upewnić się, że wszystkie produkty są zgodne z nowymi przepisami, a niezbędne informacje są uzupełnione.

Marysia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@MiMary  napisał(a):

Jeżeli produkt nie posiada takich danych, nie może być sprzedawany na terenie Unii Europejskiej.

@MiMary Wiele razy prosiłem o wskazanie zapisu w dyrektywie unijnej, gdzie jest zakaz sprzedazy takich produktów. Do tej pory, mimo wielokrotnych wezwań, nikt nie wskazał takiego zapisu w dyrektywie. Wiec pytam, na jakiej podstawie Allegro rości sobie takie zakazy?

@MiMary Skoro nie uzyskałem odpowiedzi o takim zapisie w dyrektywie, rozumiem że celowo kłamiesz i celowo wprowadzasz użytkowników forum w błąd. Jeśli uważasz to stwierdzenie za niestosowne, to ponownie proszę o podanie konkretnego zapisu w dyrektywie, który zabrania sprzedaży towarów, które nie spełniają nowych wymogów GPSR, a lista niejasności jest dużo dłuższa.

@MiMary Co więcej, jakim prawem Allegro uznaje, że jeśli ktoś edytuje towar, to musi od z automatu spełniać wymogi dyrektywy? Bo zapisy są inne. Rozumiem, że takie działanie ma celowe i świadome uwalenie sporej części ofert na Allegro po 13 grudnia, a dyrektywa to tylko taka zasłona tych bezprawnych działań.

Co więcej, kancelarie prawne nie potrafią jednoznacznie odpowiedzieć, co jeśli producent już nie istnieje, do czego np E..bay rzetelnie się przyznał.

@MiMary Proszę również o wskazanie zapisu z dyrektywy, który wymusza podanie emaila  producenta. Konkretny zapis, skoro się na niego powołujesz.

sirona_sieradz
#8 Zapaleniec#

To jet chore. 

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@sirona_sieradz Nie dość że jest to chore, to moderacja podaje sztywne stwierdzenia bez podania żadnego artykuły dyrektywy, na którym się opierają. Tak by nie było niejasności i nie musiałbym się czepiać. Artykuł taki a taki, dlatego zabraniamy tego a tego.

MKCosme
#8 Zapaleniec#

Wyczytałem że może być to adres mailowy lub adres strony WWW producenta, widzę że konkurencyjne marketplace na A wymaga strony WWW a nie adresu mailowego. Dodatkowo w nowych opakowaniach producent podaje stronę WWW do kontaktu a nie adres mailowy. Gdzie w dyrektywie jest wskazane że musi to być koniecznie adres mailowy a nie np. kontakt przez wskazaną stronę WWW? 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@MKCosme  napisał(a):

Wyczytałem że może być to adres mailowy lub adres strony WWW producenta, widzę że konkurencyjne marketplace na A wymaga strony WWW a nie adresu mailowego. Dodatkowo w nowych opakowaniach producent podaje stronę WWW do kontaktu a nie adres mailowy. Gdzie w dyrektywie jest wskazane że musi to być koniecznie adres mailowy a nie np. kontakt przez wskazaną stronę WWW? 

Obowiązki producentów

11.  Producenci podają do wiadomości publicznej kanały komunikacji - takie jak numer telefonu, adres poczty elektronicznej lub wyodrębniona część ich strony internetowej, z uwzględnieniem potrzeb w zakresie dostępności osób z niepeł- nosprawnościami - umożliwiające konsumentom składanie skarg oraz informowanie producentów o wypadkach lub problemach związanych z bezpieczeństwem, których doświadczyli z danym produktem.
________
Κώστας
oznacz moderatorów

MKCosme
#8 Zapaleniec#

Czyli jak najbardziej może być forma kontaktu poprzez formularz kontaktowy ale Allegro nie udostępnia takiej możliwości... nie wiem czemu skoro jest dopuszczalna. MiMary czy coś w tej sprawie będzie poczynione?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@MKCosme nic nie zmienią bo taki obowiązek nakłada na portale ustawa 🙂

9. 

Do celów spełnienia wymagań określonych w art. 31 ust. 1 i 2 rozporządzenia (UE) 2022/2065 w przypadku informacji o bezpieczeństwie produktów dostawcy internetowych platform handlowych projektują i organizują swój interfejs online w taki sposób, aby umożliwić przedsiębiorcom oferującym produkt podanie co najmniej następujących informacji w odniesieniu do każdego oferowanego produktu oraz zapewnić wyświetlanie tych informacji lub udostępnianie ich konsumentom w inny łatwy sposób w ofercie produktu wystawionego na sprzedaż:

a) 
imię i nazwisko lub nazwę, zarejestrowaną nazwę handlową lub zarejestrowany znak towarowy producenta oraz adres pocztowy i adres poczty elektronicznej, pod którym można się skontaktować z producentem;

________
Κώστας
oznacz moderatorów

sirona_sieradz
#8 Zapaleniec#

Sprzedaję książki, producentem jest wydawca. Bywa ,że wydawca już nie istnieje. Co mam podawać? Telefon stacjonarny sprzed 30 lat? Skąd mam wytrzasnąć e-maila jeśli wydawca nie podał? Chore to wszystko ....... 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @MKCosme. Dopytam o to i niedługo wrócę do Ciebie z odpowiedzią 🙂  

Marysia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

-GOSI-
#10 Popularyzator#

też chciałabym wiedzieć, co z rzeczami / towarami np sprzed 10 lat. Moi hurtownicy już nie istnieją, nie mam skad pobrać informacji ( maili, telefonów, danych wszystkich)...tzn , ze ten towar mam teraz wyrzucić do kosza? czy mam wpisać dane z faktur zakupowych?

oznacz moderatorów

Grupa-QMS
#8 Zapaleniec#

Niestety nie mu tutaj odpowiedzi na moje pytanie. Ten artykuł pokazuje jak uzupełnić grupowo dane producenta oraz osoby odpowiedzialnej. Pytanie było o dodawanie instrukcji bezpieczeństwa jako załącznik.

W między czasie rozmawiałem z obsługą allegro na czacie i otrzymałem informację, że będzie do tego gotowe narzędzie pod koniec tego miesiąca a na ten moment można dodawać załącznik tylko ręcznie tzn. z poziomu edycji oferty.

oznacz moderatorów

Grupa-QMS
#8 Zapaleniec#

Dowiedziałem się dzisiaj, że w edycji oferty doszła nowa opcja "Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024" można wybrać "TAK" lub "NIE".

Skontaktowałem się z obsługą allegro i otrzymałem informację, że jeżeli produkt był wprowadzony do obrotu na terenie UE przed tą datą, to nie muszę robić nic poza zaznaczeniem tej opcji na "TAK"

Opcja ta widoczna jest dopiero po kliknięciu w parametrach na "WIĘCEJ PARAMETRÓW"

oznacz moderatorów

Grupa-QMS
#8 Zapaleniec#

Zapytałem też obsługę allegro o to czy można ustawić tą opcję masowo dla wielu aukcji, ale niestety na ten moment nie ma takiej możliwości i trzeba edytować każdą ofertę ręcznie.

Gdy takie narzędzie się pojawi mam otrzymać info mailem i wtedy dam znać w tym wątku.

oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

@Grupa-QMS czyli:

- przy każdej zmianie i przy dodawaniu każdej nowej opcji przez informatyków i programistów Allegro znów trzeba edytować ręcznie każdą z naszych ofert ?

Czy Ci programiści grają tam w Poznaniu w ROSYJSKĄ RULETKĘ ?

Po każdej nowince mam redagować setki ofert jedna po drugiej ?

Brakuje mi już cenzuralnych słów. 

Stan na dziś. Żadna z możliwości grupowego parametru jakiejkolwiek edycji czegokolwiek nie działa na ALLEGRO.

Żadna nie działa poprawnie. 

oznacz moderatorów

cztery_bez_atu
#14 Krzewiciel#

Nie uważasz że to nie my, sprzedawcy jesteśmy nie przygotowani do wprowadzenia wymaganych informacji a właśnie Allegro przespało termin i dopiero teraz na " żywym organizmie " testuje naszą wytrzymałość. Przecież to powinno być dograne i przetestowane co najmniej 2 miesiące temu aby nie doprowadzać do sytuacji aby każdy sprzedający był zmuszony do kilkakrotnego edytowania czasem nawet po kilkanaście tysięcy aukcji?

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Grupa-QMS Owszem, napisałam o tym w głównym poście na pierwszej stronie. 😉

Wiktoria
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Grupa-QMS
#8 Zapaleniec#

Przepraszam faktycznie nie zauważyłem 🙂

oznacz moderatorów