anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Spadek do "Wymaga poprawy" przez błąd systemu i odwetowe negatywy

CasualBrands
#7 Wielbiciel
Cześć wszystkim,
Zwracam się z prośbą o pomoc i pilną interwencję moderatorów. Moje konto z poziomu "Super" spadło nagle do strefy "Wymaga poprawy" (-64 pkt), co całkowicie zabiło moją sprzedaż. Stało się tak wyłącznie przez nałożenie się automatycznych kar za odwetowe działania nieuczciwych kupujących, ponieważ wszystkie inne miary operacyjne (wysyłki, odpowiedzi) mam wzorowe.
  1. Automatyczna blokada systemu (25.06.2026, godz. 12:27) – BŁĄD ALGORYTMU
  • Miara "Regulamin i zasady": System naliczył mi -170 pkt (2 naruszenia: Blokada wystawiania -150 pkt oraz Usunięta oferta -20 pkt).
  • Stan faktyczny: Dzień wcześniej (24.06) dokonałam w pełni legalnego pomniejszenia kwoty zwrotu za koszulkę Palm Angels, która wróciła zniszczona/wypachniona perfumami (art. 34 ust. 4). Klient w odwecie wystawił negatywa. Najpierw zarzucał nieoryginalność, a gdy zorientował się, że to bezpodstawne, zmienił treść na „nieuprzejmą obsługę”, byle tylko utrzymać negatywa w systemie. Dokładnie w tym momencie automat Allegro powiązał tę zmianę z naruszeniem i wbił mi karę. To czysty błąd systemu, który ukarał mnie za korzystanie z moich praw sprzedawcy!
  1. Odwetowe negatywy
  • Miara "Polecenia od kupujących": Spadek na -140 pkt (90,91% poleceń) przez dwa odwetowe komentarze.
  • Drugi negatyw (z 1 lipca, koszulka Anglia) to kolejne jawne kłamstwo. Klient zarzucił "produkt inny niż w zamówieniu", mimo że kupił rzecz używaną, a w opisie stało jak byk: „Plamki, zabrudzenia, zaciągnięcia i dziurki widoczne na foto. Nie oczekiwać stanu jak nowa”.
Nie ma tutaj mojej winy. Moje operacyjne wyniki są bez zarzutu (Wysyłka w terminie 100%, Średni czas odpowiedzi 59 minut). Zostałam zablokowana algorytmicznie przez naciągaczy i automatyczne punkty karne.
@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 
bardzo proszę o ręczną weryfikację historii czatów, opisów ofert i usunięcie tych niesłusznych punktów ujemnych, żebym mogła odzyskać jakość sprzedaży.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

RaBarbar_ka
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@CasualBrands zasady dotyczące opinii kupujących są u nas bardzo restrykcyjne. Możemy zaingerować w ocenę tylko wtedy, gdy bezpośrednio łamie ona nasz regulamin (np. zawiera wulgaryzmy, dane osobowe, linki do innych stron) lub jest ewidentną pomyłką. Opinie o „nieuprzejmej obsłudze” czy „produkcie innym niż w zamówieniu” to subiektywne odczucia kupującego. Nawet jeśli w Twojej ocenie są one niesprawiedliwe lub odwetowe, nie mamy podstaw do ich usunięcia.

Druga sprawa to punkty ujemne w miarze "Regulamin i zasady". System nie odejmuje punktów w tej mierze automatycznie z powodu negatywnych ocen ani zmian ich treści. Blokada wystawiania oraz usunięcie ofert to zawsze skutek bezpośredniej decyzji i interwencji zespołu bezpieczeństwa.

Basia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

CasualBrands
#7 Wielbiciel
@RaBarbar_ka Pani Basiu, bardzo proszę o dokładniejsze zweryfikowanie historii mojego konta, ponieważ Pani odpowiedź mija się ze stanem faktycznym i dokumentacją, którą posiadam.
Blokada wystawiania z dnia 25.06 została nałożona automatycznie po zgłoszeniu WOP przez kancelarię reprezentującą markę Borussia Dortmund (zarzut naruszenia praw wyłącznych). Zgłoszenie dotyczyło ubrań używanych.
Złożyłam oficjalne, w pełni udokumentowane odwołanie do podmiotu zgłaszającego (Marqvision), powołując się na Art. 15 unijnego rozporządzenia 2017/1001 o wyczerpaniu praw do znaku towarowego przy sprzedaży odzieży używanej. Moje odwołanie zostało uznane – z początkowych 4 naruszeń w panelu, dwa zostały już oficjalnie wycofane i usunięte przez Allegro, co potwierdza moją pełną uczciwość!
W systemie Allegro wciąż jednak wiszą "punkty widmo" za tamtą blokadę: -150 pkt za blokadę i -20 pkt za usuniętą ofertę. Skoro Allegro częściowo cofnęło już kary po weryfikacji oryginalności, to te ujemne punkty w mierze "Regulamin i zasady" powinny zostać całkowicie wyzerowane!
Przez te wiszące, niesłuszne punkty oraz dwa odwetowe negatywy od naciągaczy (w tym klienta, który manipulował treścią komentarza), moje legalnie działające konto zostało zrujnowane w trafności. Bardzo proszę o ręczną korektę punktów karnych za blokadę WOP, która została nałożona niesłusznie, co sama marka już potwierdziła wycofując zgłoszenia.
oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@CasualBrands skonsultowałam Twoją sprawę i otrzymałam informację, że niestety nie mamy podstaw do zniesienia nałożonych sankcji - nie otrzymaliśmy informacji o wycofaniu się z zarzutów wobec Twoich ofert. Dlatego, jeżeli jesteś w posiadaniu korespondencji od Marqvision, w której jednoznacznie wycofują się z zarzutów wobec ofert, poprośmy o jej przekierowanie na nasz adres: program.wop@allegro.pl

Basia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów