anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedaż monet

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Czy na sprzedaż monet wykonanych z metalu nieszlachetnego bądź stopu, ale platerowanych czystym złotem 999/1000 potrzebne są jakieś specjalne zezwolenia lub uprawnienia? > chodzi o sprzedaż na Allegro ew. na AL @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Ziolko39 Raczej nie  , to nie podnosi ich wartości ani nie czyni je produktem inwestycyjnym. Co innego jakbyś handlował srebrnymi monetami wybitymi po 1800 rokiem . 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kolekcjoner608 To są monety z lat 2023-2025, wykonane z miedzioniklu, platerowane Au 99/100, stempel lustrzany, nowe. Np.

mona lisa.jpg

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Ziolko39 Sam widzisz ,wykonane z miedzioniklu i to jest najważniejsze a sama powłoka nie ma wpływu . Wystawiasz w odpowiedniej kategorii (nie jest to moneta tylko jakiś numizmat ) ,jako produkt z miedzioniklu dopisując że jest platerowana i najlepiej jeśli to możliwe to certyfikat to potwierdzający. 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kolekcjoner608 Dziękuję 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kolekcjoner608 A tak przy okazji, czy jako numizmat ma jakąś wartość?

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Ziolko39 Wszystko ma swoją wartość i jest tyle warte za ile znajdzie się na to amatora (tak mawiają w tej branży). Wszystko zależy od nakładu ,certyfikatów ,stanu zachowania i ile osób takie rzeczy zbiera. Miałem kilka podobnych serii ale sprzedałem u siebie w sklepie bez wystawiania na portal . Na portalu musisz się liczyć z tym że mogą Ci to ulokować w podkategorii "pozostałe" ,gdzie jest wysoka prowizja. Myślę że teraz w okresie poszukiwań czegoś na prezent może się to udać sprzedać. Nie miałem u siebie numizmatów z tej serii i nie znam nakładów w jakich były wykonane i przez kogo i trudno bez tego ocenić wartość.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kolekcjoner608 Do takich danych dotarłem : 

Szczegóły artykułu  
Limitacja: 1452 sztuk
Materiał: Miedź platerowana
Jakość: Menniczy
Waga: 14,6 g
Średnica: 33 mm
Rok emisji: 2020
Awers: Mona Lisa
Rewers: Reszka
oznacz moderatorów

szymela54
Maestra

@Ziolko39 A czy ten "numizmat" jest solo, czy w jakimś zestawie? Dla koleżanki pytam 🙂

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@szymela54 Solo, ale nie zamierzam sprzedawać. To było pytanie z ciekawości.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Ziolko39 Nakład teoretycznie według tego co podajesz nie jest duży i jeśli to jest część jakiejś serii to na pewno można znaleźć klienta ,ale na dużą wartość nie ma co liczyć. W produkcji takich numizmatów biorą udział różne firmy ,nawet Mennica Państwowa. 

oznacz moderatorów

nermal1
#7 Wielbiciel

Nie wiem dlaczego, odrzuca mi posta z wklejoną zawartością strony "firmy", która te cuda robi.

Tą monetę można mieć za 0 zł + koszty wysyłki 11,95 zł, więc jej wartość jest zerowa i wątpię żeby miała nakład 1452 sztuki 🙂 

Wystarczy wyszukać obrazem w internetach:)

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nermal1 To nie wklejaj strony tylko podaj nazwę firmy wstawiając w środek wyrazu np. znak  #

oznacz moderatorów

nermal1
#7 Wielbiciel

#https: // www.mennica - numizmaty.pl/fr/pages/monalisa

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nermal1 Znalazłem coś > tylko dziwne bo na jednej podstronie jest za 0,00 + koszt przesyłki 14,95 > a na drugiej za 185 zł z bezpłatną przesyłką > fajnie, nie ???

oznacz moderatorów

nermal1
#7 Wielbiciel

Ja nie przeszukiwalem tej strony dokładnie, wrzuciłem wyszukiwanie po foto i wyskoczyło mi to za 0 PLN. Ale może być tak, że ten darmowy numizmat ma tylko kolor złoty a ten za 185 jest pozłacany. To by miało sens, pytanie czy są na to jakieś certyfikaty czy coś podobnego. I wtedy też ten nakład by się zgadzał, bo na tej stronie którą ja znalazłem nic o tym nie było wspomniane.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nermal1 Przy jednym i przy drugim jest w opisie > medal pamiątkowy platerowany 24-karatowym złotem

oznacz moderatorów

nermal1
#7 Wielbiciel

Nie mam pojęcia jak to działa. Na stronie jak wpiszesz w wyszukiwarce "Mona Lisa" to wyrzuca tylko jedną pozycję, tę za 185 PLN. Tej darmowej nie ma. 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nermal1 UPAMIĘTNIAMY DZIEŁO WYBITNEGO GENIUSZA! – Mennica Numizmaty

potem wejdź w numizmaty historyczne > tam jest za 185

oznacz moderatorów

nermal1
#7 Wielbiciel

Tą właśnie znajduję, tą darmowa się nie wyświetla. Tylko z tego linku, który Tobie przesłałem. Dziwne to.

oznacz moderatorów