Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Mam problem z innym sprzedawcą an Allegro, który niedawno wystawił po zaniżonej cenie oferty pudełek na karty (17238745403, 17238746367, 17238746806, 17238746459, 17238745871) łudząco podobne, choć nie identyczne do zaprojektowanych, produkowanych i sprzedawanych wyłącznie przez moją firmę (login: 3DVinciStudio), np: https://allegro.pl/oferta/17002541489.
Początkowo sprzedawca połączył je z moimi oryginalnymi produktami z katalogu (np EAN 5907187103218). Po mojej interwencji poprzez 'Zadaj pytanie' sprzedający odłączył oferowane przedmioty od moich numerów EAN.
Poza tym same produkty, opisy ofert, a zwłaszcza zdjęcia są jawnym nawiązaniem, wręcz próbą skopiowania moich produktów, co w mojej ocenie narusza moją własność intelektualną. Wyraźnie sprzedający chce skorzystać na popularności naszych oryginalnych i unikalnych produktów oferując podobne w dużo niższej cenie chcąc przyciągnąć kupujących do swoich ofert.
Czy w związku z tym mam jakieś prawa, w tym do żądania usunięcia ofert z Allegro?
Pozdrawiam, właściciel 3D Vinci Studio.
@3DVinciStudio oczywiście i do tego zachęcam. Zgłoś proszę te oferty poprzez ten formularz w miejscu [powód zgłoszenia] zaznacz proszę "wykorzystanie zdjęć/opisu bez mojej zgody". Dodatkowo uzupełnij pola - nry ofert, uzasadnienie zgłoszenia.
Witam, dziękuję za szybką odpowiedź. Z tego co widzę w formularzu zgłoszenia, to Allegro prawdopodobnie wykorzysta automatyczne porównanie zdjęć, co może dać wynik negatywny, gdyż sprzedający nie używa kopi moich zdjęć, ale zrobił własne, w o bardzo podobnych kompozycjach / układzie. Czy mimo wszystko użyć opcji "wykorzystanie zdjęć/opisu bez mojej zgody" ?
@3DVinciStudio rzeczywiście może to dać taki wynik w tej sytuacji, jednak na Twoim miejscu wysłałbym formularz z tą opcją ze zgłoszeniem do weryfikacji.
Dobrze, tak zrobię. Dziękuję za pomoc
@gdvorek @3DVinciStudio Nie wiem czy to prawidłowa porada? > czasami jak wystawiam jakiś przedmiot z konkretnym EAN-em to Allegro samo uzupełnia aukcję o czyjś opis, czyjeś zdjęcia, czyjeś parametry > wpisuje je z automatu > muszę sam zmieniać zdjęcia, opis i czasami parametry (są błędne) > czyli formułka "wykorzystanie zdjęć/opisu bez mojej zgody" nie ma zastosowania.
Poza tym to zgodnie z regulaminem wystawiając cokolwiek na Allegro zgadzasz się na wykorzystanie Twoich zdjęć i opisu przez kogoś innego > te zdjęcia i opis jest już własnością Allegro > a oni pozwalają z korzystać
@Ziolko39 zgadzam się z Tobą, jednak sytuacja jaką opisuję @3DVinciStudio jest bardziej złożona i myślę, że wymaga weryfikacji przez nasz odpowiedni dział.
Dzięki za Twoją wiadomość w wątku.
@gdvorek Jeżeli @3DVinciStudio nie ma marki zastrzeżonej, opatentowanej czy chronionej to korzystanie ze zdjęć i opisu jest zgodne z regulaminem Allegro > decyzję o naruszeniu dóbr może wydać tylko sąd > w tym wypadku Allegro nie posiada takich uprawnień > chyba, że będą działać niezgodnie z własnym regulaminem.
@Ziolko39 zgłoszenie zostało wysłane przez @3DVinciStudio , więc poczekajmy cierpliwie na odpowiedź 🙂
@gdvorek Ok, czekamy > jestem tylko ciekawy czy ta decyzja zostanie tu opublikowana, czy utajniona? (na 99%)
@Ziolko39 to już zależy od @3DVinciStudio 🙂 Ja nie mogę takiej decyzji udostępnić, też z tego powodu, że ja jej nie otrzymam 🙂
Zgodnie z informacją po wysłaniu formularza, Allegro nie będzie odpowiadać na zgłoszenie, więc w sumie, nie wiem czy się dowiem jak sprawa została rozwiązana. Ew sprawdzając oferty nieuczciwego sprzedawcy będę mógł coś wywnioskować o decyzji.
łudząco podobne, choć nieidentyczne do zaprojektowanych, produkowanych i sprzedawanych wyłącznie przez moją firmę
@3DVinciStudio serio nie wiem na jakiej podstawie chcesz cokolwiek osiągnąć
Nawet jesli zaciągnął z katalogu Twoje zdjecia i przypisał je do swojego delikatnie zmienionego projektu to oferta i tak bedzie wisieć bo wystarczy zrobić swoje fotki
@3DVinciStudio tutaj mam jeszcze jedno pytanko. Takie opakowania to tak jakby zabawki a zabawki muszą mieć certyfikat CE jeśli są sprzedawane.
Masz certyfikat na te produkty ? Może konkurencja nie ma i jest to jakis sposób na ukrócenie sprzedazy? No chyba, że nie jest to traktowane jak zabawka i nie wymaga CE wiec niekatualne
@Client:80340374 , zdjęcia sprzedawca zrobił swoje, ale zgapił ode mnie układ, kompozycję, chcąc upodobnić oferty do moich.
Certyfikatu CE nie mam. Sprawdzę temat.
@3DVinciStudio rozumiem, że może być to frustrujące, jednak obawiam się, że trudno będzie tu cokolowiek wskazać.
Ja i Ty zdajemy sobie sprawę, że zgłoszenie może dać mało satysfakcjonujący wynik dla Ciebie, ale odpowiedni zespół na pewno to sprawdzi.
@3DVinciStudio a popatrz na rynek smartfonów
Czy to bedzie Samsung czy Motorola czy jakis POCOPHONE to wszystkie są łudząco podobne
Parametry zbliżone i teraz kto powinien sobie rościć prawa do wyglądu?
Może opatentuj to tylko czy przejdzie taki patent na pudełko do gry UNO firmy Mattel które ma napis UNO które może wprowadzać klienta w błąd, że jest to oryginalny wyrób MATTEL/UNO