Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
zaintrygowało mnie jakim cudem klient kupił bateryjki za 2,40 zł, wpłacił 2,40 zł i mam mu je wysłać paczkomatem za darmo podczas gdy jest napisane że w ramach SMART wysyłka za darmo od 40 zł ?? to pierwsze pytanie.
Od razu zajrzałem do rozrachunków z Allegro ile ja do tego dokładam i wyszło 1,99 zł (1 zł prowizja +0, 99 paczkomat)
nigdy bym nie zwrócił uwagi na to że płacę kosmiczną prowizję 41,67% gdyby nie ta darmowa wysyłka przy zakupie za 2,40 zł.
Może mi ktoś wyjaśni jak to możliwe ? każdy dobiera jakiś drobiazg żeby tylko dobić do 40 zł a tu zakup za 2,40 zł i wyślij mu za darmo, jakaś specjalna promocja jest dla niektórych klientów czy co ?
@ELEKTROMARKET tak są przedłużone testy ale nie powinni Ci w tym przypadku doliczać 0,99 zł 😞 Pamiętaj że tu masz minimalną prowizję 0,50 gr. Więc 1 zł to normalna prowizja 🙂
Test potrwa do 30 kwietnia 2023 roku.
Obecnie z darmowej dostawy w ramach Allegro Smart! kupujący skorzystają, gdy wartość ich zakupów od jednego sprzedającego to minimum 40 zł. Od 22 kwietnia tego roku testujemy różne warianty zakupów z darmową dostawą Allegro Smart! Część z nich postanowiliśmy przedłużyć, pozostałe zakończyć.
Do 30 kwietnia 2023 będziemy testować dwa warianty zakupów z darmową dostawą Allegro Smart! W ramach testu klienci z wybranej grupy skorzystają z darmowej dostawy, jeśli:
Test nie wpłynie na sposób, w jaki rozliczasz przesyłki w ramach Allegro Smart!
Dla testowanych wariantów, gdzie liczy się wartość przedmiotów w koszyku, nie jest istotne, którą z metod dostawy Smart! wybierze kupujący. Inaczej jest w przypadku wariantu – wartość zamówienia od jednego sprzedającego, gdzie kupujący powinien wybrać jedną z metod dostawy do punktów odbioru i automatów paczkowych, czyli:
Jeśli kupujący zrobi u Ciebie zakupy w ramach Smart! za mniej niż 40 zł i skorzysta z darmowej dostawy, wówczas nie pobierzemy od Ciebie opłaty za przesyłkę Smart! – pokryjemy całkowity koszt dostawy takiego zamówienia.
Nie musisz nic robić. Jeśli zauważysz, że klienci zrobili u Ciebie zakupy z darmową dostawą w ramach Smart!, choć kwota za ich zamówienie nie przekroczyła 40 zł, oznacza to, że znaleźli się w jednej z trzech grup testowych.
"nie pobierzemy od Ciebie opłaty za przesyłkę Smart! – pokryjemy całkowity koszt dostawy takiego zamówienia" ale jak widzę opłata została pobrana jak zwykle 0,99 zł.
Z prowizji minimum 1 zł wynika że nie opłaca się wystawiać nic za kilka złotych, bo się dokłada do tych transakcji zaraz się wezmę za kasowanie takich aukcji
Dawno już tu zauważyli że się "drobnicy" nie opłaca sprzedawać, możesz stworzyć zestawy.
@ELEKTROMARKET dlatego na początku dopisałem że nie powinni doliczyć Ci 0,99 zł a co do tanich produktów to lepiej sprzedawaj kartonami po 40 szt . jak konkurencja 😄
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ możecie zerknąć czemu pobrali za smarta przy zakupie poniżej 40 zł ???
skąd wiadomo, że pobrali ? przecież tam godziny się nie zgadzają, paczka policzona o 19:30, a sprzedaż o 23:30 ? coś tam się nie zgadza.
faktycznie masz rację, nie zauważyłem że przy pozycji "Allegro Paczkomaty InPost" jest rozwijane menu i ta opłata dotyczy innej przesyłki ale tak to zgrupowali że pomyślałem że to dotyczy tych nieszczęsnych bateryjek, już wiem wszystko co chciałem wiedzieć, dziękuję wszystkim za obszerne wyjaśnienia.
to nie może być opłata za tą przesyłkę. sprzedałeś przedmiot o 23:32, a 4 godziny wcześniej o 19:36 zapłaciłeś za paczkę ? to niemożliwe.
@mikeza ale masz oko, przeoczyłem to 🙂
nie wiem jak to działa w inpost, ale wydaje mi się, że opłata powinna pojawić się w rozliczeniu dopiero po nadaniu przesyłki, bo ktoś może wygenerować list przewozowy, a paczki nie nada. W takiej sytuacji zapewne nie będzie w rozliczeniu kosztów tego nadania.
Ale jest tak jak pisałeś wcześniej, te promocyjne wysyłki poniżej 40zł są darmowe dla sprzedawców.
@mikeza ja np. z piątku paczki zabrane ze sklepu koło 14 mam rozliczone 😄
Paczki są rozliczane chyba w momencie wyciągnięcia towaru ze skrytki przez kupującego.
@ELEKTROMARKET rozwiń tę opłatę INPOST to będziesz miał przekierowanie do sprzedaży której dotyczy.
@starling_shop Paczki zabrane i zeskanowane ze sklepu około 14 nie mogły być doręczone w ten sam dzień 🙂
A dopłaty do smarta mam z godzin jak poniżej
To na pewno opłaty do tych zamówień?
Rozwiń szczegóły i porównaj z datą dostarczenia w śledzeniu.
to trochę bałagan jak widzę. No cóż na poczcie wygląda to dużo lepiej. Paczka zeskanowana i od razu pojawia się w rozliczeniach. W przypadku DPD to trochę bardziej skomplikowane, bo paczki są liczone dopiero w momencie doręczenia do klienta, z tego co się orientuję.
@mikeza przeleciałem wstecz i faktycznie pocztę mam rozliczoną z godziną skanowania a InPost w różnych godzinach a nawet dniach mimo że wszystkie są skanowane razem 😞
dlatego czasem mi wyskoczy w rozrachunkach -12,99 zł za wysyłkę DPD i musze szukać gdzie tak nagrzeszyłem