anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawanie tabliczek z klauzulą niedozwoloną "Po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględniamy"

MAMY ROZWIĄZANIE!
incognito284
#8 Zapaleniec

Znalazłem dziś na Allegro kilkanaście ofert sprzedaży od kilku różnych sprzedawców, z tabliczkami zawierającymi klauzule niedozwolone przez UOKIK, przykładowo:

https://allegro.pl/listing?string=po%20odej%C5%9Bciu%20od%20kasy%20reklamacji

Wydawało mi się to oczywiste, że sprzedaż takich tabliczek jest nielegalna, więc zgłosiłem te oferty do Allegro poprzez specjalny formularz jako niedozwolone, z uzasadnieniem:

"Uzasadnienie zgłoszenia:
Komunikat "Po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględniamy" jest klauzulą niedozwoloną zgodnie z orzeczeniem UOKIK, ponieważ narusza podstawowe prawa konsumentów do złożenia reklamacji w okresie dwuletniej rękojmi za wady towaru. Takie postanowienie nie ma mocy prawnej i nie zwalnia sprzedawcy z obowiązku uwzględnienia reklamacji, o ile wada nie została ujawniona przy sprzedaży towaru i nie upłynął termin rękojmi. Tytułowe zdanie to sprytny, choć niezgodny z prawem wybieg sprzedawców. Niestety wielu klientów zostało w ten sposób odstraszonych od złożenia reklamacji."

Jednak przed chwilą dostałem odpowiedź odmowną od Allegro w stosunku do zgłoszonych ofert:

"odrzuciliśmy Twoje zgłoszenie oferty, która mogła naruszać regulamin Allegro.

Sprawdziliśmy dokładnie tę ofertę, jednak nie potwierdziliśmy wskazanego przez Ciebie naruszenia.Zgłoszone oferty zawsze sprawdzamy pod kątem wszystkich możliwych naruszeń. Jeśli uznamy, że oferta narusza regulamin w inny sposób niż zgłoszony przez Ciebie, także możemy podjąć odpowiednie działania."

Jestem zdziwiony, że zostało odrzucone, tym bardziej lakonicznie, że bez jakiegokolwiek uzasadnienia, chciałbym się  dowiedzieć dlaczego nie ma żadnego uzasadnienia i z jakiego powodu zostało odrzucone, i czy to oznacza, że takie oferty są legalne, pomimo, że zawierają klauzule niedozwolone i co sądzi o tym społeczność.

Próbowałem także szukać odpowiedzi w Google na frazę "sprzedawanie tabliczek z klauzulami niedozwolonymi" ale w wynikach jest tylko spam dotyczący samych klauzul niedozwolonych.

Przecież wiadomo, że takie tabliczki są sprzedawane i kupowane w wiadomym celu i z wiadomym zamiarem, przecież nie po to, żeby sobie ktoś je na ścianie w pokoju zawiesił.

oznacz moderatorów
61 ODPOWIEDZI 61
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@incognito284 włos Ci z głowy nie spadnie jak z tabliczką na szyi nie wyjdziesz poza próg swoich pieleszy 

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Dziękuję za cierpliwość, wracam z odpowiedzią.

Po konsultacji z zespołem weryfikującym ustaliliśmy, że same tabliczki mogą być oferowane w sprzedaży między innymi jako gadżet humorystyczny lub element dekoracyjny. Dopóki w opisie oferty nie ma informacji, że mają one faktycznie służyć do ograniczania praw kupujących, nie ma podstaw, by uznać taką sprzedaż za naruszenie przepisów czy regulaminu.

Jeśli natomiast któryś ze sprzedających w wiadomościach wprost potwierdził, że tabliczki mają służyć do ograniczenia prawa do reklamacji, zachęcam do przesłania zgłoszenia z takimi dowodami (np. zrzutami ekranu z korespondencji). Wtedy sprawa zostanie ponownie zweryfikowana. 

Ważne jednak, żeby była to jednoznaczna informacja od sprzedającego, a nie Twoja interpretacja jego wypowiedzi.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów