Dlaczego Allegro okłamuje moich klientów?
Mam na myśli to, dlaczego allegro informuje, że przesyłka z zakupionym towarem po godzinie 14:00 zostanie dostarczona jutro do klienta.
Mam ustawione:
Godziny składania zamówień pon-pt do 13:35
Mam wyłączona opcję: "Dostawy szybsze niż moja deklaracja"
Co jeszcze należy ustawić by to działało prawidłowo i Allegro nie wprowadzało kupujących w błąd?
Pyt 2.
Dlaczego opcja "Dostawy szybsze niż moja deklaracja" automatycznie wyłącza się po 2 tygodniach? Jak ustawić to na stałe, bez ciągłego poprawiania tej opcji? Skoro ustawiam, informację że wyśle przesyłkę w ciągu 2, czy 3 dni to raczej nie ustawiam tego dla zabawy, tylko ustawiam coś zgodne z prawdą. Po co to zmieniać i wprowadzać w błąd kupujących.
Nie jestem w stanie wysłać dziś już tego zamówienia, kurier InPost odbiera przesyłki od nas o godz. 14:00, czy to zamówienie wpłynie na ocenę jakości mojej sprzedaży / wysyłka w terminie?
Pytanie dotyczy oferty nr: 17623805055
Zamówienia nr: 883b6b30-29de-11f1-9b15-9529617faad6
@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Cześć, @ROLNICZY_Liskow. Data 28 marca jest przewidywanym terminem dostawy tego zamówienia. To predykcja, którą kupujący zobaczył w ofercie.
Zgodnie z informacjami, które podajemy w zakładce z zamówieniami podany ''Czas na wysłanie'' to ''Szacowany czas, do kiedy należy wysłać zamówienie, aby dotarło do kupującego w przewidywanym czasie dostawy'' - to oznacza, że zamówienie powinieś wysłać do 27 marca, aby zakup dotarł zgodnie z predykcją. ''Czas na wysłanie'' nie jest jednoznaczny z deklarowanym czasem wysyłki, który musisz zachować, aby zamówienie zostało pozytywnie zweryfikowane w jakości sprzedaży. Zgodnie z Twoimi ustawieniami, na wysyłkę masz czas do 30 marca. Zamówienie zacznie się wliczać do Twoich statystyk jakości sprzedaży 31 marca.
Po skorzystaniu z opcji ''Wyłącz dostawy szybsze niż moja deklaracja'' nowy sposób liczenia przewidywanego czasu dostawy obowiązuje przez 10 dni. Po tym czasie wyliczamy przewidywany czas dostawy w standardowy sposób. W zakładce Skuteczność wysyłki możesz na bieżąco sprawdzać, ile dni pozostało do końca tego 10-dniowego okresu. Po upływie 10 dni możesz ponownie włączyć tę opcję. Na ten moment nie ma możliwości ustawienia tego na stałe.
@MiMary napisał(a):Zgodnie z Twoimi ustawieniami, na wysyłkę masz czas do 30 marca. Zamówienie zacznie się wliczać do Twoich statystyk jakości sprzedaży 31 marca.
To dlaczego w szczegółach zamówienia, jest informacja: -> Czas na wysłanie: do pt 27. mar 2026, 23:59
O czym informuje ta wartość, skoro piszesz ze mam czas do 30.03.2026 ?
Gdzie znajde info, ze mam czas na wysyłkę do 30.03.2026 ?
@ROLNICZY_Liskow, przedstawiony ''Czas na wysłanie'' to tylko ''Szacowany czas, do kiedy należy wysłać zamówienie, aby dotarło do kupującego w przewidywanym czasie dostawy''. Taką informację zobaczysz, gdy klikniesz lub najedziesz kursorem na napis ''Czas na wysłanie'' w zakładce z zamówieniami.
Deklarowany czas wysyłki znajduje się pod nazwą oferty ''Czas wysyłki: 1 dzień'' - co oznacza, że na wysłanie zamówienia masz czas do końca następnego dnia roboczego. W tym przypadku jest to 30 marca.
MiMary To dopytam przy okazji, kiedy kupujący zobaczy przy takim zamówieniu informację "przesyłka opóźniona"? Dopiero po upływie zadeklarowanego czasu, czy może przypadkiem wtedy, gdy sprzedający nie wyśle paczki zgodnie z sugestią algorytmu?
Cześć, @actp-sklep. Dopytuję o to i niedługo wrócę z odpowiedzią.
A ja teraz widzę, że mam zaległa przesyłkę i to właśnie jest to zamówienie.
Jak to w końcu rozumieć?
@ROLNICZY_Liskow Poczekaj proszę na odpowiedź Marysi. Proszę Cię jeszcze o cierpliwość.