anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Termin dostawy - Dlaczego Allegro wprowadza w błąd moich klientów?

ROLNICZY_Liskow
#9 Pomysłodawca

Dlaczego Allegro okłamuje moich klientów?

Mam na myśli to, dlaczego allegro informuje, że przesyłka z zakupionym towarem po godzinie 14:00 zostanie dostarczona jutro do klienta.
Mam ustawione:
Godziny składania zamówień pon-pt do 13:35
Mam wyłączona opcję: "Dostawy szybsze niż moja deklaracja"

Co jeszcze należy ustawić by to działało prawidłowo i Allegro nie wprowadzało kupujących w błąd?

Pyt 2. 
Dlaczego opcja "Dostawy szybsze niż moja deklaracja" automatycznie wyłącza się po 2 tygodniach? Jak ustawić to na stałe, bez ciągłego poprawiania tej opcji? Skoro ustawiam, informację że wyśle przesyłkę w ciągu 2, czy 3 dni to raczej nie ustawiam tego dla zabawy, tylko ustawiam coś zgodne z prawdą. Po co to zmieniać i wprowadzać w błąd kupujących. 

Nie jestem w stanie wysłać dziś już tego zamówienia, kurier InPost odbiera przesyłki od nas o godz. 14:00, czy to zamówienie wpłynie na ocenę jakości mojej sprzedaży / wysyłka w terminie? 

Pytanie dotyczy oferty nr: 17623805055
Zamówienia nr: 883b6b30-29de-11f1-9b15-9529617faad6

@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Zrzut ekranu 2026-03-27 141942.pngzamówienie.jpg

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @ROLNICZY_Liskow. Data 28 marca jest przewidywanym terminem dostawy tego zamówienia. To predykcja, którą kupujący zobaczył w ofercie.

Zgodnie z informacjami, które podajemy w zakładce z zamówieniami podany ''Czas na wysłanie'' to ''Szacowany czas, do kiedy należy wysłać zamówienie, aby dotarło do kupującego w przewidywanym czasie dostawy'' - to oznacza, że zamówienie powinieś wysłać do 27 marca, aby zakup dotarł zgodnie z predykcją. ''Czas na wysłanie'' nie jest jednoznaczny z deklarowanym czasem wysyłki, który musisz zachować, aby zamówienie zostało pozytywnie zweryfikowane w jakości sprzedaży. Zgodnie z Twoimi ustawieniami, na wysyłkę masz czas do 30 marca. Zamówienie zacznie się wliczać do Twoich statystyk jakości sprzedaży 31 marca. 

Po skorzystaniu z opcji ''Wyłącz dostawy szybsze niż moja deklaracja'' nowy sposób liczenia przewidywanego czasu dostawy obowiązuje przez 10 dni. Po tym czasie wyliczamy przewidywany czas dostawy w standardowy sposób. W zakładce Skuteczność wysyłki możesz na bieżąco sprawdzać, ile dni pozostało do końca tego 10-dniowego okresu. Po upływie 10 dni możesz ponownie włączyć tę opcję. Na ten moment nie ma możliwości ustawienia tego na stałe. 

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

ROLNICZY_Liskow
#9 Pomysłodawca

@MiMary  napisał(a):

Zgodnie z Twoimi ustawieniami, na wysyłkę masz czas do 30 marca. Zamówienie zacznie się wliczać do Twoich statystyk jakości sprzedaży 31 marca. 

To dlaczego w szczegółach zamówienia, jest informacja:  -> Czas na wysłanie: do pt 27. mar 2026, 23:59
O czym informuje ta wartość, skoro piszesz ze mam czas do 30.03.2026 ?
Gdzie znajde info, ze mam czas na wysyłkę do 30.03.2026 ?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ROLNICZY_Liskow, przedstawiony ''Czas na wysłanie'' to tylko ''Szacowany czas, do kiedy należy wysłać zamówienie, aby dotarło do kupującego w przewidywanym czasie dostawy''. Taką informację zobaczysz, gdy klikniesz lub najedziesz kursorem na napis ''Czas na wysłanie'' w zakładce z zamówieniami. 
Deklarowany czas wysyłki znajduje się pod nazwą oferty ''Czas wysyłki: 1 dzień'' - co oznacza, że na wysłanie zamówienia masz czas do końca następnego dnia roboczego. W tym przypadku jest to 30 marca. 

Marysia
oznacz moderatorów

actp-sklep
#11 Animator

To dopytam przy okazji, kiedy kupujący zobaczy przy takim zamówieniu informację "przesyłka opóźniona"? Dopiero po upływie zadeklarowanego czasu, czy może przypadkiem wtedy, gdy sprzedający nie wyśle paczki zgodnie z sugestią algorytmu?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @actp-sklep. Dopytuję o to i niedługo wrócę z odpowiedzią.  

Marysia
oznacz moderatorów

ROLNICZY_Liskow
#9 Pomysłodawca

A ja teraz widzę, że mam zaległa przesyłkę i to właśnie jest to zamówienie. 

Jak to w końcu rozumieć? 

1000047273.jpg

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ROLNICZY_Liskow Poczekaj proszę na odpowiedź Marysi. Proszę Cię jeszcze o cierpliwość. 

Nicol
oznacz moderatorów