Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Allegro w ramach testu wprowadziło taką opcję: Smart! przy zakupach poniżej 45zł i 65zł.
Mamy pytanie co do skandalicznego rozliczania. Klient zrobił zamówienie:
Teraz rozliczenie tego czegoś.
Ile otrzymujemy z transakcji po prowizjach Allegro (nie liczymy kosztów pakowania):
Klasycznie liczymy Smart! do ceny, bo to 3,05% do 4,98% w tej transakcji, więc wychodzi max 21%. Natomiast tutaj nagle jest dodatkowe 5,2%!
Tak, jest to jedno zamówienie, kwota jest bardzo mała, ale od kiedy fakturowanie dwa razy za to samo jest akceptowalną polityką handlową?
Ściślej rzecz ujmując Allegro pobiera aż 3 płatności za transport:
Czy kiedykolwiek do Allegro wróci przejrzystość zasad rozliczania? Przejrzysta, dokładna i sensowna wycena w takich warunkach nie jest matematycznie możliwa.
P.S.
Jak robicie wysyłkę Smart! to nie powinno być wtedy żadnej prowizji od transportu. W waszych transakcjach nigdy nie wiadomo ile się zapłaci. Jest to absolutna loteria, zależna od tego, jaka się wylosuje metoda dostawy.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@esturion_pl jak powiadają górale, allegro nie jest obowiązkowe, pasuje wystawiasz, nie pasuje wystawiasz na innym portalu, także smart nie jest obowiązkowy 😄
Pisanie nic nie da, allegro się obudzi jak zacznie się odpływ sprzedawców 🙂
@kostas11 Odpowiedzi iż coś jest nieobowiązkowe nie tyczą się tematyki i nie stanowi wyjaśnienia.
To tak jakby zapytali Państwo na lotnisku, a dlaczego opłata za dodatkowy bagaż w samolocie jest naliczana trzy razy? W odpowiedzi natomiast usłyszeliby Państwo: nie musicie latać naszymi liniami. Czy mieliby rację? Mieliby. Czy stanowi to odpowiedź na pytanie w jakikolwiek sposób? Nie.
Nadal nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi od moderacji.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Też mnie zastanawia sposób rozliczenia tej testowej wysyłki. Możesz sprawdzić w którym momencie Allegro "zabrało" z konta opłatę za transport? Bo u siebie nie mogę się tego doszukać.
I jak rozumieć ten zapis w opisie sposobu rozliczania tej testowej metody wysyłki:
"Dodatkowo na Twoje konto Allegro razem z opłatą za zamówienie trafi opłata za dostawę od kupującego: 4,99 zł, 5,99 zł lub 7,99 zł."
Czy to znaczy, że tego już nam nie odliczają do transakcji?
@esturion_pl Potwierdzam, u mnie tak samo - sprawdziłem losowe zamówienie z tańszą dostawą Smart - opłata 0,99zł za wysyłkę smart + prowizja od całości z kosztem wysyłki.
@esturion_pl jeśli nie otrzymałeś od nas odpowiedzi, oznacza to, że nie mamy dodatkowych informacji ponad to, co już opublikowaliśmy w artykule. Test przebiega zgodnie z opisem.
Co do rozliczeń:
Opłata od kupującego (np. 7,99 zł) trafia na Twoje konto. Allegro nie zatrzymuje jej.
Koszt Smart! (np. 1,99 zł) jest pokrywany z Twojej dopłaty w zależności od wartości zamówienia.
Prowizja od całkowitej wartości zamówienia (wraz z dostawą) wynika z zasad obowiązujących przy ofertach promowanych lub z płatną dostawą i nie zmieniła się w ramach testu.
Przeprowadzamy test na podstawie regulaminu na który się zgadzasz zakładając u nas konto na Allegro.
Jeśli coś się nie zgadza w Twoim rozliczeniu, zachęcam do kontaktu przez formularz wtedy sprawdzimy konkretną transakcję.
@esturion_pl W tym przypadku jesteś niecałą złotówkę w plecy, jak ktoś coś kupi poniżej 30zł, będziesz ponad złotówkę do przodu, się wyrówna. Tyle, pracujemy dalej jak zwykle...
A podobno te wszystkie prowizje to są kwoty netto. Czyli jak sprzedamy produkt za 100zł i 10% prowizji to na fakturze allegro dostaniemy do zapłaty 12,30zł
@-PRORIDE- Nieprawda.
Tak mówili na youtube sprzedawcy włączników Livolo 😎
Nie rozumie Pan treści pytania.
To jest zewnętrzna promocja, a tak jak wcześniej wyjaśnialiśmy mówienie o tym "jak Państwo się nie zgadzają to można nie korzystać" nie jest w żadnym razie odpowiedzią na zadane pytanie.
Dlatego pytamy ponownie. Skąd pomysł by wprowadzać promocję, gdzie za transport płaci się trzykrotnie?
Rozumiemy jak to jest rozliczane, przecież to sami opisaliśmy. Nie rozumiemy natomiast dlaczego każecie Państwo w promocji płacić za jedną rzecz aż trzy razy.
@esturion_pl wyjaśniłem temat wyczerpująco.
Przypomnę, że przeprowadzamy test na podstawie regulaminu na który się zgadzasz zakładając u nas konto na Allegro.
@gdvorek @esturion_pl "...przeprowadzamy test na podstawie regulaminu na który się zgadzasz zakładając u nas konto na Allegro."
Doskonała interpretacja, godna władcy absolutnego. Czy dopuszczalne są również inne metody testowania użytkowników, poprzez na przykład kary cielesne, albo odcięcie ręki lub głowy?
To tylko takie testowanie, zobaczymy ile wytrzymają... bo przecież wyrazili zgodę.
@br. wydaje mi się, że moderator ostatnio jest tutaj jak za kare : )
co nie czytam wątków to (temat wyczerpany) nie rozumiem po co jest te forum jak nie uzyskuje się odpowiedzi na pytanie 😄
@sklep_solpio lubię tu być i wymieniać się z Wami opiniami.
Natomiast pojawia się w każdej dyskusji moment gdzie nie ma nic już nowego do dodania i naturalnie temat się wyczerpuję i nie widzę potrzeby i sensu powielać te same zdania. Uważam, że nie jest moim zadaniem zmieniać Wasze opinie, bo macie do nich całkowicie prawo i ja naprawdę Was rozumiem.
Tylko niestety na wiele kwestii nie mam bezpośredniego wpływu.
@RED wiesz, że to niestety nie jest możliwe. Platforma się rozwija i zmiany są jej częścią.
Przypomnę, że przeprowadzamy test na podstawie regulaminu na który się zgadzasz zakładając u nas konto na Allegro.
ja założyłem konto w roku 2000 i dałem zgodę na zupełnie inny regulamin
chcę tamtego regulaminu!
@esturion_pl zgadzam się z twoim rozumowaniem 🙂 pobierają opłatę smart za dostawę musisz wystawić dokument bo klient opłacił do jest dalej podatek od tego 😄