anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ujemne punkty w jakości za nieterminowo realizowane usługi przez Allegro | nieuczciwe praktyki

eplakaty
#8 Zapaleniec#
Allegro wymaga nadania przesyłek tego samego dnia zgodnie z deklaracją podaną przez sprzedawcą w ofercie. Jednocześnie jest Operatorem świadczącym usługi Allegro Delivery. Zgodnie z stałym zleceniem odbiorów, przesyłki powinny zostać odebrane przez kuriera do określonej godziny i nadane jeszcze tego samego dnia. 

W sytuacji kiedy kurier nie odbierze paczek, zgodnie z ustalonym zleceniem stałego podjazdu, Allegro obciąża konto sprzedającego ujemnymi punktami w jakości sprzedaży. 

Operator usługi Allegro Delivery nie gwarantuje usługi zleceń odbioru przez kuriera zgodnie z Regulaminem "Allegro Delivery" § 15, punkt 4. 

Jednocześnie ten sam Operator wymaga od nas gwarancji nadania tego samego dnia. 

Nie ma możliwości uniknięcia naliczenia ujemnych punktów w takiej sytuacji. 

Podsumowując Allegro wymaga od sprzedawców gwarancji nadania paczek tego samego dnia w usłudze, którą świadczy bez gwarancji odbioru tego samego dnia, pod groźbą ukarania nadawcy ujemnymi punktami w sytuacji kiedy samo nie zrealizuje poprawnie usługi. 

Czy Allegro może odnieść się do tej nieuczciwej praktyki?
oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

LEW433
#21 Demiurg#

Pisałeś o wyłączenie tego z jakości?

oznacz moderatorów

niceWall
#8 Zapaleniec#

Oczywiście, że tak. Finalnie przesyłki zostały wykluczone z puli jednak ujemnych punktów za ponad dwa tygodnie nikt nie zrekompensował. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Właśnie, wykluczą ale czasem już mija te 30dni. a nie tak powinno to działać.

oznacz moderatorów

niceWall
#8 Zapaleniec#

Czy drogie Allegro może odnieść się do zamieszczonego wpisu?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@niceWall sprawa dotyczy @eplakaty, więc jeśli @eplakaty będzie chciał po takim czasie, żebyśmy się odnieśli do jego przykładu to wtedy "drogie Allegro" się odniesie:)

Jednocześnie po takim czasie nie widzę takiej konieczności.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@niceWall jak zdarzy się taka sytuacja to napisz do allegro i Ci wykluczą te przesyłki 😄

Po drugie Allegro w regulaminie nie gwarantuje terminowych odbiorów paczek przy zleceniu podjazdu 😞

Po trzecie nikt nikogo nie zmusza do udostępniania czy wybierania podczas zakupu Allegro Delivery 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@niceWall  nie wiem, czy wiesz, ale teraz Allegro wyklucza paczki które nie były odebrane w terminie, więc tamten wpis jest nieaktualny

oznacz moderatorów

niceWall
#8 Zapaleniec#

O tak? Widocznie po przeczytaniu wpisu zdecydowali się na zmianę, szkoda że nie odnieśli się do tego i nie podziękowali za sugestię. 😎

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Jest jeszcze jedna kwestia, ale pewnie wymagałaby utworzenia grupy sprzedawców testujących Allegro by to potwierdzić xD. Wiadomo sprzedaż tu dziwnie sie waha. Już ładnych kilka razy zdarzyło mi się, ze gdy sprzedaż wzrosła ktoś poprosił o opóźnioną wysyłkę. Szłam mu na rękę i prosiłam o wykluczenie tego. Niby to tylko jeden dzień gorszych statystyk. Ale w praktyce sprzedaż spadała na tym koncie praktrycznie do zerka. Przypadek czy tak to mają ustawione? 

Ona nie używam ale jeśli to ustawienia Allegro to Wam też sprzedaż spada za obsuwy ona...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@AnnaG-Antyki  te wahania nie mają związku z wykluczeniami, bo ja nigdy nie prosiłem o wykluczenie😉, a też mam takie dziwne skoki, że dwa dni nic,(jak by nie było moich aukcji), a później nagle wszyscy się rzucają jak na promocje w markecie😁

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Ale nie spadło po wykluczeniu. Spadło dzień po terminie wysyłki. I pomimo wykluczenia potem się z tydzień nie poprawiało. Za każdym razem po takim opóźnieniu spada mi sprzedaż.

Jeśli to standard to jak komuś kurier po ona przez 2-3 dni nie podjedzie to też będzie miał spadek.

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów