anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ustawienia obniżonej stawki VAT np. 8%, 5% dla sprzedaży zagranicznej

simedpph
#7 Wielbiciel

Witam , 

Mam problem z prawidłowym ustawieniem stawki VAT dla ofert wystawionych na allegro Czechy, Węgry, Słowacja. Do 10tyś euro mogę fakturować i rozliczać sprzedaż w PL i np. mam aukcje z VAT 8% lub 5%. Nie mogę ustawić takiej stawki na rynku zagranicznym ( nawet jak jest 5% to nie dotyczy moich kategorii). W momencie gdzie nie wybrałem żadnej stawki allegro ustawia stawkę VAT na 23%

Mam zautomatyzowana sprzedaż i w ten sposób nie jestem w stenie sprzedawać na zagranicę bo każdy produkt przychodzi na 23% i wszystko trzeba wystawiać ręcznie a nie o to chodzi. 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@simedpph konsultuję Twoją sprawę, proszę o cierpliwość.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

jadowitepl
#8 Zapaleniec

Mam ten sam problem. Jak sprawa została rozwiązana? 

oznacz moderatorów

jadowitepl
#8 Zapaleniec
oznacz moderatorów

jadowitepl
#8 Zapaleniec

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Witam , 

Mam problem z prawidłowym ustawieniem stawki VAT dla ofert wystawionych na allegro Czechy, Węgry, Słowacja. Do 10tyś euro mogę fakturować i rozliczać sprzedaż w PL i np. mam aukcje z VAT 8% lub 5%. Nie mogę ustawić takiej stawki na rynku zagranicznym ( nawet jak jest 5% to nie dotyczy moich kategorii). W momencie gdzie nie wybrałem żadnej stawki allegro ustawia stawkę VAT na 23%

Mam zautomatyzowana sprzedaż i w ten sposób nie jestem w stenie sprzedawać na zagranicę bo każdy produkt przychodzi na 23% i wszystko trzeba wystawiać ręcznie a nie o to chodzi. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@jadowitepl wracam z odpowiedzią w tej sprawie. 
Nasz system nie umożliwia ustawienia indywidualnych stawek VAT w związku z korzystaniem z limitów sprzedaży VAT OSS czy innych indywidualnych zwolnień/wyłączeń. Stawki dostępne na platformie dotyczą danego produktu i kraju oraz są deklarowane wyłącznie na potrzeby pakietu VAT ecommerce oraz Allegro Business.
Jeśli powiązałeś swój system z platformą to niestety, musisz dokonywać ewentualnych modyfikacji na swoich dokumentach sprzedaży ręcznie.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów