anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Usunięte aukcje - prawa autorskie

F_BR
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry.

Dostałem dziś trzy maile od allegro na które nie można odpowiedzieć bezpośrednio ;/

1 mail: Usunęliśmy Twoją ofertę sprzedaży - upomnienie od Allegro
W opisie Twojej oferty wykorzystane zostały materiały (np. zdjęcia, grafiki) należące do innego użytkownika Allegro. Działanie takie może naruszać prawa autorskie.

Zgodnie z regulaminem (artykuł 10, punkt 10.1 i 10.9) w ofercie nie możesz umieszczać materiałów, które naruszają prawa autorskie. Przypominamy, że w ofertach można umieszczać wyłącznie materiały własnego autorstwa lub takie, na których wykorzystanie sprzedający posiada zgodę autora.

Przecież w aukcji wykorzystane są zdjęcia z katalogu produktu, wiec nie mam pojęcia o co chodzi? Na używanie zdjęć i opisów z katalogu trzeba mieć zgodę autora?

2 mail: Informacja od Allegro: naruszenie praw autorskich
Użytkownik [edycja] poinformował nas, że mogło dojść do naruszenia jego praw autorskich poprzez wykorzystanie w opisie ofert elementów opisu/zdjęć bez zgody ich autora.

Zgodnie z regulaminem (artykuł 10, punkt 10.1 i 10.9) w opisie oferty zabronione jest wykorzystanie materiałów (np. zdjęć, grafik) należących do innego użytkownika Allegro. Takie działania naruszają prawa autorskie. W ofertach możesz zamieszczać wyłącznie materiały własnego autorstwa lub takie na których wykorzystanie posiadasz zgodę autora.

Kolejne masło maślane. Czy czegoś nie rozumie. Na używanie zdjęć i opisów z katalogu trzeba mieś zgodę ich autora ?

3 mail : Usunęliśmy zdjęcie z Twojej oferty
Zgodnie z Regulaminem (załącznik nr 2, artykuł 2) zdjęcia umieszczone przez Ciebie muszą spełniać nasze standardy.

Na zdjęciach w ofercie niedozwolone jest umieszczanie:

napisów, poza takimi wyjątkami jak: certyfikaty, technologie, logo marki/producenta, oznaczenia kolorów i wzorów oraz liczb i jednostek miar.

Chodzi o zdjęcie:

https://a.allegroimg.com/original/116745/013606384e9f8851750a2befc0a2
Przecież to jest tabela z rozmiarami, Więc o co chodzi ?

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @F_BR. W sprawie materiałów naruszających prawa autorskie, skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy. W wiadomości podeślij dokumenty, które mogą stanowić podstawę do złożenia sprzeciwu wobec działań podjętych na wniosek zgłaszającego.

W kwestii zdjęć - nie powinieneś umieszczać na nich żadnych napisów, poza wyjątkami: logo marki/producenta, oznaczenia kolorów i wzorów, liczby i jednostki oraz oznaczeń wskazujących na generowanie lub modyfikację zdjęć przy użyciu usług lub systemów lub technologii tzw. sztucznej inteligencji.
Tabela może zawierać dane liczbowe, ale nie opisowe. Możesz opisać wymiary produktu za pomocą liczb i jednostek miary. Nie dodawaj żadnych opisów, takich jak wysokość czy długość. Takie informacje pokaż graficznie. Tutaj znajdziesz więcej informacji. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

F_BR
#9 Pomysłodawca#

Ale jakiego sprzeciwu i do czego? Usunęliście aukcje, nawet nie ma numeru tych aukcji  żeby do czegoś się odnieś. Na maila z wiadomością o usunięciu nie można odpisać. @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Jakie dokumenty ? Przy wystawianiu aukcji klikam użyj danych z katalogu i na tym się kończy cała moja ingerencja.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Rozumiem, @F_BR. Skontaktuję się z odpowiedzialnym zespołem i niedługo wrócę do Ciebie z dalszymi informacjami.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

F_BR
#9 Pomysłodawca#

Skontaktowałem się.... I to jest jakaś kpina....   

Na moje pytani dostaję jakieś bezsensowne odpowiedzi...    Kopanie się z koniem.

Wklejam linki, robie zrzuty że zdjęcia są w katalogu, a wasz pracownik pisze że nie ma.

Przecież to jest jakiś absurd! Usunęliście aukcje bo ktoś zgłosił roszczenie do zdjęć. Po co miałbym komuś kraś zdjęcia i wykorzystywać jest w aukcjach w których korzystam ze zdjęć z katalogu produktów ?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@F_BR tak wygląda syf na allegro z obowiązkową produktyzacją,

allegro wrzuca Ci w produktyzacji zdjęcia kradzione lub takie do których nie ma praw

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

czy wystawiając zdjęcia z katalogu allegro można zostać przestępcą?

oznacz moderatorów

ELMIXAGD_pl
#13 Ambasador#

Bo po prostu trafiłeś pewnie na "dużą firmę". A oni mają "przywileje". moje zdjęcia i opisy są kopiowane w 100% przez innych sprzedawców. Na moje zapytanie do Allegro w tym temacie - odpisali mi, że zgodnie z regulaminem Allegro, po dodaniu zdjęć produktu - są one dodawane do katalogu produktów i wszyscy nogą z nich korzystać.

Miałem raz "spinkę" z "dużą firmą" - Allegro napisało, że mogą mi usunąć aukcję. Zapytanie do Allegro - odpowiedzieli, że przedstawiciel tej firmy zgłosił moją aukcję, że to nie jest ich produkt. Bo nie był - oni też "podszywają" się pod producenta. Napisałem do tej firmy, skłamali, że oni nie zgłaszali takiej sprawy. Co zrobiło Allegro - napisali, że to pomyłka (też skłamali) i wymyślili inny powód. A moje zdjęcia i opisy wykorzystuje ten sprzedawca.

Więc wystaw sobie ze 20 tys. aukcji i nie będziesz miał takich problemów. Aukcje niezgodne z opisem praktycznie będą miały interwencję dopiero po zgłoszeniu na AG - to piszę z własnego doświadczenia, więc już dawno temu zaprzestałem zgłaszania aukcji - nikt mi nie zapłaci za zmarnowany czas.

oznacz moderatorów