anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Walka z nieodebranymi przesyłkami pobraniowymi

DavidPL
#10 Popularyzator#

Czy jako Allegro rozważaliście możliwość wprowadzenia ograniczeń w wyborze formy zapłaty za pobraniem, dla tych kupujących który notorycznie nie odbierają przesyłek pobraniowych?

oznacz moderatorów
39 ODPOWIEDZI 39

Casemi1
#9 Pomysłodawca#

mogę się mylić, trzeba było by się dopytać w archiwum. Mnie się coś kojarzy że w rodzinie był jakiś taki problem i nic inkognito nie zrobiłeś.. Sam widzisz z jaką prędkością Allegro się rozwija. 

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@msniezek A potem : nie mamy pojęcia dlaczego większość produktów jest tańsza poza allegro... ja mam 🙂

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@pinsplash takie masz doświadczenia, serio? Ja zawsze szukam w sieci sklepu firmy, którą znajduję na Allegro. W większości przypadków takiego nie ma (co ciekawe, również wtedy gdy login jest w postaci www_xxx_pl). Natomiast jeżeli sklep jest, w jakichś 70% przypadków cena produktu jest taka sama lub wyższa, niż na Allegro. W pozostałych 30% cena nie jest o tyle niższa, żeby różnica pokryła koszt przesyłki i/lub wygodę wynikająca z ochrony Allegro (Allegro Protect, komentarze itp.). To moje prywatne spostrzeżenia, być może zależne od branży...

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@msniezek Szczerze to ochrona AP u mnie do niczego się nie przydaje ,sam nigdy z tego nie korzystałem ani nikt kto u mnie kupował też nie musiał . Wystarczy kupować z głową i dobrze czytać i sprawdzać od kogo kupujemy i czy warto takiemu sprzedawcy zaufać. Osobiście kupując nie robię żadnych zwrotów ani jak dotychczas nawet reklamacji ,wystarczy nie kupować pochopnie . Smarta też nie mam (miałem ale zrozumiałem jego działanie) i uznałem że nie jest potrzebny. To że na allegro jest drogo zauważam po tym jak przeglądam sobie jakiś towar a potem dostaję od was info że już to dla mnie znaleźliście a okazuje się że są to jakieś podobne i nie tylko pozycje od sklepów które ten towar mają w zawyżonych względem innych niepromowanych pozycji. Coraz trudniej tu szukać okazji ,ale to moje prywatne spostrzeżenie .

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@msniezek No dobra...

https://allegro.pl/oferta/dermedic-cicatopy-50-ml-krem-kojacy-na-egzeme-16130619379

Gwarancja najniższej ceny 50ml za 29,99

Pewna sieć drogerii SuperP... ma ten krem 75ml za 18,99 - dziękuję, dobranoc

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

😱

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@msniezek 
Olej Mercedes 239.71 - kupiłem go za 285 zł poproszę o taką ofertę na allegro bo widzę 308 zł - dodam tylko, że w serwisie w którym chciałem go kupić był brak i główny magazyn też nie miał, postanowiłem zadzwonić do sprzedawcy na allegro czy na pewno ma go na magazynie - nie miał xD
Wkład filtra oleju? A2761800009 - 106,38 zł - najtańsza oferta z Allegro? 208 zł 
Olej Mercedes 235.7 263 zł - jaką mamy najniższą cenę na allegro? 291 zł? 

AP i komentarze? Racja przydają się szczególnie przy zakupie części samochodowych, przecież zdecydowana większość NOWYCH części jest UŻYWANA ZE ZŁOMU  🤣

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek Wszystko by mogło być tańsze na allegro gdyby nie wygórowane prowizje i ciągle nowe dopłaty . Sami zepsuli równowagę cenową i opłacalność zakupów na portalu przestaje być opłacalna a cała ta "gwarancja najniższej ceny" to taka ściemka dla początkujących lub tych co im na groszu nie zależy i szukać im się nie chce.

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@sl-aw-ek tak jak mówiłem, oczywiste jest, że nie wszystko jest na Allegro tańsze. W szczególności nie są najtańsze rzeczy, które na stanie ma jeden sprzedawca, np. olej Mercedes 239.71, tak jak piszesz, za 308 zł (z tego co mówisz, 8% drożej, czyli 23 zł - pytanie ile kosztuje wysyłka). Co do A2761800009 - widzę po 108 zł (to to?) - niecałe 2 zł drożej (chociaż nie napisałeś, gdzie znalazłeś po 106,38 zł) - wysyłka darmowa ze Smartem. Olej 235.7 widzę na Allegro po 97 zł (166 zł taniej), ale to pewnie coś innego 🙂 Komentarze i AP po pierwsze przydają się w sytuacji, gdy nie dostaniesz przesyłki, poza tym nawet gdy nie ma potrzeby ich "używania" - są mobilizacją np. do terminowej wysyłki czy sprawnej komunikacji.

@pinsplash ależ to jest znakomita okazja do skorzystania z gwarancji, o której mówisz - ten sklep, w którym krem kosztuje 18,99 zł, jest na liście sklepów w regulaminie Gwarancja Najniższej Ceny 🙂 Bardzo często tak jest, że coś, co jeszcze przed chwilą było najtańsze na Allegro, po minucie już nie jest, bo inni gracze na to reagują.

@kolekcjoner608 piszesz "ochrona AP u mnie do niczego się nie przydaje ,sam nigdy z tego nie korzystałem ani nikt kto u mnie kupował też nie musiał" - i bardzo dobrze. Tak działają ubezpieczenia. W 99,9% przypadków nie trzeba z nich korzystać, ale mimo to wykupujemy je, aby uniknąć konsekwencji tego 0,1% 🙂

Ogólnie widzę, że poszliście w kierunku dowodów anegdotycznych 🙂 Spoko, ja też mam ich całe mnóstwo, ale są również badania profesjonalnych firm, które porównują to bardziej kompleksowo. Korzystamy z nich. Dostosowujemy do nich nasze cenniki. Allegro jako platforma handlowa nadal jest najtańsze.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@msniezek Olej 235.7 widzę na Allegro po 97 zł (166 zł taniej), ale to pewnie coś innego xD 
Ten z febi to nawet ja widzę za 61zł 12975420617 a rozmawiamy o 13076728045 

"Ogólnie widzę, że poszliście w kierunku dowodów anegdotycznych" - rozumiem, że mam powrzucać faktury i będziemy szukać reszty przedmiotów które kupowałem w super allegrowych cenach. 

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@msniezek nie kwalifikuje się. Bo jest większa pojemność ( za niższą cenę) a więc nie to samo..... Maciek bronisz przegranej sprawy

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@pinsplash zdefiniuj przegraną sprawę. Czyżbyś miał aż tak kiepską opinię na temat kilkudziesięciu milionów ludzi, którzy wydali na Allegro w zeszłym roku 55 miliardów zł (a wzrost platformy był wyższy niż wzrost całego rynku detalicznego)? Oni celowo przepłacali, a może są na tyle nierozgarnięci, że nie wiedzą, że gdzieś indziej jest taniej? A może jednak to Ty robisz fałszywe założenia na podstawie małego wycinka rzeczywistości? 🙂

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@msniezek Odpowiem Ci "nie wprost". Sobota. Płatny parking. Dwa parkomaty standardowe, jeden innym w kształcie tylko do płatności kartą. Długa kolejka do tych dwóch, do tego jednego - pusto. Podszedłem, pytam się czy ktoś korzysta z tego trzeciego. Nikt. Podszedłem, zapłaciłem kartą. Po moim odejściu kolejka podzieliła się na trzy i ustawiła się też do tego trzeciego. Dlaczego stali tylko do dwóch ignorując trzeci - nie mi odpowiadać...

ps . Jak chcesz, mogę podać adres parkingu 🙂

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@msniezek "Oni celowo przepłacali, a może są na tyle nierozgarnięci, że nie wiedzą, że gdzieś indziej jest taniej?" - TAK. Mam coraz więcej ofert z tym samym produktem na dwóch różnych kontach z wyższą i niższą ceną i zwykle kupujący wybierają ofertę droższą. Niby dlaczego tak robią? Przecież nie dlatego, że tam gdzie jest drożej jest 99,7% pozytywnych komentarzy a tam gdzie taniej 100% 🤣 

oznacz moderatorów

Dentall
#9 Pomysłodawca#

Zapomnij. Mi kupujący nie odebrał paczki, wystawił negatywa i jeszcze założył dyskusje i oznaczył jako nierozwiązana, a powód jaki podał to to że paczka była w multiskrytce a on sobie tego nie akceptuje xD do tego wyjstawił nam negatywa i jeszcze założył wniosek do allegro protect, za to że potrąciliśmy mu kwotę za pakowanie/czas itd do której mamy prawo. Co na to allegro?

TO:

kupujący jak pluje panu w twarz to masz pan mówić, że deszcz pada i się nie zająknąć nawet.

tak to wygląda :))

oznacz moderatorów

ayo80
Moderatorka
Moderatorka

@Dentall mam nadzieję, że nasz doradca wyjaśnił kupującemu w rozpoczętej dyskusji, na czym polega Multikskrytka. Polega ona na tym, że jeżeli sklepy wyślą zamówione przez klienta produkty w podobnym momencie, kurier umieści je skrytce maszyny w tym samym czasie (podczas jednego podjazdu) jeśli zmieszczą się one wszystkie w jednej skrytce. A to wszystko po to, aby jeszcze bardziej usprawnić proces dostaw i zwiększyć wydajność operacyjną, dbając jednocześnie o wygodę naszych klientów 🙂

Paula
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@Dentall "mu kwotę za pakowanie/czas itd do której mamy prawo" 

W sensie do jakiej kwoty masz prawo bo czegoś tu nie ogarniam chyba? xD Zwracasz kupującemu całość za towar + koszt najtańszej dostawy i nie masz prawa nic potrącać za swój czas. 

oznacz moderatorów

TOOLSEN_POLSKA
#7 Wielbiciel#

jeżeli kupujący zlecił zwrot to tak, jeżeli nie to ma dwie opcje. Albo odebrać towar na swój koszt, albo tą którą powiedziałem wyżej. Oprócz swoich praw warto sławku znać również swoje obowiązki, a nie zgrywać alfę i omegę w tematach, na których się nie znasz. 

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

Ja mam takie same "doswiadczenia" jak msniezek, na allegro zawsze wychodzi taniej, przynajmniej w przypadku tanich rzeczy, tak do 200 zł. I też się często zdarza, że na stronie sprzedawcy z loginem www_xxx_pl nie ma żadnej sprzedaży. A czasem jest nawet link do allegro 🙂

oznacz moderatorów