anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wykorzystywanie moich zdjęć z katalogu.

pzkf
#10 Popularyzator

Temat oklepany ale mam pytanie jak to się ma do rzeczy używanych? Przy nowych produktach rozumiem, jest to ta sama rzecz, ale przy używanych już nie. Różni się stanem więc jak można podpinać ją z katalogu do produktu podobnego ale nie takiego samego?

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

TechartGSM
#15 Entuzjasta

Odpowiedź prosta, i taka jak zawsze. Zdjęcie dodane do katalogu nie jest Twoją własnością. Nie ma tu znaczenia czy produkt jest nowy czy używany. Ktoś może go wykorzystać. Jeżeli zaś obrazuje inny stan przedmiotu niż ten który sprzedał, to jego problem.

oznacz moderatorów

pzkf
#10 Popularyzator

Czyli w ogólnym uproszczeniu, jak będę sprzedawał samochód to wezmę sobie zdjęcie z katalogu i będzie wszystko w porządku?

oznacz moderatorów

TechartGSM
#15 Entuzjasta

Tak. Za to za niezgodności ze stanem faktycznym w stosunku do zdjęcie odpowiadasz Ty.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@pzkf Zdjęcia powinny oddawać stan faktyczny towaru, który oferujesz. 

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@pzkf zdjęcie z katalogu można sobie 'ukraść' jeśli sprzedaje się dokładnie taki sam produkt, a to się broni w przypadku towarów nowych, a przy używanych już niekoniecznie. Nie ma dwóch dokładnie takich samych towarów używanych.  Więc jeśli na zdjęciu jest towar używany (z jakimś tam stopniem zużycia) to inny sprzedawca nie powinien korzystać z takiego zdjęcia, bo wprowadza kupujących w błąd, a to jest niezgodne z regulaminem. Próbowałeś to zgłaszać?

może jakiś moderator się wypowie, czy jest Wasza zgoda na takie łamanie zasad?  @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_

oznacz moderatorów

TechartGSM
#15 Entuzjasta

@ja_Nitka Co powiesz na towar używany w idealnym stanie? Obroni się? No się obroni, i użyć możesz jeżeli klient nic nie wynajdzie.

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@TechartGSM  chodziło o to, czy takie działanie jest zgodne z regulaminem Allegro, bo jak działa katalog wszyscy wiemy...
I ponieważ
"Zdjęcia powinny oddawać stan faktyczny towaru"
i z innego wątku "Miniaturka musi przedstawiać oferowany produkt, dokładnie ten, który sprzedajesz. Prezentacja towaru na zdjęciu musi mieć taką formę i postać, aby nie budziła wątpliwości, co do faktycznego i rzeczywistego przedmiotu sprzedaży, w ramach danej oferty"

takie wykorzystywanie zdjęcia z katalogu jest niezgodne z regulaminem i jeśli @pzkf to zgłosi powinno być usunięte z oferty innego sprzedawcy, bo nie sprzedaje on dokładnie takiego samego towaru używanego.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#15 Entuzjasta

@ja_Nitka Pamiętaj jeszcze że np. przedmiot nowy w uszkodzonym opakowaniu dla Allegro nie jest nowy, więc jeżeli ktoś nie użyje zdjęcia z opakowaniem w takim wypadku, to jaka tu niezgodność? Niby używany, a zdjęcia nowego produktu są adekwatne. Takich przykładów znajdzie się więcej - chociażby jak w wypadku towarów w stanie idealnym - jeżeli oko nie dostrzeże różnicy na zdjęciu, to w czym niezgodność?

oznacz moderatorów

pzkf
#10 Popularyzator

Tak jak pisałem wcześniej, przy nowych przedmiotach ok. Ale przy używanych jest sprzeczność z regulaminem allegro bo zdjęcie nie będzie oddawać faktycznego stany przedmiotu sprzedaży. Przede wszystkim nie będzie oferta przedstawiać faktycznego egzemplarza towaru, który jest oferowany w ogłoszeniu!

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@pzkf Po wybraniu produktu z katalogu masz możliwość edycji zdjęć w swojej ofercie i dodania nowych. 

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

pzkf
#10 Popularyzator

Ale to jest tylko możliwość a nie obowiązek!

oznacz moderatorów