anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłka tego samego dnia ustawienie

EElektryka_com
#11 Animator#

Proszę o informację, czy ja dobrze rozumiem, ze przy takich ustawieniach nie powinno być wysyłki tego samego dnia dla zamówień w poniedziałek?

Usunęliśmy poniedziałek z tek opcji i WSZYSTKIE zamówienia wczoraj zostały zakwalifikowane jako wysyłka tego samego dnia. To błąd, czy ja czegoś tu nie rozumiem. Jak ustawić wysyłkę tego samego dnia tylko od wtorku do piątku?

EElektryka_com_0-1730800869290.png

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

mdrogeria
#21 Demiurg#

tak , czegoś nie rozumiesz ....😁

kiedyś dawno temu walnąłem ten sam błąd 

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#11 Animator#

czego nie rozumiem? Nie mam wysyłki natychmiast, tylko 1 dzień. To jak mam ustawić by nie było wysyłki w poniedziałek?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@EElektryka_com w tym panelu ustawiasz tylko godzinę graniczną , algorytm będzie przy tych ustawieniach dla poniedziałku podawał czas na nadanie do końca tego dnia . Nie da się tego ustawić tak jak chcesz przy deklaracji 1 dzień .

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#11 Animator#

https://help.allegro.com/sell/pl/a/czym-jest-godzina-wysylki-tego-samego-dnia-i-jak-ja-ustawic-6M97l...

nie widzę tu informacji na podstawie której mógłbym wywnioskować, ze jest inaczej niż tak, ze dni wysyłki tego samego dnia dotyczą tylko wybranych dni. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@EElektryka_com bo to pułapka , jak pisałem kiedyś sam w nią w padłem , jedyne wyjście to edycja czasu wysyłki dla wszystkich ofert na 2 dni przed weekendem i wyłączenie wskazań algorytmu , w poniedziałek po granicznej powrót .

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@EElektryka_com bardzo możliwe, że ponieważ masz podany 1 dzień na nadanie paczki to z założenia czas dostawy to jutro, a jeżeli w 4 dni w tygodniu wysyłasz zamówienia tego samego dnia, to algorytm bierze to pod uwagę, przy wyświetlaniu predykcji. Zależy mi jednak, żeby wrócić do Ciebie z konkretną informacją dlatego jeszcze skonsultuję te kwestię. 

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#11 Animator#

Opcje wysyłki, w zamówieniach, są "natychmiast", 1 dzień itd.... Skoro "natychmiast" robi za przewidywaną dostawę w następnym dniu, to "1 dzień" robi za przewidywaną dostawę pojutrze. Dlatego Allegro wprowadziło te progi czasowe by można było powiadomić kupującego, ze do tej i tamtej godziny, jak zamówi, to my wyślemy jeszcze dziś. Czyli dostanie jutro. Zachowanie tego systemu, choć ma taki sam wynik, jest odwrotne dla ustawienia "natychmiast" - tu opóźnia, względem ustawienia "1 dzień" - tu przyspiesza. Dlatego spodziewaliśmy innego działania wyłączenia poniedziałku w zależności czy jest to "natychmiast" czy "1 dzień". Dla zamówien "natychmiast" wyłączenie powinno potencjalnie zwiększyć zasięg czasowy wysyłki w tym samym dniu. Dla zamówien "1 dzień" wyłączenie powinno przesunąć wymagany czas wysyłki na następny dzień. Niestety po wyłączeniu poniedziałku system zaczął traktować zamówienia "1 dzień" jak "natychmiast". Nie wiem, czy to nie błąd, bo nigdzie w instrukcji nie ma stwierdzenia, ze tak się stanie, a jak na siłę konsekwencji takiego ruchu to chyba mocne przeoczenie?

I to nie jest kwestia predykcji dla użytkownika końcowego. Sprawdziliśmy także w API i nie ma wątpliwości, ze inaczej niż nasz zamiar, część zamówień (do ok 13:30) została zapisana z obowiązkiem wysyłki w ten sam dzień. Dodam, ze wcześniejsze ustawienie dla poniedziałku mieliśmy do 10:00, więc nie ma mowy, ze system brał cały czas pod uwage poprzenie ustawienia.

oznacz moderatorów