Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Od 4 czerwca 2025 w miarach Jakości sprzedaży: Wysyłka w terminie i Szybka wysyłka będziemy przyznawać punkty w inny sposób. Otrzymacie je, jeśli zamówienie spełni jeden z dwóch warunków. Pierwszy – tak jak do tej pory – będzie związany z czasem wysyłki. Drugi – z przewidywanym czasem dostawy, który kupujący widział w momencie zakupu.
Nowe zasady przyznawania punktów w mierze Wysyłka w terminie
W tej mierze będziemy sprawdzać liczbę zamówień, które zostały:
Tę liczbę będziemy dzielić przez liczbę wszystkich zamówień z ostatnich 28 dni i mnożyć razy 100%. W ten sposób uzyskamy procent zamówień wysłanych w terminie.
W przypadku zamówień, które składają się z różnych ofert, będziemy brać pod uwagę najpóźniejszy termin wysyłki i najpóźniejszy przewidywany czas dostawy dla jednej z nich.
W mierze Wysyłka w terminie będziemy uwzględniać zamówienia, dla których w ciągu ostatnich 28 dni upłynął czas wysyłki lub przewidywany czas dostawy wyświetlany w ofercie w momencie zakupu – będziemy brać pod uwagę tę datę, która jest późniejsza.
Nowe zasady przyznawania punktów w mierze Szybka wysyłka
W tej mierze będziemy sprawdzać liczbę zamówień, które kupujący złożyli w ofertach z deklaracją wysyłki natychmiast lub 1 dzień i zostały:
Tę liczbę zamówień będziemy dzielić przez liczbę wszystkich zamówień z ostatnich 28 dni (bez względu na deklarowany w ofertach czas wysyłki) i mnożyć razy 100%. W ten sposób uzyskamy procent zamówień z szybką wysyłką.
W przypadku zamówień, które składają się z różnych ofert, bierzemy pod uwagę najpóźniejszy termin wysyłki i najpóźniejszy przewidywany czas dostawy dla jednej z nich.
W mierze Szybka wysyłka będziemy uwzględniać zamówienia, dla których w ciągu ostatnich 28 dni upłynął czas wysyłki lub przewidywany czas dostawy wyświetlany w ofercie w momencie zakupu – będziemy brać pod uwagę tę datę, która jest późniejsza.
@nat_not widzę że Wam się strasznie nudzi, w dalszym ciągu sprzedawca dostaje po du p i e jak kurier szczególnie Allegro One odbiera paczki po kilku dniach, wiem można pisać wykluczać ale to zajmuje czas a czas to kasa w firmie 😄 Tym bardziej że w przypadku Allegro Delivery przewidywana dostawa to porażka opóźnione paczki po kilka dni 😞
Zamiast zrobić jedną miarę, przecież nadanie w autoamcie czy punkcie to też nadania, sprzedawca już nie ma paczki i nawet nie jest w stanie jej wycofać, fizycznie wyruszyła w drogę 🙂
@kostas11 dokładnie, dlaczego mamy np. odpowiadać za to, że kurierowi nie chciało się podjechać przez cały dzień do boxa i pomimo, że paczka została nadana rano, to przeleżała w nim ponad dobę. to nie są jednostkowe sytuacje. Z drugiej strony nie rozumiem jaki mamy wpływ na datę doręczenia, która jest podawana przez allegro w ofercie. Często jest całkowicie nierealna.
Próbowałem się wczytać w te zmiany, ale prawdę mówiąc jakoś słabo do mnie dotarła innowacyjność tego rozwiązania.
@mikeza według mnie to będzie trudniej, bo paczki Allegro Delivery są zawsze doręczane po 2-3 dniach więc będą leciały punkty, jedynym rozwiązaniem które chodzi mi po głowie jest rezygnacja z Allegro Delivery i smarka, zostawienie Inaposta 🙂 Tym bardziej że i tak smarta ma wykupione tylko polowa użytkowników Allegro więc zakupu i tak będą a ile mniej pracy 😄
Również popieram odpowiedz wyżej.
Skoro sprzedawca tą paczkę wydał w deklarowanym terminie ( czy to punkt czy to paczkomat czy to kurier), to co my mamy do przewoźników i to w jakim czasie zostanie to dostarczone.
@nat_not a nie wystarczy, że sprzedający dostają negatywy, za paczki zagubione przez kurierów🤔, naprawdę trzeba nam odejmować punkty, bo kurier zaspał do roboty i nie dostarczył paczki w terminie, niedługo będziecie na liczyć punkty za to, że kurier przejechał na czerwonym😁
... bo zupa była za słona...
Chcecie rozliczać sprzedających z win które ponosi przewoźnik?
Serio ?
To, że kurierzy nie są w stanie odbierać czy dostarczać przesyłek na czas, to nie jest wina sprzedającego.
Podpisujecie z nimi umowy, których nie zawsze w są w stanie dotrzymać.
Dajcie sobie w tych umowach jakieś kary do przewoźników, to może zdecydują się powiększyć flote aby być bardziej terminowym.
Na małym rejonie jest czas jeden lub dwóch kurierów. Są raz wcześniej raz później w zależności od pracy.
Zatem jak można przy okazji tej wiedzy, karać jeszcze sprzedającego ?
@krzysztofpl Napiszę jedno... pracowałem kiedyś w brokerze kurierskim i jak przesyłki nie były doręczane w terminie to pisaliśmy reklamacje musieli przyznać jakaś rekompensatę, więc wychodzi na to że im to na rękę bo potem reklamują i odzyskują jakaś cześć siana 🙂
@krzysztofpl Od czerwca, żeby otrzymać punkty, należy spełnić jeden z wymienionych wyżej warunków. Oznacza to, że jeśli paczka będzie wysłana w terminie, ale nie dotrze na czas i tak otrzymasz punkty. I podobnie - jeśli zostanie wysłana z opóźnieniem, a mimo to kupujący otrzyma ją w przewidywanym dniu dostawy, również dostaniesz punkty.
@nat_not no to teraz kumam, widzę że zmiany pod Allegro Delivery które jest przeważnie opóźnione 😄
@nat_not a tak logicznie?
@pinsplash ja to kilka razy czytałem zanim załapałem że będzie trudniej zdobyć punkty, przy dostawach Allegro Delivery 😄
@kostas11 No właśnie czytam i czytam i nie bardzo mi wychodzi, ze dla sprzedawców będzie lepiej i łatwiej....
@pinsplash bo jak wyślesz po terminie, to Ci zabiorą 5pkt, ale jak przesyłka dotrze przed przewidywanym terminem to dostaniesz +10pkt , czyli wyjdziesz na plus😁
Tak to sobie wymyśliłem😉
@KOGIEL_T nie realne w allegro delivery 🤣🤣🤣🤣
@sklep_solpio @KOGIEL_T @pinsplash @kostas11 @krzysztofpl @mikeza @TechartGSM
Obecnie w mierze Wysyłka w terminie sprawdzamy procent zamówień, które w ciągu ostatnich 28 dni zostały wysłane w terminie zadeklarowanym w ofercie. Natomiast w mierze Szybka wysyłka procent zamówień z ostatnich 28 dni, które zostały wysłane w dniu zakupu. W związku z tym często zgłaszacie problem obniżonych statystyk Jakości sprzedaży, gdy kurier nie podjedzie, żeby odebrać paczki lub nie odbierze ich o czasie z punktu.
Zapowiedziana zmiana polega na dodaniu warunku dotyczącego terminu dostawy, ale nie trzeba spełniać obu warunków. Wystarczy jeśli spełniony będzie jeden z nich, żeby otrzymać punkty.
Oznacza to zwiększone szanse na osiągnięcie pozytywnych wyników w Jakości sprzedaży.
Poniżej zamieszczam przykłady działania w formie graficznej.
Wysyłka w terminie:
Szybka wysyłka:
@nat_not czyli prawie zgadłem😉, bo jak nadam po terminie, ale dotrze w terminie, to punkty dostanę😁
Cudownie 👄
"Obecnie w mierze Wysyłka w terminie sprawdzamy procent zamówień, które w ciągu ostatnich 28 dni zostały wysłane w terminie zadeklarowanym w ofercie."
To ja poproszę o naprawę statystyk, bo mi źle działają i z jakiegoś powodu sprawdzacie u mnie "wysłane w przewidywanym czasie". Jak zaczną się liczyć te zadeklarowane to może w końcu nie będę musiała opóźniać wysyłek z winy Waszych statystyk...