anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłka w terminie i Szybka wysyłka - inny sposób przyznawania punktów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

Od 4 czerwca 2025 w miarach Jakości sprzedaży: Wysyłka w terminie i Szybka wysyłka będziemy przyznawać punkty w inny sposób. Otrzymacie je, jeśli zamówienie spełni jeden z dwóch warunków. Pierwszy – tak jak do tej pory – będzie związany z czasem wysyłki. Drugi – z przewidywanym czasem dostawy, który kupujący widział w momencie zakupu.

Nowe zasady przyznawania punktów w mierze Wysyłka w terminie

W tej mierze będziemy sprawdzać liczbę zamówień, które zostały:

Tę liczbę będziemy dzielić przez liczbę wszystkich zamówień z ostatnich 28 dni i mnożyć razy 100%. W ten sposób uzyskamy procent zamówień wysłanych w terminie.

W przypadku zamówień, które składają się z różnych ofert, będziemy brać pod uwagę najpóźniejszy termin wysyłki i najpóźniejszy przewidywany czas dostawy dla jednej z nich.

W mierze Wysyłka w terminie będziemy uwzględniać zamówienia, dla których w ciągu ostatnich 28 dni upłynął czas wysyłki lub przewidywany czas dostawy wyświetlany w ofercie w momencie zakupu – będziemy brać pod uwagę tę datę, która jest późniejsza.

Nowe zasady przyznawania punktów w mierze Szybka wysyłka

W tej mierze będziemy sprawdzać liczbę zamówień, które kupujący złożyli w ofertach z deklaracją wysyłki natychmiast lub 1 dzień i zostały:

Tę liczbę zamówień będziemy dzielić przez liczbę wszystkich zamówień z ostatnich 28 dni (bez względu na deklarowany w ofertach czas wysyłki) i mnożyć razy 100%. W ten sposób uzyskamy procent zamówień z szybką wysyłką.

W przypadku zamówień, które składają się z różnych ofert, bierzemy pod uwagę najpóźniejszy termin wysyłki i najpóźniejszy przewidywany czas dostawy dla jednej z nich.

W mierze Szybka wysyłka będziemy uwzględniać zamówienia, dla których w ciągu ostatnich 28 dni upłynął czas wysyłki lub przewidywany czas dostawy wyświetlany w ofercie w momencie zakupu – będziemy brać pod uwagę tę datę, która jest późniejsza.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
30 ODPOWIEDZI 30

RED
#21 Demiurg#

w ciągu ostatnich 28 dni zostały wysłane w terminie zadeklarowanym w ofercie."

Jak rozumiem to ma być bat na sprzedawców, którzy muszą się dostosować do deklaracji allegro odnośnie czasu wysyłki

oznacz moderatorów

Pulse
#11 Animator#

proszę o wyjaśnienie tych zasad.

Damy przypadek.

Aukcja termin na nadanie 1 dzień.
Przykład wtorek 27.05, klient widzi że dostanie jutro (fantazje Allegro) i kupuje o 13:40. O tej porze jest już za późno.
Klient nie dostaje jutro, ale pojutrze.

W zakładce zamówienia mamy informację że powinno być wysłane do wtorku 27.05, ale realnie powinniśmy mieć czas do środy 28.05. klient dostaje towar 29.05 czwartek.

Czy dostajemy punkty?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@Pulse  nie interesują Cię fantazje Allegro, tylko deklarowany czas, za fantazję Allegro, to co najwyżej dostaniesz negatywa😉

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Ja tej zmiany nie ogarniam.

Albo z moja logiką jest coś nie tak albo nie wiem...Co to niby zmienia???

Mam przykładowo paczkę z terminem wysyłki do jutra. Wysyłam ją jutro. Kurier odbiera jest wysyłka w terminie. Kurier rozleniwił się i zostawia w paczkomacie to i tak nic to nie zmienia, paczka obniża statystyki, bo przewidywany termin dostawy jest dzień po terminie wysyłki, czyli paczka nie dojdzie w dniu odebrania jej z paczkomatu. CO SIĘ NIBY ZMIENIŁO??? Tak samo w delivery. Jak nie wyjdzie w dniu przewidywanej wysyłki to nie dojdzie w dniu przewidywanej dostawy. CZYLI NIC TO NIE ZMIENIA.

Oczywiście można powiedzieć, że mogę taką paczkę nadać jeszcze dzisiaj, czasem się uda. I wtedy paczka dostarczana dłużej (48H) zdąży dotrzeć na czas. Tylko, że wtedy skrócą się u sprzedawcy przewidywane terminy wysyłki. I następnym razem straci punkty za nieterminowe wysyłki i wyjdzie na tym jeszcze gorzej...

U osób z dłuższym terminem wysyłki i zaznaczoną opcją WYŁĄCZ DOSTAWY SZYBSZE NIŻ MOJA DEKLARACJA też to nic nie zmieni. Bo jak wyśle w terminie to dojdzie w terminie, a jak nie to i tak paczka szybciej niż następnego dnia po wysyłce nie dojdzie...

Może cos tam się zmienić w przesyłkach weekendowych. Gdy np nie zdążymy nadać w piątek paczki do paczkomatu, a Allegro przewidzi nadanie w piątek i dostawę w poniedziałek. Wtedy kurier odbierze z paczkomatu w sobotę i dojdzie w poniedziałek wliczając się do statystyk...

To jedyna różnica jaką widzę. 

Coś przegapiłam??? To oświećcie mnie co to realnie zmienia???    

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

SZYBKA_KARMA
#9 Pomysłodawca#

Hej, wczoraj rano według nowych zasad wpadło dodatkowe około 100pkt jakości,  wczoraj wieczorem zniknęły 

oznacz moderatorów

Moye-handmade
#8 Zapaleniec#

Hej. U mnie było to samo. 

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@SZYBKA_KARMA Był to problem techniczny, nad którym już pracujemy. Przepraszamy za utrudnienia. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

SZYBKA_KARMA
#9 Pomysłodawca#

Nadal lipa

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@SZYBKA_KARMA  a u mnie na kardiogramie ciśnienie nadal w górę😁

KOGIEL_T_0-1749406950605.png

oznacz moderatorów

SZYBKA_KARMA
#9 Pomysłodawca#

Hej, nadal " po staremu". Będą te zmiany liczone czy finalnie nie?

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@SZYBKA_KARMA Dla jasności, dodałam odpowiedź w innym wątku

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów