Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Od 4 czerwca 2025 w miarach Jakości sprzedaży: Wysyłka w terminie i Szybka wysyłka będziemy przyznawać punkty w inny sposób. Otrzymacie je, jeśli zamówienie spełni jeden z dwóch warunków. Pierwszy – tak jak do tej pory – będzie związany z czasem wysyłki. Drugi – z przewidywanym czasem dostawy, który kupujący widział w momencie zakupu.
Nowe zasady przyznawania punktów w mierze Wysyłka w terminie
W tej mierze będziemy sprawdzać liczbę zamówień, które zostały:
Tę liczbę będziemy dzielić przez liczbę wszystkich zamówień z ostatnich 28 dni i mnożyć razy 100%. W ten sposób uzyskamy procent zamówień wysłanych w terminie.
W przypadku zamówień, które składają się z różnych ofert, będziemy brać pod uwagę najpóźniejszy termin wysyłki i najpóźniejszy przewidywany czas dostawy dla jednej z nich.
W mierze Wysyłka w terminie będziemy uwzględniać zamówienia, dla których w ciągu ostatnich 28 dni upłynął czas wysyłki lub przewidywany czas dostawy wyświetlany w ofercie w momencie zakupu – będziemy brać pod uwagę tę datę, która jest późniejsza.
Nowe zasady przyznawania punktów w mierze Szybka wysyłka
W tej mierze będziemy sprawdzać liczbę zamówień, które kupujący złożyli w ofertach z deklaracją wysyłki natychmiast lub 1 dzień i zostały:
Tę liczbę zamówień będziemy dzielić przez liczbę wszystkich zamówień z ostatnich 28 dni (bez względu na deklarowany w ofertach czas wysyłki) i mnożyć razy 100%. W ten sposób uzyskamy procent zamówień z szybką wysyłką.
W przypadku zamówień, które składają się z różnych ofert, bierzemy pod uwagę najpóźniejszy termin wysyłki i najpóźniejszy przewidywany czas dostawy dla jednej z nich.
W mierze Szybka wysyłka będziemy uwzględniać zamówienia, dla których w ciągu ostatnich 28 dni upłynął czas wysyłki lub przewidywany czas dostawy wyświetlany w ofercie w momencie zakupu – będziemy brać pod uwagę tę datę, która jest późniejsza.
w ciągu ostatnich 28 dni zostały wysłane w terminie zadeklarowanym w ofercie."
Jak rozumiem to ma być bat na sprzedawców, którzy muszą się dostosować do deklaracji allegro odnośnie czasu wysyłki
proszę o wyjaśnienie tych zasad.
Damy przypadek.
Aukcja termin na nadanie 1 dzień.
Przykład wtorek 27.05, klient widzi że dostanie jutro (fantazje Allegro) i kupuje o 13:40. O tej porze jest już za późno.
Klient nie dostaje jutro, ale pojutrze.
W zakładce zamówienia mamy informację że powinno być wysłane do wtorku 27.05, ale realnie powinniśmy mieć czas do środy 28.05. klient dostaje towar 29.05 czwartek.
Czy dostajemy punkty?
@Pulse nie interesują Cię fantazje Allegro, tylko deklarowany czas, za fantazję Allegro, to co najwyżej dostaniesz negatywa😉
Ja tej zmiany nie ogarniam.
Albo z moja logiką jest coś nie tak albo nie wiem...Co to niby zmienia???
Mam przykładowo paczkę z terminem wysyłki do jutra. Wysyłam ją jutro. Kurier odbiera jest wysyłka w terminie. Kurier rozleniwił się i zostawia w paczkomacie to i tak nic to nie zmienia, paczka obniża statystyki, bo przewidywany termin dostawy jest dzień po terminie wysyłki, czyli paczka nie dojdzie w dniu odebrania jej z paczkomatu. CO SIĘ NIBY ZMIENIŁO??? Tak samo w delivery. Jak nie wyjdzie w dniu przewidywanej wysyłki to nie dojdzie w dniu przewidywanej dostawy. CZYLI NIC TO NIE ZMIENIA.
Oczywiście można powiedzieć, że mogę taką paczkę nadać jeszcze dzisiaj, czasem się uda. I wtedy paczka dostarczana dłużej (48H) zdąży dotrzeć na czas. Tylko, że wtedy skrócą się u sprzedawcy przewidywane terminy wysyłki. I następnym razem straci punkty za nieterminowe wysyłki i wyjdzie na tym jeszcze gorzej...
U osób z dłuższym terminem wysyłki i zaznaczoną opcją WYŁĄCZ DOSTAWY SZYBSZE NIŻ MOJA DEKLARACJA też to nic nie zmieni. Bo jak wyśle w terminie to dojdzie w terminie, a jak nie to i tak paczka szybciej niż następnego dnia po wysyłce nie dojdzie...
Może cos tam się zmienić w przesyłkach weekendowych. Gdy np nie zdążymy nadać w piątek paczki do paczkomatu, a Allegro przewidzi nadanie w piątek i dostawę w poniedziałek. Wtedy kurier odbierze z paczkomatu w sobotę i dojdzie w poniedziałek wliczając się do statystyk...
To jedyna różnica jaką widzę.
Coś przegapiłam??? To oświećcie mnie co to realnie zmienia???
Hej, wczoraj rano według nowych zasad wpadło dodatkowe około 100pkt jakości, wczoraj wieczorem zniknęły
Hej. U mnie było to samo.
@SZYBKA_KARMA Był to problem techniczny, nad którym już pracujemy. Przepraszamy za utrudnienia.
Nadal lipa
Hej, nadal " po staremu". Będą te zmiany liczone czy finalnie nie?
@SZYBKA_KARMA Dla jasności, dodałam odpowiedź w innym wątku.