anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłka za granicę

Jons75
#7 Wielbiciel

Witam.Dlaczego 90% firm nie wysyła za granicę nawet jeśli kupujący płaci za wysyłkę i kupuje towar za parę stow ew kupuje raz w miesiącu za 150 zł...nie rozumiem.Mieszkam za granicą i muszę kupować większość rzeczy na adres kogoś z rodziny a później odbieram jak jestem w Polsce.Dla mnie takie firmy tracą klientów i jest to zwykle lenistwo ze strony firm sprzedających swoje rzeczy na Allegro.

oznacz moderatorów
30 ODPOWIEDZI 30

Yxwqz
#9 Pomysłodawca

Musisz zrozumieć że nie każdy sprzedający chce się bawić w zagraniczne wysyłki. Zwłaszcza że takim zagranicznym przesyłkom często zdarza się zaginąć albo zniszczyć w transporcie, za co odpowiada sprzedający. Istnieją dodatkowo problemy z nadawaniem paczek, nie każdy przewoźnik chce je odbierać, często jest problem z danymi jak np. kod pocztowy bo system przewoźnika nie chce go rozszyfrować. Więcej zachodu niż korzyści z takiej sprzedaży 

oznacz moderatorów

Jons75
#7 Wielbiciel

Nie kupuje takich wykrętów.Nie mieszkamy w Tanzanii lub Sierra Leone ale w Austrii,Niemczech,Holandii itp.Dostaje paczki do Austrii z mniejszych firm a te większe nawet nie mają ofert wysyłki i to powoduje że takie firmy staram się omijać a kupuje często i za spore pieniądze różne rzeczy.To chore że muszę zamawiać na członków rodziny lub znajomych a później jeździć i odbierać po 10 paczek jednocześnie.Nie mówię o wysyłce fotela lub stołu ale filmy DVD,Muzyka,akcesoria samochodowe czy nawet **piiip**oły a przecież kupujący płaci za transport.Wyjasnienia że są problemy z kodem pocztowym czy że przesyłka zostanie uszkodzona to tylko wykręty.Robi się zdjęcia przed wysłaniem i są dowody na to że przesyłka ew została zniszczona przez dostawcę.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Jons75 To jest bardzo proste - gdyby było to warte zachodu dla sprzedających to bez wątpienia takie wysyłki byłyby realizowane. 
Jeśli nie są to znaczy że nie jest to warte zachodu 🙂 

oznacz moderatorów

Jons75
#7 Wielbiciel

To niech zrezygnują ze sprzedaży jeśli mają problemy z tak prostymi sprawami.Setki tysięcy Polaków mieszka w Europie i nie każdy przyjeżdża do PL jak ja co 3 miesiące tylko 1-3 w roku.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Jons75 No to napisz list otwarty do sprzedających żeby zrezygnowali ze sprzedaży jak sobie nie radzą z tak prostymi sprawami.

oznacz moderatorów

Yxwqz
#9 Pomysłodawca

@Jons75  później taki sprzedający będzie się męczyć z przewoźnikiem, który taką reklamację i tak odrzuci bo "przesyłka była źle zabezpieczona" albo "jedna warstwa folii za mało", a Pan jako kupujący będzie chciał zwrotu kasy - sprzedający zostanie bez towaru, bez pieniędzy i jeszcze z reklamacją u przewoźnika. To nie jest takie proste jak się wydaje bo problemy, które wcześniej opisałem są realne i spotykam się z nimi na co dzień. Istnieją firmy, które pośredniczą w wysyłce za granicę, zachęcam do skorzystania z ich usług. Dodatkowo jeżeli zamawiasz je do rodziny to zawsze może wysłać je do ciebie bo tak jak napisałeś "przecież kupujący płaci za transport" to jeden pies czy zapłacisz kupującemu czy komuś z twojej rodziny żeby paczka do ciebie dotarła. 

oznacz moderatorów

Jons75
#7 Wielbiciel

Widze że jestem sam a was cała gromadka hahahaha.Zadalem proste mało skomplikowane pytanie a wymówek dostałem wiele.Tak czy inaczej zdania nie zmieniam a jak zamawiam to chętnie zapłacę więcej za szybką dostawę i za opłaty dodatkowe tak by paczka nie szła do kogoś z rodziny a później oni do mnie ja wysyłali lub bym dopiero paczki odbierał po 3 miesiącach.Zycze wszystkim miłego tygodnia ale dowiedzialem się z tych wszystkich wiadomości ze sprzedający szukają wszystkich wymówek i zawsze winny jest kupujący lub dostawca.😁😉Pozdrawiam wszystkich 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Jons75 "Zadalem proste mało skomplikowane pytanie a wymówek dostałem wiele."

Nie dostałeś wymówek tylko powody dla których takie wysyłki są nieopłacalne.
Gdyby były to sprzedający by je przecież oferowali i na tym zarabiali.

Jeśli ich nie oferują to znaczy że się nie opłaca 🙂  

Proste.

oznacz moderatorów

Jons75
#7 Wielbiciel

Nieopłacalność wysyłania za granicę gdy kupujacy opłaca wysyłkę oraz ew inne koszty...dobre.Gratuluje takiego podejscia.To tak jakby kierowca taxi nie pojechał z Wawy do Poznania ponieważ musi wracać na pusto.Ten sam bezsens i takie samo bezsensowne tlumaczenie.Nie będę już podejmował tego tematu ponieważ nie wygram z wami sprzedającymi będąc w mniejszości.Pozdrawiam.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Jons75 No i nadal nie rozumiesz.

Opłaca się - sprzedający sprzedają.
Nie opłaca się - sprzedający nie sprzedają.

Prościej się nie da 😉

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@Jons75 "To tak jakby kierowca taxi nie pojechał z Wawy do Poznania ponieważ musi wracać na pusto" 

To **piiip**yczne porównanie, za przejazd na pusto z Poznania do Warszawy taksówkarzowi nie grozi kara 200 000 € jak ma to miejsce w przypadku wysłania przesyłki do Niemiec bez rejestracji w systemie LUCID. 

oznacz moderatorów

NASZE-AUTO
#8 Zapaleniec

@komis-bell  Ostatnio na Allegro dołączyli funkcję doliczania/odliczania np. procentowego do sprzedaży zagranicznej. Także można cenę przedmiotu do Wielkiej Brytanii podnieść z automatu np. o 10, 20 czy 100%. Wtedy może sprzedaż się opłaci.

oznacz moderatorów

Jons75
#7 Wielbiciel

O to właśnie chodzi.Wtedy jest wybór oraz każdy wie jakie koszty ponosi.Sa firmy które wysyłają i od nich kupuje i płace więcej 8-10€ więcej za przesyłkę a jak dojdzie 5€ za jakieś podatki oto to dla kogoś komu zależy na kupnie nie zrobi to różnicy.Pozdrawiam

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@Jons75 Nie opłaca się, to nie chodzi o paczki a o VAT, EPR i całą resztę. 
Bez podatków to może sobie wysyłać chińczyk z t&*u a nie my. 

oznacz moderatorów

Jons75
#7 Wielbiciel

Płacisz VAT za wysłanie paczki???Od kiedy??Ale jak nawet to nawet naliczając uczciwie wszystkie opłaty jakie ponosi sprzedający znajdzie się dużo osób które zapłacą takie kosztam.Ja na pewno zapłaciłbym by paczka trafiła do mnie a nie jak teraz zamawiam 10-15 paczek w 2 miesiące a później jadę po nie do rodziny będąc w Polsce.Dla mnie to tylko wymówka.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@Jons75 "Płacisz VAT za wysłanie paczki???"
Od zawsze od każdej złotówki która wpływa na konto mojej firmy. Tylko dla Ciebie ten VAT muszę zapłacić w kraju do którego następuje dostawa towaru. (teoretycznie kilka paczek można zrobić z polskim VAT-em bo jest pewien limit gdzie można nie stosować tych przepisów). 

Teraz kwestia ceny ... ceny są podane netto + 23 % VAT a w przypadku dostawy do Ciebie stawka VAT jest inna 🤣  To niezgodne z prawem jest. 

Aby nadać paczkę do Niemiec należy zarejestrować się w jakimś tam systemie gospodarowania opakowaniami (EPR/BDO) +/- 2000zł 

Księgowa pod OSS 1000zł 
Opakowania w DE 2000zł 
Przesyłka 50zł 
Koszt dostawy 3050 zł - akceptujesz? 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Jons75 @sl-aw-ek I to jest główny powód do rezygnacji z wysyłek do krajów które wymagają takich opłat . My też mieliśmy szerszą gamę wysyłek poza kraj ,ale niektóre z takich czy jeszcze innych powodów musieliśmy zlikwidować.

oznacz moderatorów

profitools
#10 Popularyzator

Już przed wystawieniem oferty z wysyłką na Niemcy, a najpóźniej przed wysyłką pierwszej paczki do Niemiec musisz się zarejestrować do ichniego BDO, zadeklarować ile w ciągu roku wprowadzisz opakowań na rynek niemiecki z podziałem na papier/tekturę, szkło, tworzywa sztuczne (tak! - musisz określić wagę taśmy klejącej użytej do kartonów!) itp - oraz uiścić odpowiednią opłatę. Po przekroczeniu pułapu sprzedaży dochodzi OSS. W przypadku elektroniki - dodatkowe obostrzenia związane z recyklingiem sprzętu elektronicznego. 

To wszystko dla Jaśnie Pana, który chce kupić coś raz w miesiącu za niebagatelną sumę 150 zł brutto!!! 

Tak, wiem, Klient jest Królem, ale co niektórym się chyba coś mocno pomieszało...

oznacz moderatorów

Jons75
#7 Wielbiciel

Twoj komentarz był potrzebny jak rybie ręcznik lub umarłemu sztuczne oddychanie ale tym komentarzem pokazałeś że Twoje IQ jest na poziomie temperatury pokojowej a intelekt na poziomie muszki owocówki.Klient nie jest królem ale ma swoje wyobrażenia i to jest moje zdanie a poza tym na zakupy wydaje miesięcznie wiele razy więcej niż napisałeś wraz z moją żoną a poza tym robimy zakupy dla reszty rodziny przebywającej za granicą więc są to dość spore kwoty jak na polskie warunki i indywidualnego kupującego dlatego Twój komentarz możesz sobie ....Pomieszało w głowie to się wielu sprzedającym ponieważ zamiast szukać klienta to jeszcze robią pod górę.A tak poza tym przesyłkę można wysłać bez firmy kurierskiej na adres domowy przez pocztę np do Austrii.I nigdzie nie trzeba się rejestrować więc takie wymówki to wciskaj tym którzy nie mają pojęcia o niczym.Na tym kończę i mam nadzieję że nie będę już musiał więcej odpowiadać na tak żenujące komentarze.

Jaśnie Pan kończy rozmowę i bez odbioru.

Ave.

oznacz moderatorów