anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zakupy na FV, a zwroty - dyskusja

foto-hurtownia
#10 Popularyzator#

Siemanko,

Ja z luźną dyskusją a'propos zakupów na fakturę i zwrotów. My zawsze je przyjmujemy, żeby nie robić problemu Klientom, nawet jeżeli ewidentnie zakup jest bezpośrednio związany z ich działalnością gospodarczą. Jak jest u Was?

Przykład z dzisiaj, mniej ewidentny - Klient kupił ramki na fakturę, prowadzi restaurację. Niby zakup nie jest bezpośrednio związany z działalnością, JEDNAK zaznaczył "zakup na cele firmowe", więc jak mniemam powiesi sobie te ramki w restauracji, będą zdobiły wnętrze, co przekłada się na komfort jego gości.

Klient ten bez pytania zwraca ramki, oczywiście oddajemy pieniądze. Co by było, gdybyśmy ich nie oddali? Jak ocenić ten zakup - profil działalności inny niż fotografia, czy handel w szerokim znaczeniu tego słowa, jednak Klient deklaruje, że zakup jest związany z jego działalnością.

Jak to jest u Was? Jak często oddajecie pieniądze za zakupy na cele firmowe i jak je rozumiecie, mając na uwadze powyższy przykład?

Ostatnio zacząłem się nad tym zastanawiać i po prostu mam chęć zasięgnięcia Waszych opinii i doświadczeń.

Z jednej strony dobrze jest nie robić problemów sobie i Klientom, chociaż, jak każdy wie, robienie korekt i sprawdzanie zwrotów nie jest przyjemne, a z drugiej strony bycie taką "wypożyczalnią" towaru też nie jest komfortowe... Ludzie zamawiają rzeczy, czego nie sprzedadzą to oddają nie ponosząc żadnego ryzyka.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

LEW433
#21 Demiurg#

Klient ten bez pytania zwraca ramki, oczywiście oddajemy pieniądze. Co by było, gdybyśmy ich nie oddali? Jak ocenić ten zakup - profil działalności inny niż fotografia, czy handel w szerokim znaczeniu tego słowa, jednak Klient deklaruje, że zakup jest związany z jego działalnością

Nic nie zrobi ale jak sam piszesz mogą być problemy innego typu, dyskusja , komentarz.

oznacz moderatorów

ELMIXAGD_pl
#13 Ambasador#

Ja generalnie wystawiam FV kilka dni po zakupie - czasem pozwala mi to uniknąć korekt przy zwrocie towaru, z czym raczej nie robię problemów. 

Raz klientowi odmówiłem zwrotu - zakup na FV na firmę, sp. z.o.o., wystawiłem szybko FV, a okazało się, że robił "większy" zakup kilku jednakowych przedmiotów dla darmowej przesyłki SMART - to żałosne...

Pozostałe - zwrot kasy po potwierdzeniu odbioru korekty FV - i raczej nie robię z tym problemów, nawet na firmy. To jest raptem kilka korekt FV na firmy w ciągu roku.

oznacz moderatorów

Client:35386082
#12 Orędownik#

W sklepie w którym pracuję zawsze przyjmujemy zwroty, bez względu to kto kupił.

Czasem nam się zdarza kupować, jeżeli musimy zwrócić to pytam najpierw sprzedawcy czy przyjmie. Nigdy nie odmówiono, nawet jeżeli zakup był jasno związany z naszym profilem działalności (w ub. roku 2 takie sytuacje).

oznacz moderatorów

maliszewko2014
#11 Animator#

Jeżeli zakup jest na działalność gospodarczą to jesteś zobowiązany do przyjęcia zwrotu. Nie musisz przyjmować jeżeli jest to spółka prawa handlowego np. sp z. o.o.

W tym przypadku nie ma to znaczenia jeżeli klient kupi z konta prywatnego

Jeżeli FV jest na sp z o.o. to nie musisz przyjmować zwrotu

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@maliszewko2014 piszesz jakieś bzdury - regulują to przepisy

@ELMIXAGD_pl my mamy kilkadziesiąt takich przypadków rocznie, zwroty od podmiotów nieuprawnionych

@LEW433 nikt nie chce robić problemów ze zwrotami, ale 90% w/w podmiotów nie księguje faktur i korekt udając, że transakcji nie było lub księguje sobie tylko same faktury by robić koszta

ile tu opisywałem przypadków, gdy kupujący firma jednoosobowa, na proste pytanie czy spełnia warunki zwrotu konsumenckiego - robił awanturę i nie chciał na nie odpowiadać i wręcz twierdził, że korekty nie zaksięguje

@foto-hurtownia mam inne podobne pytanie - sprzedajemy na allegro tysiące produktów na allegro - czy to wg ustawy taka działalność ma dla nas charakter zawodowy? nie prowadzimy przecież portalu sprzedażowego

lub inaczej - jako firma zużywamy dziesiątki tysięcy kartek papieru a4 - czy zakup papieru a4 ksero ma dla nas charakter zawodowy? nie sprzedajemy przecież tego produktu

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

To wina ustawodawcy, wina niejednoznaczności przepisów.

oznacz moderatorów

foto-hurtownia
#10 Popularyzator#

@LEW433 @RED 

Wiecie co, chcąc sprawdzić dokładny tekst ustawy natknąłem się na coś dziwnego.

Jak pewnie wiecie, artykuł 38a ustawy o prawach konsumenta dał możliwość zwrotów zakupów na fakturę jednoosobowym działalnościom gospodarczym, jeżeli zakup nie jest związany bezpośrednio z ich działalnością zawodową.

Problem polega na tym, że ten artykuł w najnowszej wersji ustawy (bodajże z 27 listopada 2024 roku) jest uchylony... Poniżej wysyłam screena - wiem że na razie go nie widzicie, ale możecie pobrać ustawę i zobaczyć samemu: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20240001796

Czy wobec tego mam rozumieć, że nadane wcześniej prawa do zwrotu dla jednoosobowych działalności gospodarczych zostały im odebrane? Nowelizacja tej ustawy jest dość świeża, możliwe, że Allegro i portale prawne jeszcze nie zatrybiły na czas i ta wiadomość nie weszła do szerszej świadomości ludzi, mimo że już prawnie obowiązuje.

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Dziewczyny, czy byłybyście tak miłe i spytały działu prawnego? Być może zmieniły się przepisy, czy ich rozumowanie, jeżeli ten artykuł jest uchylony.

fotohurtownia_0-1736509589969.png

Chyba, że to mi się pomyliły artykuły, bądź istnieje inny, który reguluje to samo...

oznacz moderatorów