Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Czy ktoś wie gdzie mam umieszczać zamaskowany adres e-mail, żeby allegro naliczało mi punkty za wysyłkę w terminie?
@NewForMe Ten adres mejlowy przekazujesz przewoźnikowi podczas nadawania paczki (kiedy wpisujesz adres mejlowy kupującego).
A przewoźnik umieszcza go na etykiecie czy po prostu w bazie danych?
@NewForMe To zależy, w jaki sposób wysyłasz. Do Elektronicznego Nadawcy Poczty Polskiej oraz do Menedżera Paczek InPost zaciągają się automatycznie, nic nie musisz robić. Tak samo, jeśli używasz Wysyłam z Allegro (czyli np. przesyłki Allegro Delivery)
Wysyłam za pośrednictwem Inpost paczkomat i nie zaliczyło mi wysyłki w terminie.
Bo wysyłasz poza system, nie jesteś podpięty do Allegro.
@NewForMe Jeśli wysyłasz z Menedżera Paczek na stronie InPostu, to musisz tam połączyć swoje konto z Allegro. Wtedy będzie zaciągać przesyłki wraz z adresami.
A jeśli działam na zasadach dropshipping i połączyłem konto InPostu z Allegro, to będzie mi zaciągać dane? Pomimo tego, że fizycznie nie jestem nadawcą paczki?
@NewForMe tak tylko musisz mieć prawidłowo połączone oba konta
Na stronie InPostu połączyłem konto z Allegro, to chyba powinno być poprawnie. Czy na stronie allegro trzeba jeszcze połączyć?
Cześć @NewForMe. W pierwszej kolejności sprawdź, czy masz włączoną w przeglądarce możliwość pojawia się wyskakujących okien.
W ustawieniach przeglądarki należy wyłączyć blokadę wyskakujących okienek pop-up i przekierowań. Poniżej przesyłam linki do pomocy popularnych przeglądarek, jak odblokować pop-up i przekierowania.
Firefox, Chrome, Edge, Opera.
Po powiązaniu kont będzie możliwość dodania umowy z przewoźnikiem. Możesz to zrobić, wykonując poniższe kroki:
Z sekcji "powiązane aplikacje" usunąłem przypadkowo "allegro gadane" (chyba taka nazwa), czy jest to jakiś błąd? Za co odpowiada allegro gadane?
Dziękuję za poprzednią odpowiedź, konto zostało poprawnie powiązane.
@NewForMe, nadal tutaj z nami jesteś, więc usunięcie tego powiązania najpewniej nie będzie problemem 🙂
W dalszym ciągu allegro nie zaciąga poprawnie informacji z numerów paczek. Postąpiłem zgodnie z krokami zasugerowanymi w poprzedniej wiadomości, nadałem numery przesyłek, a w raporcie "wysyłka w terminie" nie mam zaciągniętej ani daty wysyłki ani daty dostawy. Nie mam pojęcia co robię nie tak. Jakieś podpowiedzi jeszcze? @MiMary
@NewForMe Czy możesz wskazać przykładowe numery zamówień, których to dotyczy?
15873759045 16165414392 16165414392
Przykładowe numery zamówień które nie zostały zaciągnięte.
Jeśli działasz na zasadzie dropshippingu, sprzedawca, u którego pierwotnie kupujesz w polu adres email przy generowaniu etykiety musi wprowadzić adres email z allegro (@allegromail.pl) twojego kupującego, w przeciwnym wypadku allegro zasłania się brakiem możliwości weryfikacji kiedy i czy paczka została nadana (mimo iż obliczają średni czas dostaw do kupujących).
Z tego co czytałem musiałbym tak zrobić gdyby InPost nie był zintegrowany z allegro, a jest zintegrowany, więc powinien system zaciągać normalnie informacje.
Nie mam możliwości przekazania e-mailu allegro kupującego do wprowadzenia na etykietę.
Jeśli nie podasz do zamówienia adresu email @allegromail.pl, allegro nie otrzyma z tego faktu profitu w postaci tanich przesyłek co za tym idzie, będą udawali, że nie da się zweryfikować statusu paczki.