Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Niech mi ktoś wyjaśni: pobieram zdjęcia i opis z Katalogu Allegro . Zakładam, że skoro Katalog Allegro to wszystko jest cacy. Tymczasem dzisiaj dostaję informacje:
Usunięcie Twojej oferty sprzedaży - upomnienie od Allegro
Otrzymaliśmy zgłoszenie od uprawnionego podmiotu, który współpracuje z nami w ramach programu Współpraca w Ochronie Praw. Zweryfikowaliśmy i usunęliśmy wskazane oferty ze wszystkich rynków, na których były dostępne.
W opisach Twoich ofert zostały umieszczone zdjęcia i grafiki, do których wyłączne autorskie prawa majątkowe posiada inny podmiot.
No to jak to jest? W jaki sposób mam weryfikować zdjęcia pobrane z OFICJALNEGO KATALOGU? Czy to jest poważne?
Rozumiem, że taka sytuacja jest niekomfortowa. Katalog Allegro w dużej mierze opiera się na materiałach dodawanych przez samych użytkowników, więc zdarzają się sytuacje, gdy ktoś wgra zdjęcia chronione prawem autorskim. Jeśli potem inni sprzedający korzystają z takiego produktu w katalogu, mogą nieświadomie użyć grafik objętych prawami innego podmiotu.
W tej sytuacji niestety oferta musiała zostać usunięta.
Proszę o oficjalną informacje: W jaki sposób, na przyszłość, mam sprawdzić czy używając zdjęć z Katalogu Allegro mogę je wykorzystać? Bo sytuacja jest lekko kuriozalna.
a czy allegro w regulaminie nie ma przypadkiem zapisane że zdjęcia w katalogu bez względu na prawa do nich mogą być dowolnie używane i udostępniane przez allegro? (rozumiem w tym że chodzi również o wykorzystanie w ofertach) (punkt 5.5, +d)
Użytkownik z chwilą wprowadzenia do Oferty treści stanowiących przedmiot ochrony prawa autorskiego, w szczególności znaków, logotypów, wizerunku, opisu oraz zdjęć („Treść”), zezwala Spółce na nieodpłatne, niewyłączne, nieograniczone czasowo i terytorialnie korzystanie z tych Treści w następującym zakresie:
d. użyczania i wprowadzania do obrotu.
(...)
Użytkownik wyraża zgodę na wykonywanie autorskich praw osobistych do Treści przez Spółkę oraz oświadcza, że nie będzie wykonywał tych praw w stosunku do Spółki oraz podmiotów, którym Spółka udzieli dalszych zgód na korzystanie z Treści.
Więc jak to jest, jedni muszą regulaminu przestrzegać inni nie muszą bo są więksi? Czemu problemu nie ma ten kto chronione zdjęcia wrzucił tylko ten kto je nieświadomie wykorzystał bo WASZ REGULAMIN ZEZWALA na używanie każdych wgranych do katalogu zdjęć?
Co więcej wgrywając zdjęcia zrzekamy się praw do tych zdjęć co było wielokrotnie tutaj w dyskusjach podkreślane.
@mix-mce bo to działa tak: ja kradnę zdjęcie z czyjegoś sklepu, wrzucam je do katalogu i zrzekam się prawa do tego zdjęcia😉, ale właściciel strony z której ukradłem zdjęcie zgłasza się do Allegro i mówi, że to jego zdjęcie, wówczas wszystkie aukcje z tym zdjęciem są z automatu uwalane
@KOGIEL_T teoretycznie tak, ale dalej w regulaminie jest napisane "Użytkownik zwolni Spółkę oraz podmioty, którym Spółka udzieli dalszych zgód na korzystanie z Treści, z wszelkiej odpowiedzialności wynikającej ze zgodnego z Regulaminem korzystania z Treści."
Więc jak by nie patrzeć allegro nie powinno mieć prawa respektować jakiekolwiek zarzuty o prawa autorskie, a jeśli już to wszelką odpowiedzialność powinno zrzucić na osobę która te zdjęcia zamieściła a nie użytkuje.
W tym wypadku allegro postępuje wbrew własnemu regulaminowi bo przerzuca odpowiedzialność na podmiot który użytkuje "treść" zgodnie z regulaminem.