anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiana adresu firmy

MAMY ROZWIĄZANIE!
SANYI_Tech
#8 Zapaleniec

Czy zmiany adresu mojej firmy i numeru identyfikacji podatkowej (NIP) wpłyną na sprzedaż w moim sklepie?

Adres naszej firmy uległ zmianie. Aby spełnić wymogi prawne, musimy zaktualizować dane adresowe w naszym numerze identyfikacji podatkowej w urzędzie skarbowym.

Czy mój sklep będzie kontynuował normalną sprzedaż podczas tej zmiany?

Czy spowoduje to zawieszenie wypłat ze sklepu?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@SANYI_Tech 

Nr NIP nigdy się nie zmienia, jest on nadawany na całe życie.

Natomiast w przypadku spółek nowy NIP = nowa spółka. Tak więc na nową firmę, musisz założyć nowe konto.

oznacz moderatorów
SANYI_Tech
#8 Zapaleniec

Tak, numer NIP się nie zmienia.

Na przykład, jeśli firma początkowo korzysta z lokalizacji A, a jej NIP jest powiązany z lokalizacją A, a następnie przeniesie się do lokalizacji B, będę musiał zgłosić zmianę adresu do urzędu skarbowego.

Czy ta zmiana uniemożliwi mi otrzymywanie płatności na moje konto Allegro?

Czy mogę normalnie sprzedawać produkty w moim sklepie?

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SANYI_Tech  płatności są przekazywane na konto, a nie na adres, czy numer NIP 

oznacz moderatorów
SANYI_Tech
#8 Zapaleniec

@KOGIEL_T  Czy to oznacza, że nasze konto Allegro będzie działać normalnie w tym okresie i nie będzie miało to wpływu na sprzedaż?

oznacz moderatorów
RaBarbar_ka
Moderatorka Allegro Gadane

@SANYI_Tech zmiana adresu firmy nie powinna mieć wpływu na Twoją sprzedaż, choć oczywiście operator płatności może przeprowadzić ponowną weryfikację konta.

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
SANYI_Tech
#8 Zapaleniec

SANYI_Tech_0-1754554066830.png

@RaBarbar_ka 

Obecnie występuje problem: platforma Allegro weryfikuje wszystkie konta.
Dane adresowe naszej firmy nie zostały jeszcze zaktualizowane w urzędzie skarbowym. Aktualizacja potrwa około 30 dni.

Czy muszę najpierw zaktualizować swoje dane w urzędzie skarbowym, a następnie przesłać wniosek o weryfikację danych firmy na platformie Allegro?

Jednakże przekroczy to ustalony termin 28.08.2025 r.

Czy mogę najpierw przesłać weryfikację firmy na platformie Allegro, używając oryginalnych danych adresowych? Następnie złóż drugie zgłoszenie w celu weryfikacji danych naszej firmy

oznacz moderatorów
RaBarbar_ka

@SANYI_Tech istnieje możliwość, aby już teraz zmienić nowy adres, jeśli masz potwierdzenie po złożeniu wniosku do Urzędu Skarbowego - możesz je załączyć do wniosku weryfikacyjnego. Może to jednak nieco wydłużyć weryfikację.
Jeśli nie przeszkadza to w funkcjonowaniu Twojej firmy, to możesz najpierw przejść weryfikację w oparciu o obecne dane znajdujące się w rejestrach, a następnie zaktualizować adres firmy.
Przy weryfikacji pod uwagę brane są dane z oficjalnych rejestrów typu KRS/CEIDG.

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
SANYI_Tech
#8 Zapaleniec

@RaBarbar_ka Rozumiem, bardzo dziękuję za pomoc 🌹

oznacz moderatorów